main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 9 maart 2023 — 10:45

Bijna 1 miljoen mensen vallen volgend jaar onder armoedegrens, waarschuwt CPB

De armoede neemt volgend jaar toe, doordat een aantal steunmaatregelen voor huishoudens met de laagste inkomens wegvalt. Dat voorspelt het Centraal Planbureau (CPB) bij zijn nieuwe raming. Waar dit jaar zo’n 800.000 mensen onder de armoedegrens vallen, zullen dat er in 2024 bijna 1 miljoen zijn.

Het CPB wijst erop dat de overheid een toename van de armoede in 2022 en dit jaar heeft voorkomen. Maar voor een deel is dat te danken aan regelingen die tijdelijk zijn, zoals energiesteun via toeslagen en een prijsplafond voor gas en licht. Zonder extra beleid haalt het kabinet bepaalde doelen dan ook niet. Dan gaat het bijvoorbeeld om de halvering van kinderarmoede in 2025 en algemene armoede in 2030.

Tegelijkertijd blijft de koopkracht, dus hoeveel je van je inkomen daadwerkelijk kunt kopen, dit jaar in doorsnee gelijk met die van 2022. Volgend jaar stijgt de gemiddelde koopkracht zelfs met 2 procent, verwacht het CPB. Dat komt doordat de lonen dan harder zullen stijgen dan de prijzen. Maar de persoonlijke financiën van Nederlanders herstellen in doorsnee niet volledig van de extreem hoge inflatie van 2022. Uitgesmeerd over de periode van 2021 tot en met 2024 zal de koopkracht nog altijd dalen.

Minder gunstige koopkrachtplaatjes

Maar het CPB waarschuwt dat een plotselinge omslag op de energiemarkten voor minder gunstige koopkrachtplaatjes kan zorgen. De angst voor lege gasopslagen, die de prijzen voor aardgas tot recordhoogtes dreef, is nu weg dankzij de relatief milde winter. Maar als eind 2023 ineens streng winterweer toeslaat, kunnen de prijzen toch weer stijgen en daalt de koopkracht in doorsnee.

Het begrotingstekort loopt tegelijkertijd hard op door alle steunmaatregelen. Zo raamt het CPB de kosten voor het prijsplafond voor energie nu op 5,1 miljard euro. Waar het kabinet vorig jaar nog iets minder uitgaf dan dat er binnenkwam, komt het tekort dit jaar uit op 3 procent van het bruto binnenlands product. “Dat pleit voor veel gerichtere steun dan nu het geval is”, zegt CPB-directeur Pieter Hasekamp.

De rekenmeesters verwachten dat de overheidsfinanciën op de lange termijn verslechteren, met een oplopende staatsschuld. Dat komt doordat de regering veel geplande uitgaven nu nog niet kan doen door de krappe arbeidsmarkt, maar later wel. Daarnaast zullen de rentes stijgen op staatsleningen.

Het CPB verwacht ook dat de economie van Nederland dit en volgend jaar blijft groeien, met respectievelijk 1,6 en 1,4 procent. De werkloosheid zal dit jaar en in 2024 licht oplopen, maar de arbeidsmarkt blijft volgens het onderzoeksbureau krap.

Lees meer: 

Nationale Ombudsman waarschuwt kabinet voor armoede: ‘Doe er nog een schepje bovenop’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Te gast zijn:
  • BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, drager van de militaire Willemsorde, over Bevrijdingsdag en vieren van de vrijheid
  • Oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol over 4 en 5 mei
  • Journalist Frits Barend over herinneringen aan de oorlog en de toename van anti-semitisme
  • Psychiater Esther van Fenema over de bestseller The Anxious Generation. Hoe verslavend is de smartphone?
  • Electoraal geograaf Josse de Voogd over tv-serie Aangehaakt in Europa. Wat beïnvloedt het stemgedrag?

Kijk zondag vanaf 10.00 uur live naar WNL Op Zondag op NPO 1.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Met name Pro-Palestijnse activisten kunnen Dodenherdenking verstoren: ‘Heel verleidelijk voor actievoerders’

Met name pro-Palestijnse activisten zijn van plan om de twee minuten stilte tijdens Nationale Dodenherdenking te verstoren. Dat zegt Telegraafjournalist Silvan Schoonhoven in het radioprogramma…

Lees meer

Bonusaflevering Het Misdaadbureau: Activisten vastberaden om Dodenherdenking te verstoren

Blijft het overal twee minuten stil tijdens de Dodenherdenking? Ons land staat onder hoogspanning, talloze activisten dreigen met acties. Presentator Maaike Timmerman neemt het in…

Lees meer

Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het…

Lees meer

EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda. De websites deden…

Lees meer

Verwaarloosde honden, katten, varkens, kippen en vogels gevonden in woning hardleers duo

Enkele verwaarloosde honden, katten en varkens en tientallen kippen en sier- en zangvogels zijn woensdag in beslag genomen in de gemeente Echt-Susteren. Het is voor…

Lees meer

Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland om te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer