main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 maart 2023 — 08:42

Minister Hoekstra over beperking export van ASML naar China: spullen mogen niet misbruikt worden voor militaire technologie

De export van bepaalde machines van chipmachinemaker ASML in Veldhoven naar China wordt aan banden gelegd, zo liet minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) woensdag aan de Tweede Kamer weten. Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra geeft in Goedemorgen Nederland aan niet alleen nauw contact met bondgenoten Japan en de Verenigde Staten over deze kwestie te onderhouden, maar ook met andere landen. China heeft volgens hem nog geen sancties aangekondigd als tegenreactie.

Eind januari lekte al uit dat Nederland, de Verenigde Staten en Japan een akkoord hadden bereikt over exportbeperking van chiptechnologie naar China. Washington beperkte de eigen export van chiptechnologie naar China al in oktober uit vrees dat die zou worden gebruikt voor militaire doeleinden.

Hoekstra geeft aan vorige week nog gesproken te hebben met zijn collega-minister van Buitenlandse Zaken in China (Qin Gang, red.). “Vanzelfsprekend kijken zij naar hun eigen belangen”, zegt hij daarover. “Wij willen niet alleen dat strategische leiderschap van ASML behouden. Wij vinden het ook redelijk dat spullen die bedoeld zijn voor de commercie, niet misbruikt worden op het gebied van militaire technologie.”

Geavanceerde machines

De Amerikanen keken ook naar Nederland, omdat ASML wereldwijd vooroploopt met de ontwikkeling van chipmachines. De stap van het kabinet betekent dat ASML toestemming van het kabinet moet vragen voor export van de meest geavanceerde DUV-machines. Oudere versies van deze machine mogen nog wel gewoon worden uitgevoerd naar China.

De export van de allerlaatste en modernste chipmachines van ASML naar China is al langer niet mogelijk. Begin 2020 kwam naar buiten dat Nederland na sterke druk van de Verenigde Staten had besloten de uitvoer van zogenoemde EUV-machines naar China op te schorten.

Het kabinet wil proberen de regeling voor de exportbeperking nog voor de zomer rond te hebben.

‘ASML wordt niet hard geraakt door nieuwe stap’

ASML zelf verwacht dat het nog wel enige tijd zal duren voordat de wet- en regelgeving echt van kracht zal zijn. In een reactie meldt het bedrijf dat het een exportvergunning zal aanvragen voor de verzending van de DUV-systemen. Jean Dohmen, journalist bij Het Financieele Dagblad, geeft aan dat er signalen zijn dat het bedrijf niet erg hard geraakt wordt door deze nieuwe stap. “Dat heeft er alles mee te maken dat veel van wat het bedrijf exporteert oudere technologie betreft. Daar is ook nog steeds veel behoefte aan.”

Breder wordt er wel “gemord” door bedrijven die zich met moderne technologie bezighouden, zegt Dohmen. “Omdat er ook de afgelopen jaren ook vaker een stokje is gestoken voor overnames van heel moderne start-ups door bedrijven die geheel of gedeeltelijk in handen zijn van Chinese bedrijven.”

Als je nog verder uitzoomt speelt het feit dat China en de VS verwikkeld zijn in een race om de vraag wie de grootste economische macht wordt van de 21 eeuw. “De vorige eeuw waren dat de Verenigde Staten. China is ambitieus en wil ook de technologische grootmacht worden.”

Lees meer: 

Joe Biden ontvangt vanmiddag Duitse bondkanselier Olaf Scholz: ‘Door elkaar vast te houden worden ze sterker’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

Waarom rijden mensen door na een verkeersongeval?

Hoe komt het dat mensen doorrijden na een verkeersongeval en zich niet bekommeren om het lot van het slachtoffer?

Doorrijden na een ongeluk is strafbaar, maar het gebeurt vaak: elk uur rijden 8 mensen door na een ongeval. Helaas zijn de gevolgen soms desastreus.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met advocaat Rick van Leusden die gespecialiseerd is in verkeersstrafrecht en Kirsten van der Zeeuw, zij verloor haar 12-jarige zoontje Nino bij een dramatisch verkeersongeval in Leiden. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en achtergronden.

Vanavond, 19 uur
Nieuwe ‘slettenlijst’ van Utrechts Corps circuleert rond: OM doet onderzoek

Een nieuwe zogeheten bangalijst, met foto’s, namen en nummers van Utrechtse studentes is in omloop. De redactie van WNL heeft de lijst vrijdag onder ogen…

Lees meer

CEO Tata Steel na miljardenhandreiking kabinet: ‘Gesprekken worden ingewikkeld’

Directievoorzitter van Tata Steel Hans van den Berg stelt dat de gesprekken met demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens over de vergroeningstransitie…

Lees meer

Europees Hof van Justitie moet duidelijkheid bieden over derdelanders

De rechtbank in Amsterdam weet niet of uit Oekraïne gevluchte derdelanders in Nederland mogen blijven. De rechters hebben daarom uitleg gevraagd aan het Hof van…

Lees meer

Een woning vinden is voor gescheiden millennials een drama: ‘Mensen slapen stiekem op kantoor’

Van scheiden komt lijden. Helemaal als het gaat om woonruimte. Niet zo gek dat steeds meer stellen bij elkaar blijven, simpelweg om een dak boven…

Lees meer

Doorrijders veroorzaken 20 miljoen euro letselschade: recordaantal mensen gewond  

Een recordaantal mensen is gewond geraakt door een aanrijding met een doorrijder. Het Waarborgfonds Motorverkeer heeft in 2023 maar liefst 1220 meldingen van letselschade binnengekregen…

Lees meer

COA gaat actief inzetten op hotels

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat statushouders in de asielopvang zoveel mogelijk in hotels plaatsen in de buurt van het azc waar ze nu…

Lees meer