main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 maart 2023 — 11:03

Sophie Hermans (VVD) na uitslag Provinciale Statenverkiezingen: ‘Hier zit een signaal achter’

VVD was lang de grootste partij, maar is bij de Provinciale Statenverkiezingen hard voorbijgeschoten door de BoerBurgerBeweging. Tot grote teleurstelling van de liberalen. “Er zit een signaal achter de uitslag, daar zullen wij ons in moeten verdiepen”, zegt VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans bij Goedemorgen Nederland op NPO1. 

Hoewel de VVD geen al te grote verliezen heeft geleden bij de Provinciale Statenverkiezingen voelt Hermans toch teleurstelling. Volgens de fractievoorzitter schuilt er een signaal achter de uitslag en daar moet de VVD zich de komende tijd op gaan richten.

Naast teleurstelling zijn er ook lichte zorgen bij Hermans. Vooral als het gaat om wetsvoorstellen. “Wij moeten goed kijken of die nog door zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamen komen. Zeker met alle opgaves die voor ons liggen. Of het nou gaat over stikstof, klimaat, economie of veiligheid.”

‘Nietszeggend optreden’

Politiek commentator bij De Telegraaf Wouter de Winther noemt deze reactie van Hermans “nietszeggend” en “ontluisterend’. Hij raadt VVD’ers aan beter te reflecteren. “En in het bijzonder de minister (Christianne van der Wal, red.). Zij heeft de koers ingezet die op enorme weerstand stuitte in het land.”

De problemen gaan veel verder dan alleen stikstof, zegt De Winther. Zo zou kabinet Rutte IV zich steeds verder vervreemden van de bevolking en de eigen VVD-kiezers. “Probeer je nou eens daadwerkelijk te verdiepen in de zorgen bij mensen. Hoe kan het zo zijn, dat als Johan Remkes zo’n rapport maakt, het kabinet nog niets heeft laten zien? Dat is echt schokkend. En dan toch verbaasd zijn dat mensen zich van je afkeren.”

Weerstand VVD-leden

VVD-coryfee Fred Teeven, ook te gast in de studio, geeft toe dat er verbazing is bij de VVD-leden. “Er zit weerstand in de partij, niet alleen op het platteland maar ook in de steden. Daar moet je verstandig mee omgaan. Dan moet je ook in eigen kringen kijken naar hoe je dat gaat oplossen.”

Teeven vindt dat de VVD “met een open mind de nieuwkomers in de provincies tegemoet moet treden”. Op dezelfde weg doorgaan in de huidige coalitiesamenstelling “is een levensgevaarlijke weg”, concludeert de voormalig staatssecretaris.

Lees ook: 

Feest voor JA21: ‘We zijn verdubbeld ten opzichte van de Tweede Kamer. Dat is heel erg goed’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer