main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 21 maart 2023 — 11:32

MKB-Nederland roept ondernemers op: start met aanvraag voor energiecompensatie

Ondernemers kunnen vanaf vandaag een aanvraag indienen bij de overheid voor een tegemoetkoming in de hoge energiekosten. Dat is belangrijk voor de Nederlandse economie, zegt voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof. “Als deze regeling er niet zou zijn, zou het voor veel ondernemers betekenen dan ze hun prijzen nog verder moeten verhogen om geld te verdienen.”

“Dat betekent uiteindelijk dat de prijzen voor consumenten omhoog gaan”, zegt Vonhof in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij roept ondernemers op: “denk je dat je in aanmerking komt voor de regeling, ga dan met de aanvraag aan de slag.”

Het loket voor de zogenaamde TEK-regeling (Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb) is sinds 09.00 uur open voor bedrijven die minimaal 7 procent van de omzet kwijt waren aan energiekosten. Ondernemers kunnen voor een vergoeding van maximaal 160.000 euro in aanmerking komen. Aanvragen kunnen met terugwerkende kracht vanaf 1 november worden ingediend.

‘Wat gebeurt er hierna?’

Of ondernemers nu opgelucht kunnen ademhalen, weet Vonhof niet. “Deze regeling geldt van november 2022 tot 31 september 2023. Maar wat gebeurt er hierna?”, vraagt hij zich af. Maar “gelet op de situatie waar we uitkomen, met een overheid die helemaal niets voor ondernemers wilde doen, kun je tevreden zijn met de regeling die er nu ligt. We hopen dat het voor veel ondernemers soelaas biedt.”

Financieel journalist Janneke Willemse denkt dat de steun voor ondernemers niet kon uitblijven. “Als je hoge kosten gemaakt hebt en moet maken als ondernemer, is het wel belangrijk dat er hulp is. Anders gaat iedereen omvallen.” Ze denkt dat de huidige lagere gas- en olieprijzen “voor tijdelijke verlichting” zorgen. “Maar de vraag is of de prijzen laag blijven.”

Er zit overigens nog een addertje onder het gras. De Europese Commissie moet de regeling nog goedkeuren. Tot die tijd kan de overheid geen geld uitkeren aan ondernemers.

Energiesteunmaatregelen

De TEK-regeling hoort bij een pakket energiesteunmaatregelen van het kabinet. Zo kregen huishoudens in november en december een bijdrage aan de energierekening en sinds dit jaar geldt het prijsplafond voor elektriciteit en gas. Maar de TEK-regeling moest nog verder vorm krijgen waardoor ondernemers langer moesten wachten.

Het voorschot dat bedrijven kunnen krijgen werd maandag verlaagd naar 35 procent van het verschil tussen de vastgestelde minimumprijzen voor gas en elektra en de prijzen die de bedrijven daadwerkelijk aan hun energieleveranciers moesten betalen. Eerder zou dat de helft zijn, maar de prijzen voor gas en elektra zijn veel verder gedaald dan eerder verwacht.

Het TEK-loket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) blijft nog open tot 2 oktober om 17.00 uur. De TEK-regeling loopt tot en met het einde van dit jaar.

Lees ook: 

Geen reden tot paniek voor Nederlandse spaarders na problemen bij Credit Suisse: ‘Je geld is veilig’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe vergaat het onze nieuwe premier in het buitenland?

Deze week in WNL In de Kantine aandacht voor onze premier in het buitenland en hoe Jörgen Raymann zich voor en samen met zijn dochter inzet voor de lhbti-community. Thomas van Groningen ontvangt in SAAM aan de Maas:

  • Niels Klaassen, politiek verslaggever bij het AD;
  • Jörgen Raymann en dochter Melody;
  • En de column is van Marcel Verreck.

Luister zaterdag tussen 18.00 en 19.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Zaterdag 18.00 uur

Vanavond: Ali B. is veroordeeld tot twee jaar celstraf

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Vrijdag 19.00 uur
VVD-leden vinden partij ‘te ver afgedreven van eigen ideologische wortels’

Ruim duizend mensen hebben een brief ondertekend aan het bestuur van de VVD waarin ze “grote zorgen” aangeven over de coalitie waar de partij in…

Lees meer

Banen in Nederland op de tocht bij Unilever: 7500 banen wereldwijd geschrapt

Unilever is van plan om voor eind volgend jaar ongeveer een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo’n 3000 tot 3200 banen….

Lees meer

Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat…

Lees meer

Vroeg druk op de weg door vakantieverkeer

Het is vrijdag al vroeg druk op de weg, “zeker in vergelijking met andere vrijdagen van dit jaar”, aldus de ANWB. Rond 15.20 uur staat…

Lees meer

Overlast door zware regen in zuiden van Limburg

In Limburg zorgt zware regenval vrijdag voor overlast. Volgens Weeronline is in Maastricht tot dusver bijna 60 millimeter regen gevallen. Onder meer in Maastricht en…

Lees meer

Vanavond in Het Misdaadbureau: de rechtbank veroordeelt Ali B tot 2 jaar cel in zedenzaak

De rechtbank in Haarlem heeft Ali B vrijdag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar voor een verkrachting van een vrouw tijdens een schrijverskamp in…

Lees meer

Bontenbal (CDA) pleit voor inperken aantal moties: ‘Vaak onzinnig’

CDA-leider Henri Bontenbal pleit voor het inperken van het aantal in te dienen moties in de Tweede Kamer. Hij zegt in Sven op 1 dat…

Lees meer

Jeugd-tbs geëist tegen jongens (14 en 16) om doden man Amsterdam

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een jaar cel en jeugd-tbs geëist tegen twee jongens (14 en 16 jaar) voor het doden van een 42-jarige man…

Lees meer

Meer bedrijven failliet in juni, stijgende trend zet door

Het aantal faillissementen is in juni gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 37 meer bedrijven failliet verklaard dan in…

Lees meer