main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 maart 2023 — 15:40

Rusland probeert Bachmoet te omsingelen, meer Europese steun aan Oekraïne ‘bittere noodzaak’

Mocht Bachmoet volledig in Russische handen vallen, dan is dat een “duidelijke overwinning” voor Moskou. Dat zegt directeur politieke zaken van denktank HCSS Han ten Broeke. “Bachmoet is van belang omdat het de Russen meer ingang geeft in de Donbasregio.” Meer Europese steun voor Kiev is “bitter noodzakelijk”, zegt Ten Broeke.

De laatste dagen neemt de hevigheid van de gevechten in Bachmoet toe. De stad in het oosten van Oekraïne, grotendeels omsingeld door de Russen, is momenteel in twee delen gescheiden, met de rivier Bachmoetka als frontlijn. Het westelijke deel is nog in handen van Oekraïne, maar het oostelijke deel is veroverd door het Russische leger. Beide kanten zeggen dat de tegenstander de afgelopen 24 uur honderden manschappen heeft verloren in de strijd.

“In het noorden en oosten hebben de Russen via de Wagnertroepen de overhand”, zegt Ten Broeke in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Er is nog geen sprake van een totale omsingeling. De Oekraïners houden het zo lang mogelijk vol om de verliezen aan Russische zijde op te voeren. Daarmee proberen ze de angel uit het offensief te halen, want dit is het offensief.”

Volgens generaal Han Bouwmeester zitten Russische troepen inmiddels ook in het noorden en zuiden van Bachmoet. Oekraïne probeert ze af te houden met “goedgetrainde elitetroepen”, zegt hij. “Ze willen dat Rusland zich daar helemaal stuk op bijt.” Volgens hem nemen de Wagnertroepen, die eerder uitgeput oogde, “volop deel aan de gevechten”.

Oorlog ‘volledig op slot’

Als Bachmoet valt, betekent dat een belangrijke overwinning voor de Russische president Vladimir Poetin, zegt Ten Broeke. Maar de frontlinie verschuift dan slechts een klein beetje. “Als je het totaalplaatje bekijkt, zit het volledig op slot. De Nationale Veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten zegt dat dat wel eens het beeld kan zijn tot het einde van dit jaar.”

Ondertussen vraagt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin aan Moskou om meer wapens, zodat er minder Russische levens verloren gaan in de strijd om Bachmoet. Volgens Ten Broeke “gooien de Russen er voortdurend mensenlevens tegenaan, zonder enig ontzag voor het welzijn van de soldaten”. Prigozjin wordt “een beetje gejojood” door Het Kremlin, zegt Ten Broeke. “Hij heeft meer munitie nodig, maar dat geldt overigens voor alle troepen en ook voor de Oekraïners.”

Steun

Ten Broeke benadrukt dat het Westen Oekraïne volop moet blijven steunen in de oorlog tegen Rusland. “In het Westen hebben wij het over fenomenale stappen, maar ze gebeuren wel allemaal één of twee fasen te laat.” Hij hoopt dat Oekraïne in staat wordt gesteld het luchtruim naar de hand te zetten. “Luchtsteun zou het verschil maken.”

Buitenlandchef Josep Borrell vindt dat de Europese Unie nog eens 3,5 miljard euro moet uittrekken voor militaire hulp aan met name Oekraïne. Met het fonds van oorspronkelijk 5,7 miljard euro, de zogeheten Europese vredesfaciliteit, moest de EU eigenlijk zeven jaar (tot 2027) kunnen doen. Maar sinds de Russische inval in Oekraïne is er al 3,6 miljard uit geput om wapens naar dat land te sturen.

Ten Broeke is blij met de oproep van Borrell. Meer geld is “bitter noodzakelijk”, zegt hij. “Ik heb hier al jaren gepleit voor meer steun voor Oekraïne, daar wijk ik niet vanaf.” Naast militaire steun is er volgens Ten Broeke ook meer financiële steun nodig. “Er is gierende inflatie in Oekraïne, er zijn enorm veel vluchtelingen en eigenlijk is het land nagenoeg bankroet. Het is noodzakelijk dat die financieel-economische backbone overeind blijft.”

‘Whatever it takes’

Minister Sigrid Kaag (Financiën), ook te gast in de studio, is het met Ten Broeke eens. “We hebben gezegd: whatever it takes.” Ook zij staat achter de oproep van Borell. “3,5 miljard euro klinkt veel, maar je hangt geen prijskaartje aan de veiligheid en vrede van ons allemaal en Oekraïne voorop.”

“Nederland is voortrekker om ervoor te zorgen dat via het IMF (International Monetary Fund, red.) en de Wereldbank, maar ook via de EU, liquiditeitssteun wordt geregeld om de infrastructuur te herstellen en de salarissen te blijven betalen, zodat het land zo goed en zo kwaad als het gaat draaiende wordt gehouden”, aldus Kaag.

Lees ook: 

VS komen met nieuwe sancties voor Rusland en extra steun aan Oekraïne

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer