main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 17 maart 2023 — 07:00

Ondernemers steeds vaker afgeperst en bedreigd

De Vertrouwenslijn Afpersing wordt steeds vaker gebeld door ondernemers die slachtoffer zijn van bedreiging of afpersing. Dat blijkt uit cijfers die zijn ingezien door het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau van Omroep WNL. Als ondernemers niet betalen, dreigen criminelen bijvoorbeeld de familie of medewerkers iets aan te doen of explosieven voor de deur te leggen.

In 2022 ontving de Vertrouwenslijn 188 telefoontjes, dat zijn er 55 meer dan in het jaar daarvoor. Het is het hoogste aantal sinds de cijfers vanaf 2019 op deze manier worden bijgehouden. In 33 gevallen is het dossier uiteindelijk overgedragen aan het expertisenetwerk van de politie dat zich bezighoudt met gijzeling, ontvoering en afpersing. In 2021 ging het nog om 24 dossiers.

Vooral familiebedrijven gevoelig voor malafide geldschieters

Hoge energiekosten, stijgende grondstofprijzen: ondernemers hebben het financieel zwaar door de huidige crisissituatie. Daar maken criminelen handig gebruik van. Vooral familiebedrijven in het midden- en kleinbedrijf zijn gevoelig voor malafide geldschieters.

“Ondernemers zijn kwetsbaarder om in zee te gaan met foute types die hen een aantrekkelijk financieel aanbod doen. De gedachte is aanlokkelijk. Ondernemers denken dat ze met het geld in één keer uit de problemen zijn, maar dat is niet zo”, vertelt Axel van Pel, directeur van de Vertrouwenslijn. “Criminelen proberen vooral een voet tussen de deur te krijgen bij familiebedrijven in het mkb. Voor die ondernemers is het bedrijf hun leven. Ze gaan ver om dat draaiende te houden, steken er het familiekapitaal in.”

Van Pel waarschuwt ondernemers: “Wees op je hoede voor aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn en weet met wie je zaken doet.”

Alle cijfers en achtergronden over ondernemers die afgeperst en bedreigd worden, hoor je vrijdagavond 17 maart vanaf 19u in het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau.

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer