Geen reden tot paniek voor Nederlandse spaarders na problemen bij Credit Suisse: ‘Je geld is veilig’
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Geen reden tot paniek voor Nederlandse spaarders na problemen bij Credit Suisse: ‘Je geld is veilig’

Peter Visser

Er is geen reden om zorgen te hebben over je spaargeld bij Nederlandse banken. Dat zegt financieel journalist Janneke Willemse in reactie op de overname van de in zwaar weer geraakte Zwitserse bank Credit Suisse door branchegenoot UBS. "Over het algemeen is je geld veilig in Nederland en bij de meeste Europese banken."

Banken in Nederland zijn weerbaar, hebben voldoende geld en kunnen tegen een stootje, zegt Willemse. Ook worden ze goed in de gaten gehouden. "En er is bovendien een depositogarantiestelsel. De overheid staat tot 100.000 euro per rekeninghouder per bank gerant", zegt Willemse in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Op de beurs ontstond afgelopen week grote onrust rond Credit Suisse na het omvallen van verschillende regionale banken in de Verenigde Staten. Bij Credit Suisse zou al jaren sprake zijn van mismanagement. De Europese Centrale Bank (ECB), de Federal Reserve en vier andere centrale banken maakten bekend de komende tijd te zorgen voor extra leenmogelijkheden voor banken.

De Nederlandsche Bank (DNB) liet weten de ontwikkelingen "nauwlettend in de gaten te houden". Volgens DNB geven die "geen aanleiding om te twijfelen aan de weerbaarheid van de Nederlandse financiële sector". De ECB stelde maandag dat de bankensector in Europa veerkrachtig is en een "robuuste hoeveelheid kapitaal en liquiditeit" heeft.

'Groot verschil met 2008'

Volgens Willemse is er een groot verschil met de bankencrisis in 2008 en nu. "Sindsdien is het toezicht op banken enorm verscherpt. De financiële situatie en hoe banken worden gefinancierd wordt heel erg goed in de gaten gehouden. De ECB en andere centrale banken staan klaar om in te grijpen als er iets gebeurt", zegt ze. "Je geld is gewoon veilig."

Banken moeten ook "heel vaak" een stresstest afleggen, zegt Willemse. Dat het bij Credit Suisse toch is misgegaan heeft te maken met verkeerd bestuur. "Het gaat hier toch om een ander probleem" dan financiële instabiliteit. "Credit Suisse heeft bijvoorbeeld te maken gehad met witwassen en met het stallen van crimineel geld. In eerste instantie heeft dat niets te maken met hoe gezond een bank is."

De financiële problemen ontstonden nadat grote aandeelhouders genoeg hadden van de schandalen bij Credit Suisse. Willemse: "Ze wilden geen geld meer bijstorten en beleggingsproducten werden minder waard. Dit is echt een geïsoleerd probleem. Er is geen teken dat het niet goed zit met de Europese en Nederlandse banken."

'Raak niet in paniek'

Ze waarschuwt mensen dan ook om niet in paniek te raken. Dat zou wel voor problemen kunnen zorgen. "Als er financiële onrust ontstaat krabben mensen zich op hun hoofd. De angst bestaat dan dat mensen massaal naar de pinautomaat gaan om geld op te nemen. Dat is iets wat je juist niet moet doen."

Dat is wat er in 2008 gebeurde tijdens de kredietcrisis. "Als mensen elkaar voeden en de paniek slaat over, dan is er geen houden meer aan", zegt Willemse. "Maar vooralsnog is er geen teken aan de wand dat dat staat te gebeuren. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit helemaal goed blijft gaan."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Spraakmakende momenten
'Iedere dag kom ik zaken tegen van vrouwen die zijn vermoord'
0:43

'Iedere dag kom ik zaken tegen van vrouwen die zijn vermoord'

'Hij begon op een zombie te lijken'
1:06

'Hij begon op een zombie te lijken'

Indrukwekkende nieuwe technieken in de bouw
1:10

Indrukwekkende nieuwe technieken in de bouw

Datingsplaforms verliezen in rap tempo gebruikers
1:08

Datingsplaforms verliezen in rap tempo gebruikers

Tientallen euro's per maand aan datingapps
1:28

Tientallen euro's per maand aan datingapps

'Ik stortte in door slaaptekort'
1:17

'Ik stortte in door slaaptekort'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau