main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 19 maart 2023 — 13:50

Ilona Lagas (BBB) ziet beweging bij VVD en CDA op stikstof en wil praten

Aankomend leider in de Eerste Kamer voor de BoerBurgerBeweging (BBB) Ilona Lagas wil in gesprek met VVD en CDA over het stikstofbeleid. Volgens Lagas is er met haar partij te praten, zo lang de twee regeringspartijen afzien van 2030 voor de halvering van de stikstofuitstoot en gedwongen uitkoop van boeren.

Lagas ziet “beweging” bij de VVD en het CDA na de monsterzege voor BBB bij de Provinciale Statenverkiezingen. “Premier Rutte heeft al iets laten doorschermen en Wopke Hoekstra hebben we horen zeggen: we moeten wel gaan bewegen”, zegt Lagas in WNL Op Zondag op NPO 1.

VVD-leider Mark Rutte noemde de grote zege van BBB “een heel duidelijke schreeuw naar de politiek”. De verkiezingsuitslag speelt een “rol van betekenis” bij stikstofbesluiten, zei hij. CDA-voorman en vicepremier Wopke Hoekstra heeft gezegd dat het kabinet niet zomaar door kan gaan “op stijl en inhoud” zonder iets te veranderen.

‘Democratie bovenaan’

Toch stemden een meerderheid van de Nederlanders op partijen die achter het huidige stikstofbeleid staan. “Democratie staat altijd bovenaan”, zegt Lagas. Ze wil voorkomen dat er “welles-nietes-spelletjes” ontstaan. “Ik denk dat het veel belangrijker is om te kijken: hoe krijgen we met elkaar de neuzen dezelfde kant op?”

“De eerste stap is dat men weet waar wij voor staan en wat wij belangrijk vinden ten aanzien van het stikstofvraagstuk”, zegt Lagas. Haar partij is “absoluut” bereid zaken te doen, maar zal niet instemmen met 2030 en het onteigenen van boeren, benadrukt ze.

Luister deze uitzending terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder. 

Populisme

Ze vindt het vervelend dat haar partij door sommigen als populistisch wordt gezien. “Dat zijn van die dingen waar je op een gegeven moment wel een beetje moe van wordt. Van oorsprong is het geen verkeerd woord, maar ik vind het vreemd dat een nieuwe partij die opkomt voor de burger zo wordt geframed”, zegt Lagas. “Wij willen gewoon dat de politiek werkt voor de burger, niet andersom.”

Volgens de partijprominent wordt “vaak vergeten” dat er door BBB heel hard gewerkt is aan lijsten met geschikte kandidaten voor de Provinciale Staten de Eerste Kamer. “Vanaf het moment dat Caroline van der Plas in Den Haag aankwam op de trekker, is er gebouwd aan groepen per provincie.”

“We kwamen zeker één keer in de drie weken met het hele team samen. Er werden trainingen gegeven, bijvoorbeeld debattrainingen. Er werd ook gekeken naar speeches van Barack Obama. Ik heb soms met mijn oren staan klapperen”, zegt Lagas. Door die intensieve trainingen vielen er mensen af die “gewoon geen zin hadden om zoveel tijd te investeren zonder dat ze überhaupt wisten of ze op een lijst kwamen.” Op die manier zijn goede mensen overgebleven, zegt Lagas.

Fouten

Wel denkt ze dat de BBB’ers “absoluut” fouten gaan maken en dat er mensen gaan uitvallen. “Het zou heel gek zijn als dat niet zo is. We zijn geen Noord-Koreaans regime.” Maar “ook mensen die wat lager op de lijst stonden, hebben alle trajecten moeten doorlopen”, verzekert ze.

Lees ook: 

CDA-prominent Van Toorenburg staat achter ‘keiharde manager’ Wopke Hoekstra en hoopt op terugkeer Pieter Omtzigt

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

Luister de podcast terug via je favoriete podcastapp!

Aanvulling en correctie WNL Op Zondag

Zondagmorgen bespraken we in de uitzending van WNL Op Zondag het haperende Europese asielbeleid met professor Ruud Koopmans. In dat gesprek hebben we een vergissing…

Lees meer

Is het Europese asielsysteem doodziek? ‘Inefficiënt en onmenselijk’

Het asielbeleid in Nederland is volgens professor Ruud Koopmans niet in orde. Daarover schreef hij het boek ‘De Asielloterij’. Hij vindt dat er van alles…

Lees meer

Politie zet traangas in bij ongeregeldheden rond ArenA

De politie heeft zondag traangas gebruikt om supporters die zich rond de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hebben verzameld uiteen te drijven. Na de gestaakte…

Lees meer

Ouwehand: ik treed tijdelijk terug als lijsttrekker PvdD

Esther Ouwehand trekt zich, ondanks protest van de leden van haar partij, tijdelijk terug als lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. Ze doet dit…

Lees meer

PvdD-congres stemt tegen, maar onderzoek naar Ouwehand gaat door

Het onderzoek naar integriteitsmeldingen over Esther Ouwehand gaat gewoon door. Dat heeft het nieuwe bestuur van de Partij voor de Dieren zondag bekendgemaakt op het…

Lees meer

Dem. Justitieminister Dilan Yesilgöz: ‘Wij halen actief geen Nederlandse IS-strijders op’

Lijsttrekker van de VVD en demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz reageert in WNL Op Zondag op de discussie die op sociale media…

Lees meer

Politie maakt einde aan blokkade A12 door klimaatactivisten

De politie heeft zondagmiddag een einde gemaakt aan de blokkade van de A12 in Den Haag door klimaatactivisten, meldt de gemeente. De weg wordt schoongemaakt…

Lees meer

Moet het toeslagenstelsel op de schop? ‘We moeten uit deze vicieuze cirkel’

Werken moet lonen, maar soms houden we er weinig aan over. Door zowel toeslagen als belastingregelingen kun je met parttime werken bijna net zo veel…

Lees meer

Ontploffing bij woning met regenboogvlag in Amsterdam

Bij een woning in Amsterdam waar een regenboogvlag hing is zaterdagavond een ontploffing geweest. Op het trottoir is een vloeistof aangetroffen die korte tijd in…

Lees meer

Moet de bruine kroeg een monumentenstatus krijgen? ‘Erkenning van historische waarde’

De bruine kroeg dreigt uit het straatbeeld te verdwijnen. Steeds meer oude kroegen worden opgekocht en omgetoverd tot hippe tenten. PvdA-fractievoorzitter in Amsterdam Lian Heinhuis…

Lees meer

Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…

Lees meer