Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Werkgeversorganisaties roepen op stikstofregels te versoepelen: Nederland maakt het zichzelf te moeilijk

Matthijs Meulblok

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland roepen vandaag in de Telegraaf op om de stikstofregels te versoepelen. Voorzitter van VNO-NCW Ingrid Thijssen zegt in Goedemorgen Nederland dat het niet ter discussie staat dat de stikstof omlaag moet, maar dat de aanpak anders moet.

Thijssen onderstreept dat er een stikstofprobleem is in Nederland en dat deze dus omlaag moet. De organisaties hebben meerdere voorstellen gedaan aan stikstofminister Van der Wal (VVD), maar daar is volgens Thijssen weinig mee gedaan.

Thijssen zegt: "We zijn met elkaar in Den Haag al vier jaar aan het steggelen, over wanneer wat precies bereikt moet worden. (...) We hebben nu een probleem, zowel met de natuur als met het verlenen van vergunningen voor dingen die mensen en ondernemers nodig hebben. We moeten gewoon aan de bak." De voorzitter vindt dat de juridische mogelijkheden om vergunningen te verlenen gebruikt moeten worden. In Noord-Brabant worden er momenteel helemaal geen vergunningen verleend.

Milieuorganisaties zijn kritisch

Natuurmonumenten en Natuur & Milieu zijn kritisch: vertraging in het stikstofdossier helpt de economie, natuur, boer en de bouw niet. "De tijd van vooruitschuiven en doormodderen is allang voorbij, zo sprak de rechter meermaals", reageren de natuurorganisaties. "De realiteit verandert niet wanneer de Haagse realiteit verandert, enkel met bestuurlijke durf en forse stikstofreductie lossen we dit probleem op."

Nederland maakt het zichzelf te moeilijk

Volgens Thijssen heeft Nederland het zichzelf te lastig gemaakt door de Europese regels te streng aan zichzelf op te leggen. Bij de voorstellen die de werkgeversorganisaties doen is met name gekeken naar de juridische regelingen die volgens de Europese Habitatrichtlijn helemaal niet hadden gehoeven. "Als je dit anders wil doen, dan hoef je daarvoor niet terug naar Brussel. Nederland zou dit gewoon zelf kunnen beslissen. En ik denk dat het heel verstandig is dat we dat gewoon moeten doen, want er moet iets gebeuren."

CDA-Europarlementariër Esther de Lange vindt dat de industrie wel moet gaan leveren, "want uiteindelijk word je niet beoordeeld op je mooie plannen, maar of die stikstofuitstoot naar beneden gaat." Ze is het met Thijssen eens dat Nederland het zichzelf tamelijk lastig heeft gemaakt. "Als die waarde in Duitsland honderd keer hoger is voor dezelfde natuur, dan moeten we misschien ook bij onszelf ten rade gaan of wij niet iets te strak zijn geweest."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau