main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 maart 2023 — 11:49

CDA-Europarlementariër: aandacht voor Oekraïne mag niet verslappen

CDA-Europarlementariër Esther de Lange verwacht dat EU-leiders tijdens de lentetop in Brussel een akkoord bereiken over het inkopen van munitie en granaten voor Oekraïne. Ze waarschuwt dat de oorlog, die inmiddels ruim een jaar duurt, niet aan onze aandacht mag ontsnappen.

De Europese hulp aan Oekraïne is “fundamenteel”, zegt De Lange in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Europa is ooit begonnen als vredesproject. Dat heeft zeventig jaar lang heel erg goed gewerkt, maar de tijden zijn veranderd. Er is een oorlog aan onze buitengrens. We moeten meehelpen.”

De Oekraïense president Volodimir Zelenski waarschuwde aan het begin van de oorlog al dat de aandacht van bondgenoten niet mag verslappen. “Hij zei: ik ben bang dat jullie nu naast ons staan, maar dat jullie ons gaan vergeten. Dat mag niet gebeuren”, zegt De Lange. “Dit is niet een oorlog tussen Rusland en Oekraïne alleen. Dit gaat erom dat je niet zomaar een land kunt binnenvallen, terwijl er geen enkele aanleiding of provocatie is.”

“Rusland heeft met andere Europese landen misschien ook nog wel een appeltje te schillen, denk aan de Baltische Staten”, waarschuwt de Europarlementariër. “Bovendien vecht Oekraïne voor al die dingen waar wij in Europa voor horen te staan; zelf kunnen beslissen dat je in een rechtstaat en democratie wil leven. Dat is iets wat niet alleen Oekraïne aangaat, maar ons allemaal.”

De Lange denkt dat zeker in westerse Europese landen de oorlog steeds verder naar de achtergrond verdwijnt. “Wij liggen er geografisch gezien ver vandaan.” Ze denkt wel dat de oorlog Nederland heeft geleerd “dat we niet meer afhankelijk moeten zijn van andere delen van de wereld, bijvoorbeeld voor onze defensie”.

Migratie

De EU-leiders overleggen tijdens de tweede dag van de lentetop ook over een waaier van financieel-economische onderwerpen, zoals de groeiontwikkelingen in de EU, de onrust over de bankensector, inflatie, handel en concurrentiekracht. Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank schuift ook aan.

Tijdens de top wordt ook gesproken over migratie. Volgens De Lange is dat ook belangrijk voor Nederland. “In Den Haag wordt gesproken over de spreidingswet. Hoe gaan we mensen opvangen in Nederland? Dan moet je natuurlijk ook een buitengrens hebben van de Europese Unie die je goed kan managen. Ook daar gaat de discussie over, maar ik verwacht daarop geen akkoord tijdens deze top.”

Lees ook:

Rusland probeert Bachmoet te omsingelen, meer Europese steun aan Oekraïne ‘bittere noodzaak’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer