main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 maart 2023 — 10:26

Ondernemer Annemarie van Gaal hekelt overheidscampagne tegen deeltijdwerkende vrouwen: ‘Fulltime werken laten lonen’

Als de overheid wil dat vrouwen vaker fulltime gaan werken, moet Den Haag ervoor zorgen dat een voltijdbaan loont. Dat zegt ondernemer Annemarie van Gaal in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We moeten de perverse prikkel wegnemen dat je niet weet wat je extra overhoudt als je meer gaat werken.”

Met de campagne ‘Meer uren werken, laat het merken’, wil minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) vrouwen aanmoedigen vaker fulltime te werken, om de krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan. “Ik vind het vreemd dat het ministerie deze campagne start”, zegt Van Gaal, die wijst naar de belastingdruk voor middeninkomens. “Een gewerkt uur in deeltijd levert veel meer op dan een gewerkt uur in voltijd. Ik denk dat Den Haag daar eerst iets aan moet doen.”

Het Financieele Dagblad berekende onlangs dat iemand die fulltime werkt en een modaal salaris verdient, onder de streep minder overhoudt dan iemand die parttime werkt. “Na belasting houd je 14,50 per uur over als je 40.000 euro per jaar verdient, met toeslagen 17 euro. Iemand die parttime werkt, krijgt bruto de helft van die 40.000 euro, maar houdt na toeslagen 28 euro per uur over.”

‘Er gebeurt gewoon niks’

“Het was de belofte van deze coalitie dat ze het toeslagencircus af zouden schaffen, maar er gebeurt gewoon niks”, zegt Van Gaal. Ook moet Den Haag kijken naar de kinderopvang, zegt ze. “Die is niet toegespitst op iemand met onregelmatige werktijden, zoals in bijvoorbeeld de zorg of horeca.”

Van de vrouwen in Nederland werkt zo’n driekwart deeltijd. Van Gaal denkt dat de krapte op de arbeidsmarkt wel bijna helemaal verholpen is als vrouwen per week een paar uur extra zouden werken. “Onderwijsminister Dennis Wiersma wilde een pilot doen met een voltijdsbonus in het onderwijs. Ik ben benieuwd wat daaruit komt.”

‘Vrouwen doen onbetaald werk’

Econoom Sophie van Gool denkt dat het aantrekkelijker moet worden om in beroepen te werken waar het arbeidstekort groot is, zoals het onderwijs en de zorg. “Het zijn cruciale beroepen, waar veel vrouwen werken.” Ze roept minister van Gennip op te kijken naar de salarissen.

“Ze zou ook iets kunnen doen aan de loonkloof: het feit dat vrouwen nog steeds minder geld verdienen dan mannen, ook als ze hetzelfde werk doen”, zegt Van Gaal. “En heel belangrijk is om wat te doen aan de verdeling van het onbetaalde werk. Gemiddeld besteden vrouwen in Nederland 26,5 uur per week aan de zorg voor kinderen, mantelzorg en het huishouden. Mannen doen dat in veel mindere mate.”

“Als je wat wil veranderen aan de situatie op de arbeidsmarkt, moet je ook echt wat veranderen aan de situatie thuis”, aldus de econoom.

Ook van Gaal ziet om haar heen dat “het leeuwendeel” van het huishouden op de schouders van vrouwen rust. “Mannen en vrouwen moeten hierover in gesprek”, zegt de ondernemer. Maar, benadrukt ze: “De belangrijkste prikkel die moet worden weggenomen is dat het niet loont om extra te werken. Ik vind het niet uitlegbaar dat we daar niets aan doen.”

Lees ook: 

Bouw stagneert door stijgende rentes en torenhoge bouwkosten: dit is een ‘perfect storm’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer