main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 maart 2023 — 15:12

Dassen zijn doorn in het oog voor treinreizigers: sneller maatregelen nemen

Dassen houden verschillende delen van treinreizend Nederland in hun greep. Volgens spoorbeheerder ProRail zitten er op veertig locaties in met name het oostelijk deel van het land dassen bij en onder het spoor. De dassen graven burchten. Door het gedender van de treinen bestaat er een kans dat deze burchten instorten en het spoor dus kan verzakken.

Op dit moment rijden er onder meer geen treinen in het Friese Molkwerum en het Brabantse Esch. Het gevolg is dat op veel belangrijke trajecten mensen tot en met maandag sowieso zullen moeten omreizen. NS-woordvoerder Arno Leblanc zegt tegen Goedemorgen Nederland op NPO 1: “Onze eerste zorg is vooral om de reizigers op de juiste plek van bestemming te krijgen.”

Meer en langere treinen

In de ochtendspits en ook vandaag zorgt de NS voor extra en langere treinen op de omreisroutes. Verder worden er bussen ingezet om reizigers op weg te helpen. Leblanc zegt: “Dat is dan bijvoorbeeld tussen Den Bosch en Eindhoven via Tilburg en ook tussen Breda en Rotterdam. Mensen die vanuit Eindhoven naar Schiphol moeten, kunnen het beste omreizen via Breda en dan richting Schiphol.”

“Die bussen zijn vooral voor mensen die tussen Boxtel en Den Bosch moeten zijn”, zegt de NS-woordvoerder. “Voor alle andere reizigers is het meest verstandig om de omreisroutes te gebruiken. Dan zit je gewoon in de trein en daar passen meer mensen in.”

Reizigersorganisatie Rover vraagt de NS te kijken naar andere oplossingen, zoals tijdelijke Intercity-verbindingen tussen Utrecht en Tilburg en extra Intercity’s tussen Eindhoven, Tilburg en Breda.

Sneller maatregelen nemen

Dinsdag werd bekend dat er zeker tot volgende week dinsdag geen treinen rijden tussen Den Bosch en Boxtel vanwege de dassenburchten bij Esch. Deze waren bij ProRail al langer bekend en er was al een vereiste procedure gestart voor herstel. De laatste dagen bleek uit inspectie dat dassen opeens veel actiever waren gaan graven met directe gevolgen voor de veiligheid van het spoor.

ProRail-topman John Voppen pleitte er dan ook al voor sneller maatregelen te kunnen nemen tegen de dassenburchten, aangezien de gevolgen voor reizigers en goederenvervoerders groot zijn. Hierover is spoedoverleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Ook Rover pleit voor betere maatregelen. “De Flora- en Faunawet biedt voor dringende redenen wel de mogelijkheid voor een ontheffing voor het verplaatsen en verstoren van dassen”, zegt de reizigersorganisatie. “Nu twee spoorlijnen zijn ondergraven en het treinverkeer daar is stilgelegd is deze dringende reden zeker aanwezig.”

Rover wil dat ProRail in het vervolg voorkomt dat dassen bij en onder het spoor terechtkomen. “Met een generieke ontheffing zou ProRail preventieve maatregelen mogen nemen, zoals het plaatsen van rasters. Maar dat moet wel gebeuren voordat dassen zich definitief op een locatie vestigen.”

‘Balen voor al die reizigers’

VVD-Kamerlid Fahid Minhas had het niet verwacht dat we ons nog eens zouden laten gijzelen door dassen. Hij zegt bij Goedemorgen Nederland: “Het is balen voor al die reizigers en ik snap dat de NS daar niets aan kan doen. Maar dit moet ons wel wakker maken dat we goede inspecties moeten doen rond het spoor en het niet zover moeten laten komen.” Hij heeft begrepen dat er intussen een vergunning is afgegeven om de dassenburchten te gaan verplaatsen.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat “betreurt het ten zeerste” dat zo’n 50.000 reizigers per dag getroffen worden door het stilleggen van het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel. Daartoe heeft ProRail besloten vanwege een groot risico op verzakking van het spoor door dassenburchten bij het Brabantse Esch. In een Kamerbrief zegt ze met alle betrokken partijen te zoeken naar een structurele oplossing.

Lees ook:

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:

  • Defensieminister Kajsa Ollongren over de militaire conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten. En ze vloog en passant mee in een F16 en leverde het toestel af in Roemenië;
  • Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over het mogelijke scenario van een oorlogseconomie;
  • Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk over zijn nieuwe boek ‘Het nieuwe IJzeren Gordijn’;
  • Amerikakenner Raymond Mens over de hitfilm Civil War, over een hedendaagse burgeroorlog in de Verenigde Staten. En een update van de rechtszaken tegen oud-president Donald Trump.

Luister deze aflevering van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.

Vader en broers verdacht van incest in Rotterdam

Een 58-jarige man en zijn 23-jarige tweelingzoons worden verdacht van het jarenlang ernstig misbruiken van hun dochter en zus in Rotterdam. Dat bleek maandag bij…

Lees meer

Eindhoven geeft chipmachinefabrikant ASML ruimte voor uitbreiding

De gemeente Eindhoven heeft met ASML een intentieovereenkomst gesloten voor een mogelijke grootschalige uitbreiding van de chipmachinefabrikant. Daarvoor is volgens beide partijen de Brainport Industries…

Lees meer

KNVB gaat daders vuurwerk in bekerfinale opsporen en bestraffen

De KNVB gaat de daders van vuurwerkincidenten tijdens de finale van de KNVB-beker van zondag in De Kuip opsporen en bestraffen met stadionverboden. In een…

Lees meer

CEO Havenbedrijf Rotterdam bewust van militaire dreiging: ‘We zijn continu in overleg met Defensie’

Boudewijn Siemons, CEO van Havenbedrijf Rotterdam, is zich goed bewust van militaire dreiging. Het plaatsen van Patriots vindt hij echter nog voorbarig. “Dat gaat te…

Lees meer

Beperkt aanbod en te veel vraag: waarom jij moeilijk aan een huis komt

Een schraal aanbod en veel vraag. De woningmarkt ligt op zijn gat en de prijzen blijven stijgen. Liggen er naast het ingezette beleid van demissionair…

Lees meer

Omwonenden Tata Steel in actie voor schone lucht

Ongeveer 150 demonstranten hebben zondagmiddag meegedaan aan de wandeling ‘Samen voor schone lucht’. De deelnemers vertrokken rond 13.30 uur vanaf een verzamelplek in IJmuiden richting…

Lees meer

Hamas ziet nieuwe steun VS als ‘groen licht’ voor agressie Israël

Hamas zegt dat de Verenigde Staten met een nieuw steunpakket hun zegen aan Israël hebben gegeven voor meer geweld in de Gazastrook. “Deze steun, die…

Lees meer

Moet Nederland zich voorbereiden op een oorlogseconomie? ‘De wereld is grimmiger geworden’

Voorzitter van ondernemers- en werkgeversorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen pleit ervoor dat de zelfbescherming van Nederland nadrukkelijker op de agenda moet komen. “De wereld is grimmiger…

Lees meer