main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 maart 2023 — 15:12

Dassen zijn doorn in het oog voor treinreizigers: sneller maatregelen nemen

Dassen houden verschillende delen van treinreizend Nederland in hun greep. Volgens spoorbeheerder ProRail zitten er op veertig locaties in met name het oostelijk deel van het land dassen bij en onder het spoor. De dassen graven burchten. Door het gedender van de treinen bestaat er een kans dat deze burchten instorten en het spoor dus kan verzakken.

Op dit moment rijden er onder meer geen treinen in het Friese Molkwerum en het Brabantse Esch. Het gevolg is dat op veel belangrijke trajecten mensen tot en met maandag sowieso zullen moeten omreizen. NS-woordvoerder Arno Leblanc zegt tegen Goedemorgen Nederland op NPO 1: “Onze eerste zorg is vooral om de reizigers op de juiste plek van bestemming te krijgen.”

Meer en langere treinen

In de ochtendspits en ook vandaag zorgt de NS voor extra en langere treinen op de omreisroutes. Verder worden er bussen ingezet om reizigers op weg te helpen. Leblanc zegt: “Dat is dan bijvoorbeeld tussen Den Bosch en Eindhoven via Tilburg en ook tussen Breda en Rotterdam. Mensen die vanuit Eindhoven naar Schiphol moeten, kunnen het beste omreizen via Breda en dan richting Schiphol.”

“Die bussen zijn vooral voor mensen die tussen Boxtel en Den Bosch moeten zijn”, zegt de NS-woordvoerder. “Voor alle andere reizigers is het meest verstandig om de omreisroutes te gebruiken. Dan zit je gewoon in de trein en daar passen meer mensen in.”

Reizigersorganisatie Rover vraagt de NS te kijken naar andere oplossingen, zoals tijdelijke Intercity-verbindingen tussen Utrecht en Tilburg en extra Intercity’s tussen Eindhoven, Tilburg en Breda.

Sneller maatregelen nemen

Dinsdag werd bekend dat er zeker tot volgende week dinsdag geen treinen rijden tussen Den Bosch en Boxtel vanwege de dassenburchten bij Esch. Deze waren bij ProRail al langer bekend en er was al een vereiste procedure gestart voor herstel. De laatste dagen bleek uit inspectie dat dassen opeens veel actiever waren gaan graven met directe gevolgen voor de veiligheid van het spoor.

ProRail-topman John Voppen pleitte er dan ook al voor sneller maatregelen te kunnen nemen tegen de dassenburchten, aangezien de gevolgen voor reizigers en goederenvervoerders groot zijn. Hierover is spoedoverleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Ook Rover pleit voor betere maatregelen. “De Flora- en Faunawet biedt voor dringende redenen wel de mogelijkheid voor een ontheffing voor het verplaatsen en verstoren van dassen”, zegt de reizigersorganisatie. “Nu twee spoorlijnen zijn ondergraven en het treinverkeer daar is stilgelegd is deze dringende reden zeker aanwezig.”

Rover wil dat ProRail in het vervolg voorkomt dat dassen bij en onder het spoor terechtkomen. “Met een generieke ontheffing zou ProRail preventieve maatregelen mogen nemen, zoals het plaatsen van rasters. Maar dat moet wel gebeuren voordat dassen zich definitief op een locatie vestigen.”

‘Balen voor al die reizigers’

VVD-Kamerlid Fahid Minhas had het niet verwacht dat we ons nog eens zouden laten gijzelen door dassen. Hij zegt bij Goedemorgen Nederland: “Het is balen voor al die reizigers en ik snap dat de NS daar niets aan kan doen. Maar dit moet ons wel wakker maken dat we goede inspecties moeten doen rond het spoor en het niet zover moeten laten komen.” Hij heeft begrepen dat er intussen een vergunning is afgegeven om de dassenburchten te gaan verplaatsen.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat “betreurt het ten zeerste” dat zo’n 50.000 reizigers per dag getroffen worden door het stilleggen van het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel. Daartoe heeft ProRail besloten vanwege een groot risico op verzakking van het spoor door dassenburchten bij het Brabantse Esch. In een Kamerbrief zegt ze met alle betrokken partijen te zoeken naar een structurele oplossing.

Lees ook:

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

WNL Op Zondag, 10 uur, NPO1!

Zondag vanaf 10.00 uur op NPO 1
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…

Lees meer

Van Lanschot weer Volt-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

Reinier van Lanschot is de lijsttrekker voor de Nederlandse tak van Volt bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Dat maakte de Volt-lijsttrekker in…

Lees meer

Meld Misdaad Anoniem start nieuwe campagne over criminele activiteiten in sociale huur

Meld Misdaad Anoniem start vanaf half oktober een campagne om mensen alert te maken op criminele activiteiten in sociale huurwoningen. Het meldpunt hoopt dat mensen…

Lees meer

Oplichting en onderverhuur van kleine ruimtes: sociale huur blijkt illegaal verdienmodel

Het is een doorn in het oog van woningcorporaties. Sociale huurwoningen die tegen woekerprijzen worden aangeboden aan derden. “Wij zien vaak dat een woning of…

Lees meer

Criminelen zouden onschuldige klanten voedselbank ronselen

Sluwe criminelen zouden klanten van de voedselbank naar huis achtervolgen en vervolgens ronselen voor criminele activiteiten als wapenopslag. Ook mensen die bij het afrekenen in…

Lees meer

Kunnen oplichters aan de haal met niet-versnipperd papier uit de vuilnisbak?

Wat gebeurt er wanneer je belangrijke brieven en andere papieren in de vuilnisbak gooit, maar niet versnippert? Kunnen oplichters en hackers dan met bijvoorbeeld bankafschriften…

Lees meer

Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf…

Lees meer

President Zelenski: ‘Strijd gaat door in herfst en winter’

Kou en slecht weer gaan de Oekraïense troepen de komende maanden niet tegenhouden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het…

Lees meer

Brandwonden en gehoorschade: zeven agenten lichtgewond na Ajax – Marseille

Rondom de voetbalwedstrijd Ajax – Olympique Marseille zijn donderdagavond zeven politieagenten lichtgewond geraakt, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade….

Lees meer

KLM-piloten op Schiphol willen maandag een uur staken

Op Schiphol zijn piloten van KLM van plan om aanstaande maandag een uur het werk neer te leggen, in een poging een betere cao af…

Lees meer