main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 maart 2023 — 11:58

Wopke Hoekstra (CDA) niet bang voor exodus naar BBB: ‘Boeren hebben verantwoordelijkheidsgevoel’

CDA-leider Wopke Hoekstra is niet bang dat zijn achterban tijdens de Provinciale Statenverkiezingen massaal overloopt naar de BoerBurgerBeweging (BBB). Hij is “optimistisch” dat ook boeren vertrouwen hebben in zijn partij. “Het verhaal dat wij vertellen is er één van een vitaal platteland, met een goede boterham voor de boer”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het kabinet, met coalitiepartij CDA, wil dat de landbouw 41 procent minder stikstof gaat uitstoten in 2030. Dat leidt tot grote onrust in de agrarische sector, maar volgens Hoekstra hebben veel boeren begrip voor het beleid. “Veel boeren die ik spreek zeggen: natuurlijk kan het niet precies zo blijven zoals het is geweest. Zij vinden dat ze daarin een rol en verantwoordelijkheid hebben.”

“Tegelijkertijd verwachten zij van de overheid, en dus van het CDA, dat wij naast ze gaan staan en dat we zorgen voor een goede boterham en voor duidelijkheid”, zegt Hoekstra. “En eerlijk is eerlijk: het duurt natuurlijk al veel te lang.”

Peilingen

Volgens de laatste zetelpeilingen van EenVandaag en Ipsos zou BBB, de partij die zeer kritisch is op de stikstofplannen van het kabinet, in Drenthe en Groningen de grootste worden. Hoekstra denkt niet dat het CDA stemmers in grote getale kwijtraakt aan de partij van Caroline van der Plas. “Nee, ik ben er optimistisch over.”

“Wat wij bovendien vaak zien is dat het er anderhalve week van tevoren een stuk somberder uit ziet dan op de dag van de verkiezingen, ook vorig jaar nog bij de gemeenteraadsverkiezingen”, zegt Hoekstra. “Tegelijkertijd is het zo met tussentijdse verkiezingen dat regeringspartijen het moeilijk hebben. De laatste week moeten wij alles uit de kast halen.”

Stikstof

Hoekstra reageert met zijn uitspraken op de 23-jarige boerin Willine Brouwer uit het Gelderse Stroe. Zij roept mensen op tijdens de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart te stemmen op oppositiepartijen. Het stikstofbeleid doet “heel erg zeer”, zegt ze. “Het maakt erg onzeker en dat is denk ik het grootste probleem voor heel agrarisch Nederland.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

Brouwer denkt dat boeren veel steun genieten van de burger. “Die steun is het grootste wat wij hebben gekregen”, zegt de jonge boerin, die in de toekomst hoopt de boerderij van haar ouders over te nemen. Op die boerderij was in juni vorig jaar een grote demonstratie van boeren tegen het stikstofbeleid. “Er zijn partijen die ons niet steunen, maar er zijn ook partijen die hebben gezegd: het beleid is niet juist.” Brouwer hoopt dat mensen op die partijen stemmen en niet op coalitiepartijen.

Hoekstra voelt zich aangesproken en begrijpt de zorgen van Brouwer. “Op de dag van de demonstratie was ik bij een boerenfamilie in Zuid-Holland. Daar zaten drie jonge meiden aan tafel die ook dolgraag het bedrijf wilden overnemen. Zij vroegen zich af: hebben wij een toekomst?” Volgens Hoekstra heeft zijn partij oog voor die zorgen die “heel erg spelen”.

Lees ook: 

Wopke Hoekstra (CDA): bereikbaarheid is een basisrecht, niet kijken naar rendement

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor de ministers, maar ook voor de ambtelijke top. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Joris Voorhoeve: emeritus professor, oud-minister van Defensie en voormalig partijleider van de VVD, voordat hij de overstap maakte naar D66;
  • Jacques Wallage: oud-staatssecretaris van Onderwijs en later Sociale Zaken, oud-informateur en voormalig fractievoorzitter van de PvdA;
  • Marcelo Mooren: jurist, parlementair lobbyist en populisme-expert.
Maandag 20.30 uur

Undercoveragenten doen zich voor als zakenman en chauffeur: laten de verdachten iets los over diamanten? 

Een van de verdachten krijgt twee undercoveragenten achter zich aan. De undercovers doen zich voor als zakenman en chauffeur en proberen in Colombia in contact te komen met de verdachte: trapt hij erin?

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel rijden ondertussen naar het hart van de diamantindustrie in Antwerpen: wat is er met de buit gebeurd?

Luister nu naar aflevering vier van De Diamantroof!

Biden plant campagneoffensief voor eerste debat met Trump

Het campagneteam en bondgenoten van president Joe Biden komen volop in actie in aanloop naar het eerste debat met Donald Trump. Er staan de komende…

Lees meer

KLM-vliegtuig keert terug naar Schiphol

Een vliegtuig van KLM dat onderweg was naar Rio de Janeiro is boven België omgekeerd en weer op weg terug naar Schiphol, laat een woordvoerder…

Lees meer

Slachtoffer (19) steekincident Dordrecht overleden, 3 aanhoudingen

De man die in de nacht van zaterdag op zondag werd neergestoken in Dordrecht, is overleden. Dat meldt de politie zondag. Het gaat om een…

Lees meer

Minderjarig meisje overleden door ongeluk op motorcircuit Lochem

Een minderjarig meisje is overleden door een “noodlottig ongeval” op een motorcrosscircuit aan de Kanaaldijk in het Gelderse Lochem. Dat bevestigt de politie na berichtgeving…

Lees meer

Drugs, wapens en cybercrimehandleidingen: ‘Op Telegram koop je alles wat God verboden heeft’

Van cocaïne tot een pistool en van gehandicaptenparkeerkaarten tot moedersleutels voor fietsen. Via de chatdienst Telegram kun je werkelijk alles op de kop tikken. De…

Lees meer

Regen en waterschimmel dreigen aardappel lang dwars te zitten

De vele regen van de afgelopen maanden zit aardappeltelers dwars. Dat komt niet alleen doordat aardappelpercelen noodgedwongen te laat worden geplant, maar ook doordat een…

Lees meer

Golftoernooi KLM Open vertraagd door actie Extinction Rebellion

Een actie van Extinction Rebellion (XR) heeft ervoor gezorgd dat de vierde en laatste ronde op het KLM Open in Badhoevedorp vertraging heeft opgelopen. Activisten…

Lees meer

Weer massale Israëlische betoging tegen Netanyahu

Tienduizenden hebben in de Israëlische stad Tel Aviv en andere plaatsen betoogd tegen het beleid van premier Benjamin Netanyahu en voor de vrijlating van de…

Lees meer