Moeten we vrezen voor een nieuwe bankencrisis?
Al twee weken heerst er onrust in de financiële wereld. Met de kredietcrisis van 2008 nog vers in in het geheugen, maken ook consumenten zich zorgen. In hoeverre is dat nodig?
Het omvallen van de middelgrote Amerikaanse Silicon Valley Bank, de overname van de Zwitserse bank Credit Suisse en de ECB die centrale banken makkelijker dollars laat lenen: het is onrustig in de bankenwereld. In de afgelopen twee weken zijn er verschillende maatregelen genomen om de rust te bewaren in de financiële sector, maar onrust heerst nog steeds.
Martin Visser, econoom en journalist van de Financiële Telegraaf, relativeert de angst. "In Nederland zijn alle grootbanken een recente stresstest goed doorstaan. Die maatregelen zijn afkomstig uit 2008. Maar het gaat in dit geval om vertrouwen. Dan kan het alle kanten op gaan." Vooral de stijgende rente vormen een risico voor het vertrouwen van beleggers. "Het draait echt om vertrouwen in die wereld." Desondanks: "Credit Suisse werd al heel lang geplaagd door schandalen en er was geen toezicht op de Silicon Valley Bank. Dat is absoluut niet het geval in Europa."
Gecreëerde stress
Sandra Phlippen, hoofdeconoom van ABN AMRO, maakt zich vooral zorgen om de gecreëerde stress op de bankenmarkt.
Tekst gaat verder onder de tweet.
Staan we aan de vooravond van een nieuwe bankencrisis? @SandraPhlippen: ‘’We zitten niet in een situatie van extreme escalatie. Maar we zijn wat naïef geweest in dat je zo makkelijk zo veel renteverhoging kan doorvoeren, en dat daar dan geen ellende van komt.'' #Op1 #WNL pic.twitter.com/uCJroqmkYm
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) March 20, 2023
"De forse rentestijging is door de centrale banken ingevoerd. Dit hebben we nog nooit eerder meegemaakt. Wat je ziet door deze snelle rentestijging, is dat de kwetsbare plekken in onze economie zichtbaar worden. Dat zie je nu in Amerika gebeuren, dus zeg nooit nooit dat er niet nog een bankencrisis kan gebeuren."