Ziekenhuizen en vakbonden sluiten akkoord over cao, tot twintig procent extra salaris en recht om onbereikbaar te zijn
Algemene ziekenhuizen en vakbonden hebben een onderhandelingsresultaat bereikt over de arbeidsvoorwaarden van zo'n 200.000 werknemers. Na maandenlange onenigheid kwamen de onderhandelaars maandag in een overleg tot overeenstemming. De voor april aangekondigde actie is daardoor van de baan, melden vakbond FNV en CNV. Het principeakkoord moet nog aan de achterban van de andere bonden worden voorgelegd.
Ziekenhuismedewerkers draaiden in maart al eens uit protest een zondagsdienst op een donderdag. Ze hadden voor april een nieuwe actie aangekondigd en er zouden zondagsdiensten worden gedraaid, maar die gaan dus niet door.
Salarisverhoging
De bonden sluiten het akkoord met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). De cao is voor twee jaar. Een woordvoerder van de NVZ laat in een eerste reactie weten dat 99 procent van de medewerkers een salarisverhoging van 15 procent over twee jaar kan verwachten. "Omdat we nivellering toepassen, zullen mensen in de lagere loonschalen het meest profiteren, en mensen in de hogere loonschalen minder."
FNV becijfert dat zorgmedewerkers er door de afspraken minimaal 400 euro bruto per maand op vooruitgaan. De bond is ook tevreden over de afspraak dat personeel in vaste dienst de eerste keus krijgt bij het invullen van een roosterdienst. Elise Merlijn (FNV Zorg & Welzijn) vindt dat de ziekenhuizen nu met een bod zijn gekomen "dat recht doet aan het belangrijke werk dat deze zorgmedewerkers dag in dag uit doen. Dat is vooral te danken aan de saamhorigheid en strijdbaarheid tijdens de eerste staking in maart."
Tevreden
CNV is tevreden dat werknemers er in twee jaar 15 procent salaris op vooruitgaan. "De werkdruk en steeds wisselende roosters zijn de belangrijkste redenen waarom werknemers vertrekken uit de ziekenhuizen. Daarom hebben we hier stevig op ingezet. Met deze afspraken maken we hierin echt stappen", aldus CNV-onderhandelaar Joost Veldt. Stella Salden, van NU’91, geeft aan dat nog niet alle knelpunten weg zijn, maar "met dit akkoord wordt een probleem van dit moment opgelost: de inflatie".
De partijen hebben onder meer afgesproken dat het personeel met terugwerkende kracht per 1 februari een loonsverhoging krijgt van 5 procent en per 1 december komt er opnieuw 5 procent bij. Per 1 juni 2024 gaan werknemers met de laagste lonen er opnieuw 5 procent op vooruit, mensen in de hogere schalen krijgen er dan 2 procent bij en 180 euro. Ook zijn afspraken gemaakt over de werkdruk.