main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 21 maart 2023 — 11:32

MKB-Nederland roept ondernemers op: start met aanvraag voor energiecompensatie

Ondernemers kunnen vanaf vandaag een aanvraag indienen bij de overheid voor een tegemoetkoming in de hoge energiekosten. Dat is belangrijk voor de Nederlandse economie, zegt voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof. “Als deze regeling er niet zou zijn, zou het voor veel ondernemers betekenen dan ze hun prijzen nog verder moeten verhogen om geld te verdienen.”

“Dat betekent uiteindelijk dat de prijzen voor consumenten omhoog gaan”, zegt Vonhof in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij roept ondernemers op: “denk je dat je in aanmerking komt voor de regeling, ga dan met de aanvraag aan de slag.”

Het loket voor de zogenaamde TEK-regeling (Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb) is sinds 09.00 uur open voor bedrijven die minimaal 7 procent van de omzet kwijt waren aan energiekosten. Ondernemers kunnen voor een vergoeding van maximaal 160.000 euro in aanmerking komen. Aanvragen kunnen met terugwerkende kracht vanaf 1 november worden ingediend.

‘Wat gebeurt er hierna?’

Of ondernemers nu opgelucht kunnen ademhalen, weet Vonhof niet. “Deze regeling geldt van november 2022 tot 31 september 2023. Maar wat gebeurt er hierna?”, vraagt hij zich af. Maar “gelet op de situatie waar we uitkomen, met een overheid die helemaal niets voor ondernemers wilde doen, kun je tevreden zijn met de regeling die er nu ligt. We hopen dat het voor veel ondernemers soelaas biedt.”

Financieel journalist Janneke Willemse denkt dat de steun voor ondernemers niet kon uitblijven. “Als je hoge kosten gemaakt hebt en moet maken als ondernemer, is het wel belangrijk dat er hulp is. Anders gaat iedereen omvallen.” Ze denkt dat de huidige lagere gas- en olieprijzen “voor tijdelijke verlichting” zorgen. “Maar de vraag is of de prijzen laag blijven.”

Er zit overigens nog een addertje onder het gras. De Europese Commissie moet de regeling nog goedkeuren. Tot die tijd kan de overheid geen geld uitkeren aan ondernemers.

Energiesteunmaatregelen

De TEK-regeling hoort bij een pakket energiesteunmaatregelen van het kabinet. Zo kregen huishoudens in november en december een bijdrage aan de energierekening en sinds dit jaar geldt het prijsplafond voor elektriciteit en gas. Maar de TEK-regeling moest nog verder vorm krijgen waardoor ondernemers langer moesten wachten.

Het voorschot dat bedrijven kunnen krijgen werd maandag verlaagd naar 35 procent van het verschil tussen de vastgestelde minimumprijzen voor gas en elektra en de prijzen die de bedrijven daadwerkelijk aan hun energieleveranciers moesten betalen. Eerder zou dat de helft zijn, maar de prijzen voor gas en elektra zijn veel verder gedaald dan eerder verwacht.

Het TEK-loket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) blijft nog open tot 2 oktober om 17.00 uur. De TEK-regeling loopt tot en met het einde van dit jaar.

Lees ook: 

Geen reden tot paniek voor Nederlandse spaarders na problemen bij Credit Suisse: ‘Je geld is veilig’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer