Burgemeester reageert op kritiek Extinction Rebellion: dat blokkeren A12 niet mocht, was duidelijk
Vooraf was voor iedereen duidelijk dat een blokkade van de A12 niet was toegestaan. Dat zegt een woordvoerder van burgemeester van Den Haag Jan van Zanen zondag in een reactie op kritiek van Extinction Rebellion op het optreden vanuit de overheid zaterdag bij de bezetting van de A12 in Den Haag.
Een woordvoerder van de klimaatactivisten zei zondag dat er volgens haar sprake was van politiegeweld, dat de inzet van een waterkanon in haar ogen niet proportioneel was, aangezien het zou zijn gegaan om vreedzame demonstranten, en werden mensen die niet op de A12 stonden toch ook natgespoten.
Alternatieve locatie
De woordvoerder van de gemeente laat in de reactie weten dat sinds Extinction Rebellion de actie in de media aankondigde steeds is geprobeerd met de organisatie in contact te komen “en afspraken te maken over een veilig verloop van de demonstratie”. In een brief afgelopen dinsdag heeft Van Zanen aangegeven dat een blokkade van de A12 niet is toegestaan. Ook werd een alternatieve locatie aangeboden. Zaterdagmorgen werd bovendien nog geflyerd onder actievoerders die aankwamen in Den Haag dat het blokkeren van de Utrechtsebaan, zoals dat deel van de snelweg heet, niet mag, aldus de zegsman.
Dreigende situatie voor politiepersoneel- en paarden
Toen actievoerders om 12.00 uur toch probeerden de A12 op te gaan, ontstond volgens de woordvoerder een “dusdanig dreigende situatie voor politiepersoneel en -paarden” dat de waterkanonnen naar voren zijn gereden. “Toen is al meerdere keren gevorderd en aangegeven dat de waterwerpers konden worden ingezet.” Volgens een door de politie bijgehouden liveblog zaterdag gaf de burgemeester rond het middaguur toestemming het waterkanon, met benevel-straal, in te zetten, om “de veiligheid van politie en hulpdiensten te waarborgen”.
Uiteindelijk is vier uur later, vanaf 16.00 uur, “duidelijk aangegeven dat de actie om 17.00 uur ontbonden moest worden. Actievoerders, vaak ook met kinderen, werden persoonlijk benaderd. Verder zijn diverse oproepen en vorderingen gedaan aan actievoerders om vrijwillig de actie te beëindigen.” Rond 17.10 uur werd het waterkanon, op nevelstand, ingezet tegen actievoerders die weigerden te vertrekken.
Ook toen de actie werd ontbonden, is steeds aangegeven dat de demonstranten hun actie konden beëindigen en dat medische opvang beschikbaar was om eventuele onderkoeling te voorkomen, aldus de woordvoerder. “Daartoe is door de brandweer en de GHOR (veiligheidsregio) een opvangstraat ingericht. Actievoerders die er desondanks voor kozen om te blijven zitten zijn aangehouden en met warme bussen vervoerd naar de arrestantenopvang.” Daar waren volgens de woordvoerder GHOR-personeel en het Rode Kruis aanwezig om medische zorg te verlenen en waren dekens en warme kleren voor iedereen beschikbaar, zegt hij.
Premier Rutte: bezetten van A12 door klimaatactivisten ‘absurd’
Premier Mark Rutte gaf in WNL Op Zondag aan dat hij van mening is dat de inzet van het waterkanon een kwestie van “eigen schuld, dikke bult” is. Het bezetten van de snelweg noemde hij “absurd”. “Prima als je demonstreert, maar je hebt je aan de aanwijzingen te houden. Als de politie zegt ga weg, dan ga je weg”, aldus Rutte.
Het bezetten van snelwegen noemt @markrutte "absurd". Over het ongenoegen van Extinction Rebellion (@NLRebellion) over de inzet van een waterkanon tijdens de demonstratie zaterdag zegt hij: "Eigen schuld, dikke bult." #WNL pic.twitter.com/do6o2BRXpw
— WNL Op Zondag (@WNLOpZondag) March 12, 2023
Lees meer:
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugkijken: aflevering 2 van Op de Barricade
Defensie wil een munitiedepot bouwen bij Toldijk. Hierdoor moeten veel bewoners van het Achterhoekse plaatsje verhuizen. Hun gemeente hield zich lang op de vlakte; Fidan Ekiz staat in deze aflevering van Op de Barricade wel meteen achter de Toldijkers.
Klik hier en kijk deze aflevering van Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Koplopers
Van al het vrachtverkeer over de hele wereld gaat ongeveer 90 procent over het water. Maar grote schepen zijn ook grootverbruikers van brandstof. In de Hollandse polder kreeg iemand een idee dat aanvankelijk bijna té voor de hand liggend leek: wat als we voor grote zeeschepen het zeil opnieuw zouden uitvinden?
Klik hier en kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Koplopers nu terug via NPO Start.
De Telegraaf pakt donderdag uit met een groot verhaal over het meekijken van werkgevers over de vloer bij werknemers. De privacy van werkenden zou steeds…
Lees meerHet Lagerhuis van het Australische parlement heeft met overweldigende meerderheid gestemd voor een verbod voor kinderen en tieners jonger dan 16 jaar om sociale media…
Lees meerJournalist Sam Hagens begint 1 januari als presentator bij Goedemorgen Nederland van Omroep WNL. Daarmee is het presentatieteam van hét ochtendprogramma van de NPO met…
Lees meerVVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen slaakt een noodkreet voor de werkende middenklasse. Werken moet meer gaan lonen, zegt hij voorafgaand aan het begrotingsdebat Sociale Zaken en…
Lees meerNederland wordt steeds dikker, meldde het CBS maandag. Voormalig vechtsporter Remy Bonjasky pleit er donderdag voor dat sport gratis toegankelijk moet zijn voor kinderen. “Het…
Lees meerUit CBS-cijfers blijkt dat een kwart van de mannelijke en tien procent van de vrouwelijke asielmigranten na een jaar in Nederland werk heeft gevonden. Dat…
Lees meerFleur Agema is nu vijf maanden in dienst als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Agema noemt het ‘een enorme kans’ dat ze nu aan…
Lees meerMeer dan de helft van de medicijngebruikers in ons land heeft het afgelopen jaar te maken gehad met een medicijntekort. Apothekers bellen zich suf voor…
Lees meerKLM heeft woensdag nog meer vluchten van en naar Schiphol geschrapt om storm Conall, meldt een woordvoerster. Eerder op de dag zei de luchtvaartmaatschappij 72…
Lees meerNederland nam tot dusver een voortrekkersrol als het gaat om steun aan Oekraïne, maar de oppositie ziet die rol langzaam maar zeker uit het zicht…
Lees meerDe koffieprijzen blijven in rap tempo stijgen en bereikten woensdag in New York het hoogste niveau in meer dan veertig jaar. Wereldwijde zorgen over de…
Lees meerDe politie moet meer originele, gerichte acties op touw zetten om cold cases op te lossen. Dat zegt misdaadjournalist Mick van Wely. ”Het begint natuurlijk…
Lees meerRegeringscommissaris Mariëtte Hamer heeft op 27 november haar derde reflectiebrief over de sociale veiligheid bij de publieke omroep gepubliceerd. Ze stelt daarin onder meer dat…
Lees meerVogels uit het hoge noorden, die liever in een paar graden warmer de winter doorbrengen, strijken deze weken neer in de Nederlandse graslanden en delta’s….
Lees meerDe coalitie van PVV, VVD, NSC en VVD rijdt op een blinde muur af nu de onderhandelingen over de onderwijsbegroting muurvast zitten. Dat zegt D66-partijleider…
Lees meer