main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 19 maart 2023 — 13:50

Ilona Lagas (BBB) ziet beweging bij VVD en CDA op stikstof en wil praten

Aankomend leider in de Eerste Kamer voor de BoerBurgerBeweging (BBB) Ilona Lagas wil in gesprek met VVD en CDA over het stikstofbeleid. Volgens Lagas is er met haar partij te praten, zo lang de twee regeringspartijen afzien van 2030 voor de halvering van de stikstofuitstoot en gedwongen uitkoop van boeren.

Lagas ziet “beweging” bij de VVD en het CDA na de monsterzege voor BBB bij de Provinciale Statenverkiezingen. “Premier Rutte heeft al iets laten doorschermen en Wopke Hoekstra hebben we horen zeggen: we moeten wel gaan bewegen”, zegt Lagas in WNL Op Zondag op NPO 1.

VVD-leider Mark Rutte noemde de grote zege van BBB “een heel duidelijke schreeuw naar de politiek”. De verkiezingsuitslag speelt een “rol van betekenis” bij stikstofbesluiten, zei hij. CDA-voorman en vicepremier Wopke Hoekstra heeft gezegd dat het kabinet niet zomaar door kan gaan “op stijl en inhoud” zonder iets te veranderen.

‘Democratie bovenaan’

Toch stemden een meerderheid van de Nederlanders op partijen die achter het huidige stikstofbeleid staan. “Democratie staat altijd bovenaan”, zegt Lagas. Ze wil voorkomen dat er “welles-nietes-spelletjes” ontstaan. “Ik denk dat het veel belangrijker is om te kijken: hoe krijgen we met elkaar de neuzen dezelfde kant op?”

“De eerste stap is dat men weet waar wij voor staan en wat wij belangrijk vinden ten aanzien van het stikstofvraagstuk”, zegt Lagas. Haar partij is “absoluut” bereid zaken te doen, maar zal niet instemmen met 2030 en het onteigenen van boeren, benadrukt ze.

Luister deze uitzending terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder. 

Populisme

Ze vindt het vervelend dat haar partij door sommigen als populistisch wordt gezien. “Dat zijn van die dingen waar je op een gegeven moment wel een beetje moe van wordt. Van oorsprong is het geen verkeerd woord, maar ik vind het vreemd dat een nieuwe partij die opkomt voor de burger zo wordt geframed”, zegt Lagas. “Wij willen gewoon dat de politiek werkt voor de burger, niet andersom.”

Volgens de partijprominent wordt “vaak vergeten” dat er door BBB heel hard gewerkt is aan lijsten met geschikte kandidaten voor de Provinciale Staten de Eerste Kamer. “Vanaf het moment dat Caroline van der Plas in Den Haag aankwam op de trekker, is er gebouwd aan groepen per provincie.”

“We kwamen zeker één keer in de drie weken met het hele team samen. Er werden trainingen gegeven, bijvoorbeeld debattrainingen. Er werd ook gekeken naar speeches van Barack Obama. Ik heb soms met mijn oren staan klapperen”, zegt Lagas. Door die intensieve trainingen vielen er mensen af die “gewoon geen zin hadden om zoveel tijd te investeren zonder dat ze überhaupt wisten of ze op een lijst kwamen.” Op die manier zijn goede mensen overgebleven, zegt Lagas.

Fouten

Wel denkt ze dat de BBB’ers “absoluut” fouten gaan maken en dat er mensen gaan uitvallen. “Het zou heel gek zijn als dat niet zo is. We zijn geen Noord-Koreaans regime.” Maar “ook mensen die wat lager op de lijst stonden, hebben alle trajecten moeten doorlopen”, verzekert ze.

Lees ook: 

CDA-prominent Van Toorenburg staat achter ‘keiharde manager’ Wopke Hoekstra en hoopt op terugkeer Pieter Omtzigt

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer