main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 19 maart 2023 — 13:56

Smart fishing kan reddingsboei zijn voor bedreigde Nederlandse visserij

Eén van Nederlands oudste beroepen dreigt kopje onder te gaan: de visserij. De sector heeft een reddingsboei nodig en die zit voornamelijk in innovatie, zoals dataverzameling. “Die kunnen vissers op den duur als bijvangst verkopen”, zegt voormalig visser en ondernemer Louwe Post bij Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Voor veel vissers is er steeds minder ruimte op zee. Dat komt door de aanleg van enorme windmolenparken op de Noordzee. Daarnaast hebben vissers ook te kampen met torenhoge brandstofprijzen. Het zijn redenen voor vissers om de handdoek te gooien, maar nieuwe ontwikkelingen en innovaties kunnen de visserij mogelijk in leven houden.

Smart fishing

Louwe Post was in het verleden visser, maar moest noodgedwongen voet aan wal zetten. Inmiddels is hij eigenaar van een bedrijf dat zich bezighoudt met smart fishing. Hij hangt schepen vol met sensoren en koppelt daar data aan over temperatuur, windrichting en een heleboel andere factoren.

Met zijn data zouden vissers bijvoorbeeld brandstof kunnen besparen. “Als een schip naar zijn visbestek stoomt is het ook afhankelijk van de weersomstandigheden. Die kunnen wij voorspellen. Wij zien dan hoe zij minder brandstof kunnen verbruiken, waardoor de reis effectiever wordt.”

Data kan dus mogelijk de sleutel zijn naar een langer bestaan op zee. Daar valt voor vissers ook de nodige winst uit te halen. “Er worden miljoenen geïnvesteerd in onderzoek op zee”, vertelt Post. Bijvoorbeeld naar de kwaliteit van het water, de stromingen, de bodem en de migratie van allerlei vissoorten. “Een visser vaart gewoon om die onderzoeksschepen heen. Dus ik denk dat schippers op termijn zijn data als bijvangst kan verkopen.”

Cultureel erfgoed

Marloes Kraan van de Wageningen Universiteit doet onderzoek naar de scheepsvaart in Nederland. Zij erkent dat innovatie oplossingen kan bieden, maar wil niet alleen daarop focussen. In haar ogen is het vooral belangrijk om vissers toekomstperspectief te bieden. Bijvoorbeeld door hen te vertellen waar zij aan toe zijn. “De visser moet rust geboden worden, dat is belangrijk. Want dan kan je helder nadenken.”

Kraan probeert met haar onderzoek in kaart te brengen wat de visserij betekent voor de gemeenschap, want daar is nu geen beeld van. “Dan heb ik het over cultureel erfgoed, identiteit, traditie. Die samenhang is heel belangrijk. Het is onderdeel van wie wij met z’n allen zijn. Onderdeel van ons verleden met water en het maritieme verleden. Nederland is gebouwd op de haringvloot.”

‘Heb het stuurwieltje meegenomen als souvenir’

Voor visser Rini Oreel is het helaas allemaal te laat. Na jarenlang vissen op zij komt er een einde aan zijn loopbaan op zee. Net zoals tientallen andere vissers heeft hij zich aangemeld voor een saneringsregel. Die houdt onder meer in dat zijn schip gesloopt wordt. “Ik heb het stuurwieltje al in de schuur gelegd. Dat is mijn souvenirtje.”

Een van Nederlands oudste bedrijfstakken staat op instorten: de visserij. De wereld is dol op vis uit de Noordzee, maar Nederlandse vissers zien het niet meer zitten. Grote windmolenparken, ingewikkelde regelgeving, peperdure brandstoffen. Vissers worden overspoeld. Zijn de nieuwe ontwikkelingen op dit gebied genoeg om de Nederlandse visserij te redden? Raquel Schilder onderzoekt het in Stand van Nederland: Generatie Next. Je ziet deze aflevering zaterdagavond om 22:00 op NPO 2! Eerdere afleveringen zie je hier, op NPO Start.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Maandagavond 20.30
BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer