main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 19 maart 2023 — 13:56

Smart fishing kan reddingsboei zijn voor bedreigde Nederlandse visserij

Eén van Nederlands oudste beroepen dreigt kopje onder te gaan: de visserij. De sector heeft een reddingsboei nodig en die zit voornamelijk in innovatie, zoals dataverzameling. “Die kunnen vissers op den duur als bijvangst verkopen”, zegt voormalig visser en ondernemer Louwe Post bij Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Voor veel vissers is er steeds minder ruimte op zee. Dat komt door de aanleg van enorme windmolenparken op de Noordzee. Daarnaast hebben vissers ook te kampen met torenhoge brandstofprijzen. Het zijn redenen voor vissers om de handdoek te gooien, maar nieuwe ontwikkelingen en innovaties kunnen de visserij mogelijk in leven houden.

Smart fishing

Louwe Post was in het verleden visser, maar moest noodgedwongen voet aan wal zetten. Inmiddels is hij eigenaar van een bedrijf dat zich bezighoudt met smart fishing. Hij hangt schepen vol met sensoren en koppelt daar data aan over temperatuur, windrichting en een heleboel andere factoren.

Met zijn data zouden vissers bijvoorbeeld brandstof kunnen besparen. “Als een schip naar zijn visbestek stoomt is het ook afhankelijk van de weersomstandigheden. Die kunnen wij voorspellen. Wij zien dan hoe zij minder brandstof kunnen verbruiken, waardoor de reis effectiever wordt.”

Data kan dus mogelijk de sleutel zijn naar een langer bestaan op zee. Daar valt voor vissers ook de nodige winst uit te halen. “Er worden miljoenen geïnvesteerd in onderzoek op zee”, vertelt Post. Bijvoorbeeld naar de kwaliteit van het water, de stromingen, de bodem en de migratie van allerlei vissoorten. “Een visser vaart gewoon om die onderzoeksschepen heen. Dus ik denk dat schippers op termijn zijn data als bijvangst kan verkopen.”

Cultureel erfgoed

Marloes Kraan van de Wageningen Universiteit doet onderzoek naar de scheepsvaart in Nederland. Zij erkent dat innovatie oplossingen kan bieden, maar wil niet alleen daarop focussen. In haar ogen is het vooral belangrijk om vissers toekomstperspectief te bieden. Bijvoorbeeld door hen te vertellen waar zij aan toe zijn. “De visser moet rust geboden worden, dat is belangrijk. Want dan kan je helder nadenken.”

Kraan probeert met haar onderzoek in kaart te brengen wat de visserij betekent voor de gemeenschap, want daar is nu geen beeld van. “Dan heb ik het over cultureel erfgoed, identiteit, traditie. Die samenhang is heel belangrijk. Het is onderdeel van wie wij met z’n allen zijn. Onderdeel van ons verleden met water en het maritieme verleden. Nederland is gebouwd op de haringvloot.”

‘Heb het stuurwieltje meegenomen als souvenir’

Voor visser Rini Oreel is het helaas allemaal te laat. Na jarenlang vissen op zij komt er een einde aan zijn loopbaan op zee. Net zoals tientallen andere vissers heeft hij zich aangemeld voor een saneringsregel. Die houdt onder meer in dat zijn schip gesloopt wordt. “Ik heb het stuurwieltje al in de schuur gelegd. Dat is mijn souvenirtje.”

Een van Nederlands oudste bedrijfstakken staat op instorten: de visserij. De wereld is dol op vis uit de Noordzee, maar Nederlandse vissers zien het niet meer zitten. Grote windmolenparken, ingewikkelde regelgeving, peperdure brandstoffen. Vissers worden overspoeld. Zijn de nieuwe ontwikkelingen op dit gebied genoeg om de Nederlandse visserij te redden? Raquel Schilder onderzoekt het in Stand van Nederland: Generatie Next. Je ziet deze aflevering zaterdagavond om 22:00 op NPO 2! Eerdere afleveringen zie je hier, op NPO Start.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Blik op de politieke toekomst

Hoe ziet Nederland er over pak ‘m beet vijf jaar uit en welk langetermijnbeleid is nodig om ons land economisch op de rails te houden? Te gast zijn:
  • Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PWC. Met haar onderzoeken we hoe we onze economie gezond maken en houden;
  • Energie-expert Jilles van den Beukel. Met hem duiken we in de toekomst van ons energiebeleid;
  • Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en veteraan van de sociaaleconomische raad. Hij vertelt wat ons te wachten staat op de arbeidsmarkt, die alsmaar krapper lijkt te worden.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Van dierenbeul tot moordenaar: ‘Psychopaten hebben er plezier in om anderen pijn te doen’

Wat maakt dat mensen onschuldige dieren de vreselijkste dingen aan doen? Bovendien zeggen de experts: ‘Waar dieren in nood zijn, zijn vaak ook mensen in nood’. Is dierenmishandeling een voorbode van geweld tegen mensen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met GZ-psycholoog Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum voor Dierenmishandeling en Joop de Schepper, landelijk portefeuillehouder dierenpolitie. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en rijdt mee met de dierenambulance.

Luister nu naar de podcast!
Ook het Witte Huis ziet Rutte zitten als NAVO-topman

Het Witte Huis schaart zich openlijk achter scheidend premier Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. Een woordvoerder bevestigde de Amerikaanse steun voor de…

Lees meer

Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om…

Lees meer

Houd paraplu, regenjas en laarzen in de aanslag: storm Louis kom eraan

Op Limburg na geldt donderdagavond in het hele land code oranje vanwege storm Louis, meldt het KNMI. Vanaf 19.00 uur trekt storm Louis over Zeeland…

Lees meer

Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond…

Lees meer

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er…

Lees meer

Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): ‘Pas na verkiezingen duidelijkheid of BBB en NSC welkom zijn bij EVP-fractie’

Het is voor NSC en BBB wachten geblazen tot zij duidelijkheid krijgen om zich te voegen aan de EVP-fractie in het Europees Parlement. Daar komt…

Lees meer

Betaalbaarheid een illusie, huizenprijzen nemen weer toe: ‘Dat is de fase waar wij nu in zitten’

Volgens experts ligt de woningmarkt op zijn gat. Koophuizen zijn begin van dit jaar weer in prijs gestegen. “Dat is de fase waar wij nu…

Lees meer