main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 17 maart 2023 — 07:00

Ondernemers steeds vaker afgeperst en bedreigd

De Vertrouwenslijn Afpersing wordt steeds vaker gebeld door ondernemers die slachtoffer zijn van bedreiging of afpersing. Dat blijkt uit cijfers die zijn ingezien door het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau van Omroep WNL. Als ondernemers niet betalen, dreigen criminelen bijvoorbeeld de familie of medewerkers iets aan te doen of explosieven voor de deur te leggen.

In 2022 ontving de Vertrouwenslijn 188 telefoontjes, dat zijn er 55 meer dan in het jaar daarvoor. Het is het hoogste aantal sinds de cijfers vanaf 2019 op deze manier worden bijgehouden. In 33 gevallen is het dossier uiteindelijk overgedragen aan het expertisenetwerk van de politie dat zich bezighoudt met gijzeling, ontvoering en afpersing. In 2021 ging het nog om 24 dossiers.

Vooral familiebedrijven gevoelig voor malafide geldschieters

Hoge energiekosten, stijgende grondstofprijzen: ondernemers hebben het financieel zwaar door de huidige crisissituatie. Daar maken criminelen handig gebruik van. Vooral familiebedrijven in het midden- en kleinbedrijf zijn gevoelig voor malafide geldschieters.

“Ondernemers zijn kwetsbaarder om in zee te gaan met foute types die hen een aantrekkelijk financieel aanbod doen. De gedachte is aanlokkelijk. Ondernemers denken dat ze met het geld in één keer uit de problemen zijn, maar dat is niet zo”, vertelt Axel van Pel, directeur van de Vertrouwenslijn. “Criminelen proberen vooral een voet tussen de deur te krijgen bij familiebedrijven in het mkb. Voor die ondernemers is het bedrijf hun leven. Ze gaan ver om dat draaiende te houden, steken er het familiekapitaal in.”

Van Pel waarschuwt ondernemers: “Wees op je hoede voor aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn en weet met wie je zaken doet.”

Alle cijfers en achtergronden over ondernemers die afgeperst en bedreigd worden, hoor je vrijdagavond 17 maart vanaf 19u in het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau.

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer