John van den Heuvel: kroongetuigen noodzakelijk in strijd tegen georganiseerde misdaad
Kroongetuigen zijn wat misdaadverslaggever John van den Heuvel betreft onmisbaar in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Dat zegt hij bij WNL Op Zondag.
Hiermee spreekt Van den Heuvel de conclusie van veel politici na het vernietigende rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) tegen. Het rapport gaat over de drie liquidaties rondom kroongetuige Nabil B. Volgens de OVV zijn er rondom deze misdaden veel fouten gemaakt en moet het systeem van bewaken en beveiligen flink op de schop.
Regeringspartij D66 en de oppositiepartijen PvdA, SP, GroenLinks en Denk willen dat het Openbaar Ministerie (OM) voorlopig geen deals meer sluit met kroongetuigen. Volgens deze partijen moet de 'basis' eerst op orde worden gebracht: zolang de veiligheid niet gegarandeerd kan worden, van zowel de kroongetuige als zijn/haar familie, is de inzet van een kroongetuige ongewenst.
'Je moet maatregelen nemen die minder sympathiek zijn'
Daar is Van den Heuvel het niet mee eens. Hij geeft aan dat ook hij het "geen sympathiek middel" vindt. "Vaak komt het neer op het verlinken van mensen. Dat je als overheid daarmee in zee moet gaan, is niet fijn", zegt hij. "Maar je moet in de strijd tegen dit soort hele zware misdaad, die mensenlevens kost en de hele maatschappelijke integriteit ondermijnt, maatregelen nemen die minder sympathiek zijn."
Dat plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer in het WNL-programma Sven Op 1 zei dat de politie de beveiliging van een nieuwe kroongetuige in een grote strafzaak op dit moment niet aankan, vindt de misdaadjournalist dan ook een "buitengewoon ongemakkelijke opmerking".
Tekst gaat verder onder de tweet.
Liesbeth Huyzer, plaatsvervangend korpschef van de Politie Nederland, denkt dat de politie momenteel geen nieuwe kroongetuige kan beschermen. ‘We kunnen het onvoldoende regelen, dus dat moet je niet willen. Het moet eerst op orde zijn.'
— NPO Radio 1 (@NPORadio1) March 3, 2023
↪️@Sven_op_1: https://t.co/zJLlctP2k0 pic.twitter.com/lnxuasW8na
Iemand die in de korpsleiding van de politie zit moet juist staan voor de strijd tegen de georganiseerde misdaad, zegt Van den Heuvel. "Je moet juist vanuit de top van de Nationale Politie uitstralen: wij zullen er altijd zijn als er sprake is van een acute dreiging, en dan zullen we ook in actie komen."
Uitbreiding kroongetuigenregeling
Zo is het zonder kroongetuigen vaak ontzettend moeilijk om het netwerk van misdadigers in kaart te brengen. Om die reden snapt Van den Heuvel juist de roep om een verruiming van die regeling. Minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid maakte in november bekend dat ze wilde zorgen dat ook minder zware criminelen onder deze regeling kunnen vallen. "Het OM en de politie hebben daar heel erg op aangedrongen, omdat die heel erg nodig is", weet Van den Heuvel.
Met zo'n verruiming zou de misdaadbestrijding nog effectiever kunnen worden, denkt Van den Heuvel. "Nu sluit de overheid vooral deals met mensen uit het criminele milieu om moorden en dergelijke op te lossen", legt hij uit. "Maar de achilleshiel van veel criminele organisaties zijn de geldstromen." Yesilgöz wil met de verruiming actiever worden in díe wereld. "Dus ze wil deals proberen te sluiten met de facilitators van de onderwereld."