main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 24 maart 2023 — 20:31

Jagers en natuurtoezichthouders: straffen op wildstroperij moeten verhoogd

De straffen op stropen moeten verhoogd worden, vinden Bjorn van der Veen, woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNVJ) en Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht (KNVVN). Daarvoor pleiten ze in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.

Uit onderzoek van Het Misdaadbureau blijkt dat het illegaal afschieten van dieren steeds vaker voorkomt in Nederland. 9 op de 10 natuurtoezichthouders zegt in de afgelopen twee jaar wildstroperij te hebben geconstateerd, bijna de helft zelfs meerdere keren.

“De straffen zijn véél te laag”, zegt Overdiep. Volgens hem voelen rechters vaak niet de urgentie. “Ze denken nog steeds dat het gaat om mensen die hun gezin te eten geven”, zegt hij.

De Vereniging voor Natuurtoezicht heeft daar ook al iets op bedacht: een cursus voor rechters. “We willen de rechterlijke macht bijscholen met beelden, om zo te laten zien wat het effect is van het stropen”, legt Overdiep uit. Rechters kunnen onder meer mee op pad gaan met natuurtoezichthouders om te zien wat de impact is van het stropen. Hier liggen ook al concrete plannen voor. Dit soort dagen worden momenteel namelijk al georganiseerd voor politieagenten en officieren van justitie.

Van der Veen geeft aan dat hij in de eerste plaats hoopt dat het toezicht veel groter wordt, en de pakkans daarmee groter wordt. “Dan komt het probleem ook veel beter in beeld”, benadrukt hij. “En dan hoop ik dat de rechterlijke macht zegt: we gaan die straffen verhogen.”

Pakkans

Want de pakkans van stropers is erg laag, zo komt ook uit de enquête van Het Misdaadbureau naar voren. 90 procent van de deelnemers geeft dat aan. Daar komt bij dat er onvoldoende capaciteit is om te handhaven op wildstroperij. Daadwerkelijke cijfers zijn lastig te achterhalen, omdat de cijfers nergens landelijk geregistreerd worden. Wel is bekend dat alleen al in de gebieden van Staatsbosbeheer, een van de grootste natuurbeheerders in Nederland, bijna honderd keer stroperij geconstateerd is in 2022. Slechts in één geval is daar een proces verbaal opgemaakt.

Wim Kutterik is groene boa in Almelo en bevestigt dat er steeds minder toezicht is door een gebrek aan mensen. Groene boa’s zijn belast met toezicht en handhaving van onder andere natuurwetgeving. De opleidingen zijn dusdanig ingewikkeld dat boa’s afhaken, zegt Kutterik. “En het is vaak te duur.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

KNVVN-voorzitter Overdiep denkt dan ook dat de pakkans van wildstropers vergroot kan worden als de opleidingen voor boa’s verkort worden, en in sommige gevallen meer gespecialiseerd. Ook valt er winst te behalen in de samenwerking met de politie.

Misdaadlijn

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

 

Lees meer:

Stropers hebben vrij spel: vooral reeën en hazen illegaal afgeschoten

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

COA gaat actief inzetten op hotels

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat statushouders in de asielopvang zoveel mogelijk in hotels plaatsen in de buurt van het azc waar ze nu…

Lees meer

Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in: ‘Onhandige nerd’

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen…

Lees meer

Acuut tekort aan astmamedicijn

Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long…

Lees meer

Rotterdam struikelt over het grote aantal zwerfhelmen

Een rode, gele of eentje waarvan alleen nog het logo zichtbaar is. Rotterdam kent veel deelscooters en dus ook veel helmen, maar met die laatste…

Lees meer

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer