Kabinet schrapt laatste coronamaatregelen, maar niet iedereen is het eens
Het kabinet heeft de allerlaatste coronamaatregelen geschrapt. Dit betekent dat mensen bij klachten niet meer thuis hoeven te blijven en geen zelftest meer hoeven te doen. Dat heeft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) na de ministerraad bekendgemaakt.
Het kabinet neemt met zijn besluit het advies over van het Outbreak Management Team (OMT). In dat advies van eind vorige maand stelde het OMT dat corona geen pandemie meer is, maar zich in de zogeheten endemische fase bevindt, wat inhoudt dat het virus bij het dagelijkse leven hoort.
"Het is een bijzonder moment. Ook om even bij stil te staan" zei Kuipers. Iets meer dan drie jaar geleden kende Nederland zijn eerste coronapatiënt, bracht de minister in herinnering. "Ondertussen zitten we in een andere fase. We weten dat corona niet meer weggaat, en ook in aantallen patiënten gaat het op en neer. Gelukkig heeft vrijwel iedere Nederlander een vorm van afweer opgebouwd." Zij hebben de infectie doorgemaakt en/of coronavaccinaties gehaald.
"Het aantal mensen dat medische hulp nodig heeft door ernstige ziekte is gelukkig beperkt." Dat betekent volgens Kuipers dat met corona kan worden omgegaan "zoals we dat met andere luchtwegvirussen doen".
Een verantwoorde keuze
De minister roept iedereen wel op "verstandig" te zijn en hygiënemaatregelen na te (blijven) leven, zoals hoesten en niezen in de elleboog, regelmatig handen wassen, en binnenshuis voor goede ventilatie te zorgen. Bij klachten moeten mensen voorzichtig blijven en afstand houden tot anderen, zeker tot "mensen met een kwetsbare gezondheid".
Kuipers schrijft aan de Tweede Kamer dat het "een verantwoorde keuze" is om de laatste adviezen te schrappen. Hij sluit echter niet uit dat er later opnieuw landelijke maatregelen nodig zijn, als er bijvoorbeeld een nieuwe en/of meer ziekmakende variant opduikt.
Het schrappen van de laatste maatregelen zal voor "heel veel mensen" voelen "als een afsluiting van een vervelende periode", schrijft Kuipers verder. Hij benadrukt dat corona een risico blijft voor medisch kwetsbaren en dat er nog steeds veel onbekend is over langdurige covid. "We zullen alert moeten blijven, want het virus is nog steeds onvoorspelbaar en er worden nog steeds mensen ernstig of langdurig ziek van."
Juist blijven testen
Eerder deze week zei oud-hoofdinspecteur Inspectie Gezondheidszorg Wim Schellekens bij Sven Op 1 dat hij het niet eens is met de besluiten van het OMT. Op dit moment liggen er iets minder dan 1000 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan een deel kans heeft op het oplopen van long covid. Schellekens adviseert mensen om toch te blijven testen: "Mensen zijn gewend om een zelftest te doen. Dus ga daarmee door." Daarmee sluit hij zich aan bij het advies van Maatschappelijk Impact Team MIT en tegen het Outbreak Management (OMT)-advies om de laatste coronamaatregelen te schrappen.
Tekst gaat verder onder de tweet
Met meer dan 1000 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan sommigen kans hebben op long-covid, adviseert @Wim_Schellekens mensen wél te blijven zelftesten bij klachten. Daarmee sluit hij zich aan bij het advies van MIT, en niet dat van het OMT. "Better safe than sorry." #WNL pic.twitter.com/RSHoIQXmJz
— Sven op 1 (@Sven_op_1) March 8, 2023
Long covid
Het aantal long covidpatiënten wordt alleen maar groter zolang corona rondwaart in de samenleving, waarschuwt Schellekens. “Als wij in Nederland 60-100.000 besmettingen per dag hebben waarvan 10 procent long covid oploopt dan neemt het ziekteverzuim flink toe.” Schellekens roept minister Kuipers van Volksgezondheid daarom op om de behandeling van long covid prioriteit te maken.