main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 maart 2023 — 10:45

Mogelijke aanhouding koren op de molen van Trump: ‘Hij kan het gebruiken voor zijn campagne’

Vingerafdrukken, typisch Amerikaanse mugshots en geboeid afgevoerd worden voor het oog van de camera’s. Als het aan Donald Trump ligt, maakt hij een spektakel van zijn mogelijke arrestatie, omdat dit koren op de molen is van de oud-president. “Er zijn weinig politici waarvoor geldt dat een mogelijke arrestatie goed nieuws zou zijn. Maar voor Trump is het dat wel”, zegt Amerikadeskundige Raymond Mens in Goedemorgen Nederland. 

“Aan de ene kant gruwelt hij hiervan, want het hele merk Trump is natuurlijk: ik ben een winnaar. Vandaar dat op al die gebouwen van hem grote gouden letters staan met zijn naam erop”, zegt Mens. “Het idee dat hij zijn vingerafdruk moet geven of desnoods ergens in de boeien geslagen wordt, dat is een beeld waar hij van gruwelt. Maar tegelijkertijd denkt hij: ik kan het ook gebruiken voor mijn campagne.”

Stormy Daniels

Sinds dinsdag wordt er gespeculeerd dat Trump ieder moment gearresteerd kan worden. Dit om een aanklacht die zich richt op het mogelijke afkopen, of eerder omkopen, van Stormy Daniels. Omkopen is normaal gesproken niet per se strafbaar, maar nu wel. “Het gaat niet zozeer om omkoping, maar om zwijggeld betalen. Hij zou een affaire met haar hebben gehad (in 2006, red.) en zij wilde dat verhaal verkopen aan de kranten, vlak voor de verkiezingen in 2016. Toen heeft de advocaat van Trump haar 130.000 dollar zwijggeld betaald”, legt Mens uit. “Tot zover niks illegaals.”

Wat het wél illegaal maakt is dat hij daar geen melding van heeft gemaakt. “Dus hij heeft dat in de boeken van de Trump-organisatie onder andere kosten weggeschreven. Dat mag niet”, legt Mens uit. “En ten tweede, als dat inderdaad was gedaan om dat stil te houden bij de verkiezingen, dan is het dus een verkiezingsuitgave. En dat moet je ook weer bij de verkiezingscommissies melden. Dat heeft hij ook niet gedaan.”

De advocaat die Stormy Daniels oorspronkelijk betaald heeft en later door Trump terugbetaald is, heeft al gezeten voor dit vergrijp. “Hij heeft nu ook tegen Trump allerlei verklaringen afgelegd. Er zijn ook gewoon e-mailberichten daarover in bezit van het Openbaar Ministerie.”

Heksenjacht

Een arrestatie bevestigt voor zijn achterban het beeld dat Trump al langer wil creëren: dat er een heksenjacht gaande is tegen hem, en dat de overheid op hem jaagt. “En daarbij zegt hij altijd nog: ‘Het gaat niet om mij, het gaat om jullie, om de kiezer. Alleen ik sta toevallig in het midden.’ Dus het feit dat hij mogelijk zal worden aangeklaagd is voor hem goed nieuws, want dan kan hij zeggen: ‘Zie je wel, ze proberen mij monddood te maken.’ En daarom is hij dus onder andere ook al die presidentscampagne gestart”, legt Mens uit. “Dat geeft hem extra zuurstof, want hij zegt ze proberen mij mond dood te maken en dit bewijst dat alleen maar.”

Trump zei eerder niks te weten over de aantijgingen rondom de zaak van Stormy Daniels. “Maar inmiddels zegt hij: als ik zwijggeld betaal, dan boek ik dat op een bepaalde manier weg.” Verder verwacht Mens ook dat Trump in zijn verdediging zal zeggen dat hij het zwijggeld niet betaalde in relatie tot de verkiezingen, maar omdat hij wilde dat zijn vrouw, Melania Trump, er niet vanaf zou weten. “Ik denk dat hij zal zeggen: het is een privékwestie, dus ik hoef het niet bij een verkiezingscommissie te melden.”

Of Trump daadwerkelijk gearresteerd zal worden is nog altijd niet duidelijk. “De laatste berichten zijn dat het Openbaar Ministerie in New York zich in de eindfase begeeft en neigt naar een aanklacht tegen hem”, zegt Mens. “Vandaag zijn daar vergaderingen over, dus dan zou er een soort grand jury daarover gaan stemmen.” Er wordt vandaag een beslissing verwacht. “Maar er zijn geen officiële mededelingen gedaan. Dus zeker weten doen we het niet.”

Eerste dominosteentje

Als de ex-president gearresteerd wordt voor dit vergrijp, moeten we dit zien als onderdeel van een breder plaatje, zegt Mens. Want deze zaak is in vergelijking met veel andere zaken die Trump mogelijk te wachten staan “klein bier”. “We moeten het vooral zien als een soort eerste domino teentje, want er worden ook andere onderzoeken gedaan naar Trump. Bijvoorbeeld als het gaat om wat er op 6 januari is gebeurd, bij de bestorming van het Capitool. En dat zijn echt zware juridische wolken die hem boven het hoofd hangen.”

Daardoor is het land volgens Mens “in de opperste staat van paraatheid”. Want wat doet de nog altijd trouwe achterban van Trump wanneer hij werkelijk in de boeien geslagen wordt? “Je ziet in New York nu dat een aantal gebouwen, onder andere bij het OM, extra beveiligd worden. De politie is daarmee bezig”, zegt Mens.  “”Je mag ook verwachten dat als zij neigen naar een aanklacht, dat er ook al overleggen zijn. Tussen justitie daar, tussen de politie in New York en ook tussen de geheime dienst, de Secret Service.”

“Dat er nu allerlei dranghekken in New York op bepaalde plekken worden geplaatst, wijst er wel op dat er mogelijk iets gaande is.”

Lees meer:

Facebookpagina Donald Trump hersteld na schorsing

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer