main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 maart 2023 — 10:43

‘Wopke Hoekstra en Sigrid Kaag spraken elkaar nog niet sinds winst BBB, kabinetscrisis hangt in de lucht’

CDA-leider Wopke Hoekstra en D66-leider Sigrid Kaag hebben nog niet met elkaar gesproken sinds de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Dat zegt politiek verslaggever van WNL Marieke Smits in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het CDA lijkt het stikstofbeleid te willen herijken na de zege van BBB, terwijl D66 voorlopig juist rotsvast achter dat beleid blijft staan. Vooral 2030 als doel om de stikstofuitstoot te halveren, heeft gezorgd voor veel onvrede binnen het CDA, ook binnen de provinciale-afdelingen. Ook BBB, dat in alle provincies de grootste werd, is tegen dat doel.

Premier Mark Rutte en zijn drie vicepremiers bespreken dinsdag wat de verkiezingsnederlaag voor de regeringscoalitie in de vier coalitiepartijen aanricht, zo liet Rutte donderdag weten. Het gaat niet om crisisoverleg en de coalitie is niet in gevaar, bezweert hij. Rutte wil ook bespreken wat er aan “bredere onvrede in de samenleving” achter de overwinning van BBB schuilgaat.

Volgens Smits is duidelijk dat “de verhoudingen binnen het kabinet verder zijn bekoeld” sinds de winst van BBB. “Ik heb gehoord dat Hoekstra en Kaag sindsdien nog geen contact met elkaar hebben gehad. Dus zo’n beraad lijkt mij handig.”

Rutte zei dat hij niet in paniek is na de verkiezingsnederlaag. “Rutte is sowieso niet snel in paniek en hij zou dat ook niet toegeven in het openbaar”, zegt Smits. “Maar er is zeker werk aan de winkel.”

Kabinetscrisis

Volgens Smits hangt een kabinetscrisis in de lucht sinds de zege van BBB. “Je ziet dat ook de achterbannen zich duidelijk aan het roeren zijn. Dat begon bij het CDA, vervolgens kwam D66 en gisteren volgde de achterban van de VVD, met een aanval van oud-Kamerleden en partijprominenten in De Telegraaf.”

VVD-leider Rutte noemde de grote zege van BBB al “een heel duidelijke schreeuw naar de politiek”. CDA-leider Hoekstra heeft gezegd dat het kabinet niet zomaar door kan gaan “op stijl en inhoud” zonder iets te veranderen. Toch verwacht Smits op korte termijn nog geen wijziging van het stikstofbeleid. “Je moet je ook bedenken dat er een minister is, Christianne van der Wal, die druk aan het kijken is: kunnen we bewegen” op stikstof. “En je hebt D66 en CDA die nog lijnrecht tegenover elkaar staan.”

Ze verwacht dat Rutte er dinsdag tijdens het overleg voor wil zorgen dat alle neuzen in de coalitie weer dezelfde kant opstaan. “Er komt een 4-aprildebat aan over de verkiezingsuitslag. Het zou heel gek zijn als de coalitie tijdens zo’n debat elkaar in de haren vliegt.”

Lees ook: 

Werkgeversorganisaties roepen op stikstofregels te versoepelen: Nederland maakt het zichzelf te moeilijk


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Blik op de politieke toekomst

Hoe ziet Nederland er over pak ‘m beet vijf jaar uit en welk langetermijnbeleid is nodig om ons land economisch op de rails te houden? Te gast zijn:
  • Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PWC. Met haar onderzoeken we hoe we onze economie gezond maken en houden;
  • Energie-expert Jilles van den Beukel. Met hem duiken we in de toekomst van ons energiebeleid;
  • Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en veteraan van de sociaaleconomische raad. Hij vertelt wat ons te wachten staat op de arbeidsmarkt, die alsmaar krapper lijkt te worden.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Van dierenbeul tot moordenaar: ‘Psychopaten hebben er plezier in om anderen pijn te doen’

Wat maakt dat mensen onschuldige dieren de vreselijkste dingen aan doen? Bovendien zeggen de experts: ‘Waar dieren in nood zijn, zijn vaak ook mensen in nood’. Is dierenmishandeling een voorbode van geweld tegen mensen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met GZ-psycholoog Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum voor Dierenmishandeling en Joop de Schepper, landelijk portefeuillehouder dierenpolitie. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en rijdt mee met de dierenambulance.

Luister nu naar de podcast!
Moeder Navalny heeft haar zoon gezien

De moeder van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny zegt dat ze het lichaam van haar overleden zoon heeft gezien. Ze vreest dat autoriteiten het lichaam…

Lees meer

Dode wolf niet omgekomen door geweld, maar door geelzucht

De jonge wolf die in november vorig jaar dood werd gevonden in een modderpoel in Uddel is gestorven aan geelzucht. Dat is gebleken uit onderzoek…

Lees meer

Ook het Witte Huis ziet Rutte zitten als NAVO-topman

Het Witte Huis schaart zich openlijk achter scheidend premier Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. Een woordvoerder bevestigde de Amerikaanse steun voor de…

Lees meer

Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om…

Lees meer

Houd paraplu, regenjas en laarzen in de aanslag: storm Louis kom eraan

Op Limburg na geldt donderdagavond in het hele land code oranje vanwege storm Louis, meldt het KNMI. Vanaf 19.00 uur trekt storm Louis over Zeeland…

Lees meer

Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond…

Lees meer

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er…

Lees meer

Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): ‘Pas na verkiezingen duidelijkheid of BBB en NSC welkom zijn bij EVP-fractie’

Het is voor NSC en BBB wachten geblazen tot zij duidelijkheid krijgen om zich te voegen aan de EVP-fractie in het Europees Parlement. Daar komt…

Lees meer