Gelderland investeert in sensoren die stikstof op bedrijf meten
Gelderland gaat ruim 25 miljoen euro besteden aan een proef met sensoren, die de stikstofuitstoot op een boerenbedrijf meten. Tot nu toe is het niet mogelijk om zonder zeer hoge kosten lage concentraties stikstof op bedrijfsniveau te meten. Daarvoor wordt nu een ingewikkeld rekenmodel van het RIVM gebruikt. Gelderland wil een meetnet van sensoren gaan opzetten, aldus de provincie.
De sensoren meten voortdurend de stikstofuitstoot in de buitenlucht en in en rond de stallen van een bedrijf. Boeren kunnen op die manier goed in de gaten houden of maatregelen die ze hebben genomen om de stikstofuitstoot te verlagen in de praktijk ook werken. "Meten is weten", aldus verantwoordelijk gedeputeerde Peter Drenth.
De sensoren zijn ontwikkeld door onderzoeksinstituut OnePlanet in samenwerking met TNO. In de regio rond Ede en Wageningen worden de sensoren al in de praktijk uitgetest volgens de provincie. Gelderland wil het meetnet nu verder uitrollen.
Gelderland gebruikt voor de proef met de sensoren geld dat de provincie van het Rijk heeft gekregen voor de versnelling van de Gelderse maatregelen tegen stikstof, waar de provincie al sinds 2019 mee bezig is. In totaal kreeg de provincie daarvoor 257,5 miljoen euro, maar een groot deel van het geld kan pas gebruikt worden als duidelijk is hoe het Rijk om zal gaan met onder meer de piekbelasters en de uitkoop van boerenbedrijven. "We kunnen geen regelingen maken die straks strijdig zouden zijn met het rijksbeleid", aldus Drenth.