main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 maart 2023 — 12:24

Vierdaagse werkweek in Nederland is ‘ondenkbaar’

Moet Nederland overstappen naar een vierdaagse werkweek? NRC-columnist en headhunter Aylin Bilic vindt van niet. “Dat is ondenkbaar”, zegt zij bij Goedemorgen Nederland, doelend op een recent Brits onderzoek naar een verkorte werkweek.

Britse bedrijven hebben een halfjaar lang een proef gedaan van een vierdaagse werkweek. De reactie was overmatig enthousiast. Meer dan 60 bedrijven in allerlei sectoren deden mee aan de proef en een groot deel van hen zegt de vierdaagse werkweek definitief door te voeren.

Uit het onderzoek blijkt namelijk dat het personeel erg blij was met een dag extra vrij. De productiviteit ging omhoog en de burn out- en stressklachten namen af. Daarnaast gaven veel werknemers aan dat een vierdaagse werkweek beter te combineren was met de zorg voor hun kinderen en dat een dagje extra om leuke dingen te doen van harte werd ontvangen.

‘Ondenkbaar’

Of Nederland ook moet denken aan een vierdaagse werkweek acht Bilic ondenkbaar. “Wij leven al in een anderhalf verdienersmodel en hebben grote arbeidstekorten.” Bilic draait het liever om. “Als wij met z’n allen een uurtje meer werken, los je zo een aantal tekorten in bepaalde sectoren op.”

Bilic stelt ook zo haar vraagtekens bij de toenemende productiviteit bij een vierdaagse werkweek. Zij vertelt dat in Nederland de productiviteit de afgelopen tien jaar, in vergelijking met de tien jaar ervoor, flink is afgenomen. Deels veroorzaakt door de parttimecultuur. “Bovendien is het nog maar de vraag of iemand die vijf dagen werkt een dag wil inleveren.”

Het is volgens Bilic wel interessant om te kijken wat een kortere werkweek doet met mentale klachten. “Als die toenemen zijn het kosten voor de staat, werkgevers en voor jezelf. In dat verband kan ik mij er alles bij voorstellen.”

‘Dit hebben wij toch al?’

SP-leider Lilian Marijnissen vraagt zich af waarom dit een discussie is. “Dit gebeurt toch al? Er zijn toch al bedrijven die cao’s hebben waarbij je in vier dagen dit kan doen.”

Of het wenselijk is om een vierdaagse werkweek ook feitelijk, dan wel wettelijk, door te voeren hangt volgens de SP’er van het beroep af. “Dat kun je niet zo generiek stellen. Er zijn beroepen waarbij de werkdruk al zo zwaar is dat als je nog meer uren in een dag propt het niet meer te doen is. Maar er zijn ook mensen die zeggen dat het wel past in hun privéomstandigheden en dat zij dit wel lekker vinden.”

Lees ook:

Ouderschapsverlof kan nog moderner: ‘Het is te ongelijk verdeeld’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Joost Klein door naar finale Eurovisie Songfestival

De Nederlandse Joost Klein is zoals verwacht door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. Ook Israël heeft zich, ondanks de ophef over…

Lees meer

Nog altijd protesten in centrum Malmö tijdens songfestival

In het centrum van de Zweedse stad Malmö wordt nog altijd geprotesteerd tegen de deelname van Israël aan het songfestival, melden Zweedse media. Tot nu…

Lees meer

Veel agenten aanwezig bij Universiteit van Amsterdam door pro-Palestijnse demonstratie

De politie is donderdag aan het begin van de avond in groten getale aanwezig bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daar heeft…

Lees meer

Nog 31 mensen vast na protesten in Amsterdam

Van de 36 mensen die woensdag zijn aangehouden bij de pro-Palestijnse protesten op en bij het Binnengasthuisterrein in Amsterdam, zitten er nog 31 mensen vast….

Lees meer

COA: niet eerder zoveel asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben niet eerder zo veel mensen overnacht als in de nacht van woensdag op donderdag. Dat meldt een woordvoerder…

Lees meer

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: ‘Gooien met ammoniak is straatterreur’ 

Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten…

Lees meer