Kan het kabinet nog door? ‘De regeringspartijen willen het kabinet niet laten klappen’
Kunnen de vier coalitiepartijen na alle crisisberaden nog met elkaar door één deur of moeten er nieuwe onderhandelingen komen? "De regeringspartijen willen het kabinet niet laten klappen, dus proberen ze een uitweg te vinden. Maar de manier waarop verdient geen schoonheidsprijs", zegt politiek redacteur van WNL Tessa van Viegen aan tafel bij WNL In de Kantine op NPO Radio 1.
De vier regeringspartijen lijken elkaar behoorlijk tegen te spreken, zegt Van Viegen als eerste reactie op de persconferentie van vrijdagavond. "Het is heel erg onduidelijk wat ze nou bedoelen en wat er concreet gaat gebeuren. Waar het op neerkomt is dat er partijen aan tafel zitten met sterk uiteenlopende belangen. Ze willen het kabinet niet laten klappen, dus proberen ze er een uitweg in te vinden."
Zijn de verhoudingen nog goed genoeg?
Vooralsnog zijn de verhoudingen nog goed genoeg denkt Van Viegen. "Blijkbaar zijn ze het er wel over eens dat er íets moet gebeuren. Het twistpunt zit 'm in het jaartal." D66 wil vasthouden aan 2030. Het CDA wil het jaartal juist laten varen. "Het CDA schuift de problemen vooruit, om het er later maar eens over te hebben."
Hoekstra
Binnen het CDA staat ook het leiderschap van Wopke Hoekstra ter discussie. Cabaretier Marcel Verreck: "Hij levert al tijden een wanprestatie en heeft totaal geen CDA-uitstraling. Het komt allemaal niet over wat hij zegt."
Van Viegen benadrukt dat Hoekstra niet bewust voor de rol van partijleider heeft gekozen, omdat hij zichzelf meer als bestuurder ziet. "De partij heeft een beroep op hem gedaan en hij doet het nu voor die partij. Dat is ook waarom de partij hem nu niet wegstuurt."
Brief uit Brussel
Tijdens het topoverleg rondom het stikstofdilemma kwam er tegelijkertijd ook een brief uit Brussel, waarin werd opgedragen om haast te maken met de reductie van stikstof rondom Natura2000-gebieden. Toch kwam deze brief niet geheel uit de lucht vallen. Minister Van der Wal had op 14 februari een verzoek ingediend voor advies uit Brussel.
"Het enige wat verbaasde is dat de Eurocommissaris schrijft dat de stikstofruimte die ontstaat niet moet worden gebruikt om zaken die nu niet kunnen, te legaliseren", zegt van Viegen. Problematisch voor het kabinet, want met deze strategie hopen de partijen de PAS-melders te kunnen legaliseren. Dat mag dus niet van Brussel. Van Viegen: "Dat is iets wat we in Nederland wel willen, want die mensen zitten in onzekerheid."