Ook in Caribisch Nederland snapt men BBB-sentiment: ‘Begrijpen gevoel dat Den Haag je niet serieus neemt’
Niet alleen op het vaste land zijn de mensen naar de stembus gegaan. Ook op de BES-eilanden (Bonaire, Sint-Eustachius en Saba) is er gestemd voor de Eilandsraad. Freelance-journalist Arjen de Wolff vertelt dat de bewoners van de Caribische eilanden het sentiment voor BBB wel kunnen begrijpen. "We herkennen dat gevoel dat je niet altijd serieus wordt genomen door Den Haag."
De partijen op de eilanden houden zich volgens de Wolff niet zoveel bezig met de politiek in Nederland. "Er zijn best veel contacten met individuele Kamerleden en ministers als die de eilanden bezoeken. Ze hebben natuurlijk wel door dat dit een behoorlijke klap betekent voor de regeringscoalitie in de Eerste Kamer."
Niet serieus genomen
Met name de opkomst van BBB kunnen de eilandbewoners wel waarderen, denkt de Wolff. "Het is altijd leuk om te zien dat er een kritisch nieuw geluid komt dat de middenpartijen een beetje doen opschrikken. Dat vinden wij ook wel nodig, net als BBB. We herkennen dat gevoel dat je niet altijd serieus wordt genomen door Den Haag."
Hij vervolgt: "Wat je ook ziet is dat BBB ook staat voor: 'jongens laten we een beetje naar onze eigen mensen kijken’, en niet zozeer zoals Forum of PVV dat verwoorden. Hier op de eilanden denkt men daar ook zo een beetje over. De eilanden zijn nu eenmaal klein en kwetsbaar en als je dan veel emigratie krijgt vanuit Europese landen, dan ontwricht dat de samenleving en ontwricht dat onze kwetsbare kleine voorzieningen. In die zin is er een begrip voor wat kleine gemeenschappen overkomt wanneer Den Haag zich met het platteland gaat bemoeien."
Den Haag moet zich aan de afspraken houden
De stikstofproblematiek staat in ieder geval niet hoog op de agenda. Wel verwacht de Wolff dat de banden met Nederland weer eens sterker zullen worden aangehaald. Zowel op Bonaire als op Saba zijn de mensen ontevreden over de relatie met het Europese vasteland. "Op Bonaire zie je dat zowel het progressieve Partido Demokratiko Boneriano (PDB), als Union Patriotico Boneriano (UPB) en Movementu di Pueblo Boneriano (MPB) een goede werkrelatie willen onderhouden. Maar UPB en MPB willen wel kijken naar het verbeteren van een aantal afspraken die in het verleden zijn gemaakt en waarvan ze vinden dat Den Haag zich daar niet helemaal aan houdt." Zo heerst er onder meer onvrede over de ruimtelijke ordening en de aanpak van klimaatverandering op de eilanden. Voldoende investeringen ontbreken nog altijd volgens de Wolff.
Mensen zijn het zat op Bonaire
Qua politiek landschap is met name Bonaire interessant om te volgen op dit moment, zegt de Wolff. "Als ik het zo een beetje bekijk, bestond er op Bonaire grote ontevredenheid over coalitiepartij MPB. Die zijn ook gehalveerd van vier naar twee zetels. Over hun bestuurskwaliteit, resultaten, maar ook over een aantal incidenten rondom bouwvergunningen en infrastructuur. De bestuurskracht van het college werd niet gewaardeerd."
Tekst gaat verder onder de video. Beeld: Arjen de Wolff.
Volgens de Wolff zijn de mensen op Bonaire het langzamerhand een beetje zat. "Het gaat met een aantal dingen steeds slechter, het eiland is drukker geworden, verschil tussen armoede en rijk, de planning en goede verzorging van woningen en uitbreiding van wijken. Het eiland groeit, maar dat gebeurt niet met goeie regie. De mensen zijn dat zat en hebben dus voor verandering gekozen."
Restzetel
Zes partijen deden een gooi naar de negen zetels op het eiland. De Wolff legt uit: "PDB komt uit de bus als de grote winnaar van de verkiezingen met drie zetels. Maar het regerende centrumrechtse blok, bestaande uit MPB en UPB hebben drie en twee zetels gekregen. En is er een nieuwe toetreder tot de eilandraad: M21. Die komt waarschijnlijk binnen met 1 restzetel. Het huidige bestuur kan dus doorregeren." Maar die restzetel kan nog wel eens onderwerp van discussie worden. "De stemmen op Bonaire kunnen nog wel eens een hertelling krijgen, omdat er een verschil is van ongeveer 50 stemmen met betrekking tot wie de restzetel zal bemachtigen."