main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 maart 2023 — 11:56

Rutte over timing klimaatadvies aan Rob Jetten: ‘Toeval: minister kan hier niets aan doen’

Dat een belangrijk adviesrapport van ambtenaren aan klimaatminister Rob Jetten vlak voor de verkiezingen is gepubliceerd is puur toeval, zegt ook VVD-leider Mark Rutte. “Jetten kan hier niets aan doen”, beklemtoont hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het is een onafhankelijke club ambtenaren.”

In het advies staat onder meer dat het om de klimaatdoelen te halen “onvermijdelijk” is dat er in Nederland minder koeien, varkens en kippen worden gehouden. Ook is het noodzakelijk dat Nederlanders minder vlees- en zuivelproducten gaan eten, omdat het probleem anders geëxporteerd wordt.

Gekeken naar de politieke standpunten van D66 een gunstig rapport voor de coalitiepartij, zo vlak voor de verkiezingen. Maar volgens Rutte heeft het daar niets mee te maken. “Stel je nu eens voor dat Jetten had gezegd: ik heb dat rapport, maar ik houd het even vast tot na de verkiezingen”, zegt hij. “Dus Jetten kan hier echt niks aan doen.”

Vleestaks

De commissie zegt onder meer dat het kabinet invoering van een consumptiebelasting op vlees en zuivel moet overwegen: een vleestaks dus. De ambtenaren schrijven in het beleidsonderzoek dat het effect van innovaties en andere maatregelen, waarbij de veestapel niet wordt verkleind, “in de praktijk vaak tegenvalt”. Bovendien zijn sommige maatregelen die CO2 besparen weer niet goed voor het dierenwelzijn. “Het is bijvoorbeeld maatschappelijk gewenst om een koe te laten grazen in de wei, maar hierdoor wordt minder methaanemissie afgevangen in de stal.” Al met al leveren andere maatregelen een beperkte CO2-besparing op.

Rutte benadrukt dat het gaat om een ambtelijk rapport met suggesties hoe de 55 procent CO2-reductie behaald kan worden. Het kabinet zit dus nergens aan vast. “We hebben afgesproken, we gaan naar 55 reductie van de CO2 in 2030. Daar zit nu een gat tussen alle maatregelen”, leg hij uit, al benadrukt hij dat er nog heel veel nieuwe maatregelen doorgevoerd moeten worden.

Beprijzing, regels en subsidies

In een reactie op het vergaande advies heeft Jetten gezegd dat het kabinet op zoek gaat naar combinatie van beprijzing, regels en subsidies om de klimaatdoelen te halen. Hij kijkt daarbij naar de portemonnee van huishoudens, en de mogelijkheid van kleinere ondernemers om te blijven investeren, aldus de minister.

“Je wil natuurlijk bij voorkeur geen belastingen verhogen”, zegt Rutte in de studio. “Maar er zijn ook heel veel mogelijkheden. Ook als het gaat om subsidiëren en allerlei stimuleringsmaatregelen”, gaat hij verder. “Maar je kunt nooit garanderen dat je nooit de belastingen verhoogt.”

Jetten wilde nog niet vooruitlopen op welke acties het kabinet precies gaat ondernemen. In mei komt de bewindsman met doorgerekende maatregelen die de uitstoot van broeikasgassen flink moeten verminderen. Maatregelen zullen mogelijk ingrijpen in de levens van mensen, erkent de bewindsman. “De klimaattransitie vraagt wat van ons allemaal. Daarom is de klimaatrechtvaardigheid zo belangrijk.”

Lees meer:

Minister Jetten over klimaatadvies: combinatie regels, prijzen en subsidies

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

WNL Op Zondag, 10 uur, NPO1!

Zondag vanaf 10.00 uur op NPO 1
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…

Lees meer

Van Lanschot weer Volt-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

Reinier van Lanschot is de lijsttrekker voor de Nederlandse tak van Volt bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Dat maakte de Volt-lijsttrekker in…

Lees meer

Meld Misdaad Anoniem start nieuwe campagne over criminele activiteiten in sociale huur

Meld Misdaad Anoniem start vanaf half oktober een campagne om mensen alert te maken op criminele activiteiten in sociale huurwoningen. Het meldpunt hoopt dat mensen…

Lees meer

Oplichting en onderverhuur van kleine ruimtes: sociale huur blijkt illegaal verdienmodel

Het is een doorn in het oog van woningcorporaties. Sociale huurwoningen die tegen woekerprijzen worden aangeboden aan derden. “Wij zien vaak dat een woning of…

Lees meer

Criminelen zouden onschuldige klanten voedselbank ronselen

Sluwe criminelen zouden klanten van de voedselbank naar huis achtervolgen en vervolgens ronselen voor criminele activiteiten als wapenopslag. Ook mensen die bij het afrekenen in…

Lees meer

Kunnen oplichters aan de haal met niet-versnipperd papier uit de vuilnisbak?

Wat gebeurt er wanneer je belangrijke brieven en andere papieren in de vuilnisbak gooit, maar niet versnippert? Kunnen oplichters en hackers dan met bijvoorbeeld bankafschriften…

Lees meer

Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf…

Lees meer

President Zelenski: ‘Strijd gaat door in herfst en winter’

Kou en slecht weer gaan de Oekraïense troepen de komende maanden niet tegenhouden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het…

Lees meer

Brandwonden en gehoorschade: zeven agenten lichtgewond na Ajax – Marseille

Rondom de voetbalwedstrijd Ajax – Olympique Marseille zijn donderdagavond zeven politieagenten lichtgewond geraakt, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade….

Lees meer

KLM-piloten op Schiphol willen maandag een uur staken

Op Schiphol zijn piloten van KLM van plan om aanstaande maandag een uur het werk neer te leggen, in een poging een betere cao af…

Lees meer