Openbaar Ministerie wil moordzaken oplossen met behulp van dna-databanken
Het Openbaar Ministerie (OM) zal later deze maand een verzoek indienen bij de rechter-commissaris om officieel de samenwerking aan te mogen gaan met particuliere dna-databanken schrijft NRC. Politie en justitie willen oude moordzaken oplossen door de samenwerking te zoeken met deze dna-databanken.
Het OM wil de dna-databanken gebruiken om in ieder geval twee moordzaken hopelijk op te lossen. Bij deze dna-databanken kun je nu al terecht als je wil checken of je met iemand familie bent. De informatie wordt opgeslagen, maar de dna-profielen zijn natuurlijk een goudmijn voor de politie.
Ook via familieleden kun je een dader pakken als er een dna-match is. Zo werden in 2012 in de moordzaak van Marianne Vaatstra en in 2018 de moord op Nicky Verstappen opgelost via dna-verwantschapsonderzoek.
De vraag is echter in hoeverre dit staatsrechtelijk gezien is toegestaan, omdat er gegevens zullen worden gedeeld met commerciële bedrijven zoals het Amerikaanse GEDMatch en FamilyTreeDNA.
Golden State Killer
In Amerika zijn al honderden zaken opgelost door middel van deze methode. Het bekendste voorbeeld is die van de Golden State Killer. Een 74-jarige Amerikaan heeft bekend zeker dertien mensen te hebben vermoord en ruim vijftig verkrachtingen en misdaden te hebben gepleegd. Over deze zaak is nu tevens een documentaire te zien op Netflix.