Vrijwillige Politie viert albasten jubileum: ‘Je kunt een hartstikke waardevolle bijdrage leveren’
Ze zijn onmisbaar voor de politie op straat, maar ook bij de forensische opsporing en bijvoorbeeld op het water: politievrijwilligers. Vandaag bestaat de Vrijwillige Politie 75 jaar, en Rob van Someren is één van hen. "Je kunt vanuit je burgerberoep een hartstikke waardevolle bijdrage leveren aan het politieapparaat", zegt hij in Goedemorgen Nederland.
"De politie is een club die elkaar negen van de tien keer door dik en dun steunt", zegt Van Someren over zijn liefde voor het vak. "Je staat allemaal voor dezelfde taak. En als er iets gebeurt, stelt niemand vragen. Als er iemand in de problemen komt, je trekt je jas aan en je gaat."
Veel mensen zullen Van Someren kennen als radio-dj, hij is namelijk ook werkzaam bij Radio 10. "Het is vreemd, maar het is wel zo", zegt hij daarover. "Het zijn de twee allerleukste beroepen die je kunt tegenkomen. En dat maakt het wel altijd een beetje moeilijk als je twee liefdes hebt, om daar keuzes in te maken." In eerste instantie was Van Someren namelijk wel in vaste dienst, maar dat was niet meer te combineren met zijn werk als radio-dj. Bij de Vrijwillige Politie kon hij zijn liefde voor het vak gelukkig voortzetten en hoefde hij geen keuze te maken.
Verschil?
Een verschil tussen een vrijwillig dienstverband en een vast dienstverband bij de politie is er niet. "Daar zijn veel misverstanden over", zegt Van Someren. "Als executieve vuurwapendragende vrijwilliger, hoofdagent in mijn geval, moet ik aan precies dezelfde opleiding, precies dezelfde kwalificaties en precies dezelfde toetsen voldoen als iemand anders."
Het is te vergelijken met een nul-uren contract, waar je zelf mag bepalen wanneer je kunt werken, zegt Van Someren. "Het is geen salaris. Het heet dan een vergoeding. En die krijgen wij achteraf op basis van het aantal uren dat we gewerkt hebben." Ook is het minder dan een politieagent die in dienst krijgt.