main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 maart 2023 — 10:34

Kijkcijferrecord VI met Mark Rutte, één opmerking ging premier te ver

Premier en VVD-leider Mark Rutte is niet blij dat hij maandagavond in Vandaag Inside een psychopaat werd genoemd. “Toen zei ik: dat gaat mij te ver”, blikt hij daags na de uitzending terug in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Het bezoek van de premier heeft de talkshow een kijkcijferrecord opgeleverd.

Volgens Stichting KijkOnderzoek (SKO) stemden een kleine 1,5 miljoen mensen af op VI. Het oude record stond op 1,3 miljoen kijkers. De uitzending met Rutte deed vooraf wat stof opwaaien. Zo zou de premier volgens het programma een aantal eisen hebben gesteld, zoals dat geen boze Groningers, boeren of toeslagenouders in de studio zouden zitten. Hij ontkende dat later.

Rutte vond zijn bezoek aan Vandaag Inside spannend. “Maar van tevoren had ik bedacht: ik ga er vol in. Ik ga daar zitten alsof ik aan een verjaardagstafel zit en vergeet de camera’s. Dat is de enige manier en dat is grotendeels gelukt.” Hij vond de uitzending uiteindelijk “gezellig”.

Psychopaat

Strafrechtadvocaat Job Knoester, ook te gast in VI, noemde Rutte een psychopaat. De premier heeft volgens hem ogenschijnlijk weinig moeite met de gevolgen van bijvoorbeeld de toeslagenaffaire. Die opmerking ging Rutte te ver. “Dat laat ik mij niet aanpraten”, regeerde hij in het programma.

Vaste tafelgast Johan Derksen was zeer kritisch op de premier, op wie hij in het verleden heeft gestemd. Hij zei dat Nederland onder Rutte een bananenrepubliek is geworden. Volgens Derksen had Rutte na het rapport over de gevolgen van de gaswinning in Groningen moeten opstappen. Rutte: “Het was een verjaardag waarop een familieruzie besproken moest worden.”

Helm met dildo

Toen René van der Gijp een motorhelm met daarop een dildo opzette, was Rutte zich plots weer wel bewust van de camera’s. “Toen die helm voorbij kwam met ook nog iets erop, duwde ik hem een beetje weg. In Berlijn en Parijs hebben ze straks ook die foto gezien. Dat gaat dan even door je hoofd.”

Rutte erkent dat hij zich goed heeft kunnen voorbereiden op de uitzending, omdat Wilfred Genee, Derksen en Van der Gijp in aanloop naar zijn bezoek zeiden de premier stevig aan de tand te willen voelen.

Lees ook: 

VVD-leider Rutte verdedigt tweestrijd met ‘linkse wolk’: ‘BBB is vaag, PVV alleen rechts op migratie’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer