main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 maart 2023 — 11:03

Sophie Hermans (VVD) na uitslag Provinciale Statenverkiezingen: ‘Hier zit een signaal achter’

VVD was lang de grootste partij, maar is bij de Provinciale Statenverkiezingen hard voorbijgeschoten door de BoerBurgerBeweging. Tot grote teleurstelling van de liberalen. “Er zit een signaal achter de uitslag, daar zullen wij ons in moeten verdiepen”, zegt VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans bij Goedemorgen Nederland op NPO1. 

Hoewel de VVD geen al te grote verliezen heeft geleden bij de Provinciale Statenverkiezingen voelt Hermans toch teleurstelling. Volgens de fractievoorzitter schuilt er een signaal achter de uitslag en daar moet de VVD zich de komende tijd op gaan richten.

Naast teleurstelling zijn er ook lichte zorgen bij Hermans. Vooral als het gaat om wetsvoorstellen. “Wij moeten goed kijken of die nog door zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamen komen. Zeker met alle opgaves die voor ons liggen. Of het nou gaat over stikstof, klimaat, economie of veiligheid.”

‘Nietszeggend optreden’

Politiek commentator bij De Telegraaf Wouter de Winther noemt deze reactie van Hermans “nietszeggend” en “ontluisterend’. Hij raadt VVD’ers aan beter te reflecteren. “En in het bijzonder de minister (Christianne van der Wal, red.). Zij heeft de koers ingezet die op enorme weerstand stuitte in het land.”

De problemen gaan veel verder dan alleen stikstof, zegt De Winther. Zo zou kabinet Rutte IV zich steeds verder vervreemden van de bevolking en de eigen VVD-kiezers. “Probeer je nou eens daadwerkelijk te verdiepen in de zorgen bij mensen. Hoe kan het zo zijn, dat als Johan Remkes zo’n rapport maakt, het kabinet nog niets heeft laten zien? Dat is echt schokkend. En dan toch verbaasd zijn dat mensen zich van je afkeren.”

Weerstand VVD-leden

VVD-coryfee Fred Teeven, ook te gast in de studio, geeft toe dat er verbazing is bij de VVD-leden. “Er zit weerstand in de partij, niet alleen op het platteland maar ook in de steden. Daar moet je verstandig mee omgaan. Dan moet je ook in eigen kringen kijken naar hoe je dat gaat oplossen.”

Teeven vindt dat de VVD “met een open mind de nieuwkomers in de provincies tegemoet moet treden”. Op dezelfde weg doorgaan in de huidige coalitiesamenstelling “is een levensgevaarlijke weg”, concludeert de voormalig staatssecretaris.

Lees ook: 

Feest voor JA21: ‘We zijn verdubbeld ten opzichte van de Tweede Kamer. Dat is heel erg goed’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer