main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
Stand van Nederland - 8 maart 2023 — 09:13

Inflatie blijft voorlopig hardnekkig hoog verwachten economen

De inflatie in Nederland blijft voorlopig hardnekkig hoog, constateren economen van Rabobank in een nieuw rapport over de Nederlandse economie. Ze wijzen erop dat de energieprijzen voor consumenten volgend jaar waarschijnlijk hoger zullen liggen dan het huidige energieprijsplafond van de overheid. Ook zal de economische groei volgens hen volgend jaar flink inzakken.

Door het plafond voor de energieprijzen wordt de energierekening van huishoudens de laatste tijd juist gedrukt. Op de gasmarkt zijn de prijzen ook lang niet meer zo hoog als net na de Russische inval van Oekraïne.

Inflatie van 5%

Voor heel 2023 rekenen de economen op een inflatie van 5 procent. Volgend jaar neemt de toename van het algehele prijspeil waarschijnlijk maar licht af tot 4,4 procent, waarschuwen de kenners van Rabobank.

Ze nemen in hun raming aan dat het kabinet het prijsplafond in 2024 wel doorzet, maar dan met hogere plafondprijzen. Dit betekent dat loonstijgingen voorlopig niet kunnen voorkomen dat huishoudens met koopkrachtverlies te maken hebben.

Bij hun voorspellingen houden de economen wel een slag om de arm. “Uiteraard is deze verwachting met veel onzekerheid omgeven, omdat het lastig is om de volatiele olie-, gas- en elektriciteitsprijzen te voorspellen en we ook niet precies weten óf en zo ja, met welke maatregelen het kabinet huishoudens en bedrijven volgend jaar zal ondersteunen.”

Geen economische recessie

Nederland belandt nu evenwel niet in een economische recessie, volgt uit het rapport. Dat komt doordat de Nederlandse economie in het laatste kwartaal van vorig jaar beter presteerde dan aanvankelijk gedacht. “De dip in de uitgaven van huishoudens die we gezien de hoge inflatie hadden verwacht, bleef uit”, legt RaboResearch-econoom Michiel van der Veen uit.

Voor 2023 voorzien de economen nog een relatief sterke economische groei van 2 procent. Volgend jaar zwakt de groei wel flink af, naar verwachting tot een plus van 0,9 procent. Dat zou onder meer komen doordat bedrijven blijven kampen met tekorten aan personeel en materiaal, en door de inzakkende woningbouw.

Van der Veen legt uit dat het aantal verleende bouwvergunningen vorig jaar sterk is gedaald door zaken als de stikstofproblematiek, gestegen rentes en de daarop volgende daling van de huizenprijzen. “We gaan er daarom van uit dat de post-woninginvesteringen flink gaat krimpen en dat dit de economische groei remt.”

Lees ook:

Economen vrezen voor loon-prijsspiraal door hoge inflatie en forse loonstijgingen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer