Lege collegebanken en online lesgeven: zorgen om studenten door ov-stakingen
Door stakingen in het streekvervoer lukt het studenten in de regio steeds minder goed om naar college te reizen. De zorgen hieromtrent nemen toe, ook omdat het onderwijsachterstanden tot gevolg heeft. Daarover berichtNRC deze morgen.
Zo staat een docent van het Drenthe College steeds vaker voor een lege klas. Door de stakingen lukte het laatst 20 van zijn 24 studenten niet om naar de les te komen. Alsof het weer corona is, zegt ICT-leraar Tymen Kuperus tegen NRC. De docent is inmiddels overgeschakeld op online lesgeven.
Vooral in het beroepsonderwijs zijn de stakingen voelbaar. Aangezien lessen bij die opleidingen minder rendabel zijn als ze online gegeven worden. Onderwijsinstellingen geven aan dat de stakingen een negatieve impact hebben op de studenten. Veel studenten zijn namelijk afhankelijk van het openbaar vervoer en niet iedereen heeft de beschikking over een auto of kan een lift regelen.
Stakingsrecht
Vooralsnog komen vakbonden FNV en CNV er met de werkgevers in het streekvervoer niet uit. Al geven beide partijen aan open te staan voor verdere en nieuwe onderhandelingen. De vakbonden overwegen de stakingen in het streekvervoer tijdelijk stop te zetten, zodat er weer kan worden onderhandeld met de werkgevers, zo maakt FVN vandaag bekend.
Desalniettemin vinden er stakingen plaats en dat recht wil premier Mark Rutte een burger niet ontnemen, zo laat hij weten bij Goedermorgen Nederland. "Er is een stakingsrecht in Nederland, dus ik ga niet zeggen dat je niet mag staken. Maar ik hoop dat de impact beperkt is."
Volgens Rutte is het aan de cao-partijen om eruit te komen. "Als ik daar iets van ga vinden, dan wordt het onderdeel van de gesprekken en dat maakt het alleen nog maar ingewikkelder."