main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 maart 2023 — 10:26

Ondernemer Annemarie van Gaal hekelt overheidscampagne tegen deeltijdwerkende vrouwen: ‘Fulltime werken laten lonen’

Als de overheid wil dat vrouwen vaker fulltime gaan werken, moet Den Haag ervoor zorgen dat een voltijdbaan loont. Dat zegt ondernemer Annemarie van Gaal in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We moeten de perverse prikkel wegnemen dat je niet weet wat je extra overhoudt als je meer gaat werken.”

Met de campagne ‘Meer uren werken, laat het merken’, wil minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) vrouwen aanmoedigen vaker fulltime te werken, om de krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan. “Ik vind het vreemd dat het ministerie deze campagne start”, zegt Van Gaal, die wijst naar de belastingdruk voor middeninkomens. “Een gewerkt uur in deeltijd levert veel meer op dan een gewerkt uur in voltijd. Ik denk dat Den Haag daar eerst iets aan moet doen.”

Het Financieele Dagblad berekende onlangs dat iemand die fulltime werkt en een modaal salaris verdient, onder de streep minder overhoudt dan iemand die parttime werkt. “Na belasting houd je 14,50 per uur over als je 40.000 euro per jaar verdient, met toeslagen 17 euro. Iemand die parttime werkt, krijgt bruto de helft van die 40.000 euro, maar houdt na toeslagen 28 euro per uur over.”

‘Er gebeurt gewoon niks’

“Het was de belofte van deze coalitie dat ze het toeslagencircus af zouden schaffen, maar er gebeurt gewoon niks”, zegt Van Gaal. Ook moet Den Haag kijken naar de kinderopvang, zegt ze. “Die is niet toegespitst op iemand met onregelmatige werktijden, zoals in bijvoorbeeld de zorg of horeca.”

Van de vrouwen in Nederland werkt zo’n driekwart deeltijd. Van Gaal denkt dat de krapte op de arbeidsmarkt wel bijna helemaal verholpen is als vrouwen per week een paar uur extra zouden werken. “Onderwijsminister Dennis Wiersma wilde een pilot doen met een voltijdsbonus in het onderwijs. Ik ben benieuwd wat daaruit komt.”

‘Vrouwen doen onbetaald werk’

Econoom Sophie van Gool denkt dat het aantrekkelijker moet worden om in beroepen te werken waar het arbeidstekort groot is, zoals het onderwijs en de zorg. “Het zijn cruciale beroepen, waar veel vrouwen werken.” Ze roept minister van Gennip op te kijken naar de salarissen.

“Ze zou ook iets kunnen doen aan de loonkloof: het feit dat vrouwen nog steeds minder geld verdienen dan mannen, ook als ze hetzelfde werk doen”, zegt Van Gaal. “En heel belangrijk is om wat te doen aan de verdeling van het onbetaalde werk. Gemiddeld besteden vrouwen in Nederland 26,5 uur per week aan de zorg voor kinderen, mantelzorg en het huishouden. Mannen doen dat in veel mindere mate.”

“Als je wat wil veranderen aan de situatie op de arbeidsmarkt, moet je ook echt wat veranderen aan de situatie thuis”, aldus de econoom.

Ook van Gaal ziet om haar heen dat “het leeuwendeel” van het huishouden op de schouders van vrouwen rust. “Mannen en vrouwen moeten hierover in gesprek”, zegt de ondernemer. Maar, benadrukt ze: “De belangrijkste prikkel die moet worden weggenomen is dat het niet loont om extra te werken. Ik vind het niet uitlegbaar dat we daar niets aan doen.”

Lees ook: 

Bouw stagneert door stijgende rentes en torenhoge bouwkosten: dit is een ‘perfect storm’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Kamermeerderheid omarmt mestplannen Adema

De kabinetsplannen om dreigende mestoverschotten tegen te gaan, kunnen rekenen op steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. In elk geval NSC, GroenLinks-PvdA, VVD,…

Lees meer

RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget…

Lees meer

Privacywaakhond bezorgd over gebruik bodycam in supermarkt

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt het “zorgelijk” dat supermarktketen Dirk van den Broek personeel gaat voorzien van bodycams. De privacywaakhond gaat het bedrijf daarom snel…

Lees meer

Nederlandse militair gewond na parachutesprong in België

Een Nederlandse militair is gewond geraakt na een parachutesprong in België. Dat is bevestigd door het Openbaar Ministerie in Leuven. Er lijkt geen sprake van…

Lees meer

Europese lijsttrekker GL-PvdA wil duidelijkheid over buitenlandse inmenging voor verkiezingen

Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen Bas Eickhout wil de onderste steen boven krijgen over welke politici zijn omgekocht door Rusland. Daar moet vóór…

Lees meer

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer