main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 maart 2023 — 10:08

Caroline van der Plas (BBB) niet naar boerenprotest wegens bedreigingen

Caroline van der Plas gaat zaterdag niet naar het boerenprotest in Den Haag, omdat ze zich niet veilig genoeg voelt. “Ik heb besloten niet te gaan”, zegt de BBB-leider bij het televisieprogramma Vandaag Inside. Ze had al eerder te maken met bedreigingen, maar afgelopen week is het opnieuw onrustig.

Boerenactieclubs demonstreren dit weekend tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Enkele politici zullen aanwezig zijn bij het protest en zullen de actievoerders ook toespreken. Van der Plas had dat ook graag gedaan. “Maar er is een aantal dingen gebeurd, waardoor ik mij op dit moment niet veilig genoeg voel om in zo’n massale publieksbijeenkomst op een podium te gaan staan.”

‘Mensen zijn ervan overtuigd dat ik het kwaad ben’

Van der Plas verwijst naar de onrust in de samenleving die onder anderen voor haar tot onveilige situaties leidt. Er zijn mensen die ervan “overtuigd zijn dat ik het kwaad ben”, aldus de politica. Ze zou eventueel een beroep kunnen doen op beveiliging, maar “het feit alleen al dat dat dan nodig zou zijn, is voor mij een heel onveilig en onprettig gevoel”.

Steeds meer politici spreken zich uit tegen het onveilige klimaat voor mensen die zich in het publieke debat mengen. Een recordaantal politici stapte vorig jaar naar de politie vanwege bedreigingen. Afgelopen zomer moesten de stikstofspecialisten van VVD en D66 besluiten niet naar een groot boerenprotest in Stroe te gaan omdat hun veiligheid niet gegarandeerd kon worden volgens veiligheidscoördinator NCTV.

‘Dit zou niet moeten kunnen in een democratie’

Partijleider van de PvdA Attje Kuiken, te gast in Goedemorgen Nederland, geeft aan dat ze het te doen heeft met Van der Plas. “Het is verschrikkelijk”, zegt ze. Ze benadrukt dat ook veel van haar collega’s te maken hebben met bedreigingen. “Dat zou niet moeten kunnen in een democratie. Maar je ziet dat de polarisatie in de samenleving toeneemt.”

Volgens Kuiken speelt onder meer social media een grote rol in het onveilige klimaat. “Daardoor denken mensen dat ze maar van alles kunnen maken. We moeten zorgen dat we de democratie houdbaar en weerbaar maken en alles doen dat nodig is zodat alle collega’s, maar ook journalisten en wetenschappers, hun werk kunnen doen.”

Lees meer:

Dit wil Caroline van der Plas (BBB) weten van Jesse Klaver (GL)

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer