main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 3 maart 2023 — 14:17

Jesse Klaver (GL): ‘Waarom is eigenlijk niet alle huur in Nederland sociale huur?’

GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver wil dat wooncorporaties de ruimte krijgen om ook woningen te bouwen voor verhuur in het middensegment.  Hij vindt de huidige huurprijzen veel te hoog. “Waarom is eigenlijk niet alle huur in Nederland sociale huur?”, vraagt Klaver zich af. 

De partijleider van GroenLinks vindt dat woningbouwcorporaties de ruimte moeten krijgen om niet alleen huizen te bouwen voor sociale huur. “Als we over middenhuur spreken, dan gaat het over huren die boven de 1000 euro liggen. Ik vind dat geen betaalbare woning. Ik zeg dat woningbouwcorporaties eigenlijk voor iedereen zouden moeten kunnen bouwen. Tussen de 500 en 800 euro huur, dat zou in Nederland de norm moeten zijn.”

Hij denkt dat er dan nog altijd investeerders zijn die willen bouwen. “Misschien niet vastgoedbeleggers uit Singapore of de Verenigde Staten, maar het is denk ik wel heel interessant voor pensioenfondsen. Misschien is het rendement niet superhoog, maar wel stabiel en langjarig. Dat is precies wat vol pensioenfondsen willen hebben.”

Ook moet er voldoende sociale huur zijn. 30 procent sociale huur, zoals woonminister Hugo de Jonge voorstelt, vindt Klaver “echt het minimum”.

Beleggers

Het is een slechte zaak als de woningvoorraad in handen komt van beleggers, vindt Klaver. “De prijzen die ze vragen, reizen de pan uit. Bijvoorbeeld in Amsterdam, maar eigenlijk in alle grote en middelgrote steden. Het is ontzettend duur om een klein huisje te huren. Het gaat van duizend tot 1500 euro of meer.”

Volgens Klaver waren beleggers wenselijk voor de woningmarkt toen tijdens de financiële crisis in 2008 en de jaren daarna weinig mensen durfden te investeren in vastgoed. “Dat is nu niet meer het geval. De woningcrisis is zo groot, mensen willen zo graag een woning komen. Verkopers komen echt wel van hun woning af.”

Zelfbewoningsplicht

De GL-voorman pleit ook voor een zelfbewoningsplicht, in ieder geval tot de wooncrisis in Nederland voorbij is. Huizenkopers worden dan verplicht om hun gekochte huis zelf te bewonen. “We zien dat mensen een huis kopen en hem vervolgens verhuren. Daarmee ontneem je veel mensen de kans om zelf een woning te verwerven”

Hij wil dat de maatregelen in ieder geval de komende vijf jaar gaat gelden. “Kopen en verhuren kan als er voldoende woningen zijn, maar dat is nu niet het geval. Als je moet kiezen tussen tussen een belegger of een jonge starter die een plek voor zichzelf wil, dan kies ik voor de tweede categorie.”

Nu al zijn er gemeenten waar de opkoopbescherming van kracht is, zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. Ook tientallen andere gemeenten hebben een zelfbewoningsplicht of zijn ermee bezig. Wat Klaver betreft gaat de maatregel gelden voor heel Nederland. “We zien dat het probleem heel breed geworden is” en niet alleen speelt in de grote steden, zegt hij.

“Neem Zeeland. Je ziet dat daar woningen onttrokken worden om te verhuren als vakantiewoning. Daar kan dan geen jong gezin wonen, maar je ziet ook dat de leefbaarheid van die kernen onder druk komt te staan. De vakantiewoning wordt in vakantieperiodes gebruikt, maar niet daarbuiten. Dat betekent dat er minder kinderen naar de scholen gaan en supermarkten anders worden ingericht.”

Wel vindt Klaver dat er ruimte moet zijn voor gemeenten om maatwerk toe te passen. “Wat ik zeg, geldt denk ik voor 90 procent van Nederland. Dan Haag gaat de mist in door te zeggen: het moet overal 100 procent hetzelfde zijn. Maatwerk moet mogelijk blijven.”

Lees ook: 

Jesse Klaver: voor iedere euro naar aandeelhouder ook euro naar medewerker

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Huisartsentekort neemt in rap tempo toe

Overvolle wachtkamers en huisartsen die niet aan de vraag kunnen voldoen. De harde realiteit, met een toenemend tekort aan huisartsen. Kunnen wij straks überhaupt nog voor onze problemen naar de huisarts?

Zaterdag 22.00 uur

Vrouwen in de maritieme sector

Deze week is In de Kantine voor de tweede keer te gast bij Saam aan de Maas in Rotterdam. Presentatoren Jill Bleiksloot en Wieger Hemmer ontvangen daar:

  • Thecla Bodewes runt als zakenvrouw een scheepswerf met vier vestigingen in het noorden van het land;
  • Marja Tiemens-Idzinga is te gast over vrouwen in de maritieme sector;
  • Ad van den Dool schreef het boek ‘Papa Blanca’ over de belangrijkste criminele koppelbaas in Nederland in de jaren 70;
  • Politiek verslaggever van RTL Nieuws Floor Bremer weet hoe het nu verder gaat in Den Haag;
  • Marcel Verreck heeft weer een column voor ons.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
JOVD ook geen fan van idee ‘premier Plasterk’

De jongerenafdeling van de VVD wil niet dat Ronald Plasterk minister-president wordt. Dat zegt voorzitter Mauk Bresser tegen de NOS. Daarmee sluit de JOVD zich…

Lees meer

Economen twijfelen of nieuw regeerakkoord positief zal zijn voor de economie

Economen van ING durven nog niet te zeggen of het nieuwe regeerakkoord in Den Haag goed of slecht is voor de Nederlandse economie. In een…

Lees meer

Jetten (D66) waarschuwt: ‘Allergrootste onderwijsbezuiniging van de eeuw’

PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel…

Lees meer

Zweedse achterstandswijk legt pijnlijk contrast bloot: ‘Mensen sterven hier negen jaar eerder’

Zweden lijkt op het eerste oog het perfecte land: het bruto binnenlands product is hoog, de natuur is adembenemend en de emancipatie is een waar…

Lees meer

Nieuwe DNA-technieken moet recherchewerk eenvoudiger maken: ‘Je weet gelijk of het menselijk is’

Voor rechercheurs is het meestal niet mogelijk om met zekerheid gedetailleerde DNA-sporen vast te stellen op een plaats delict. Als het aan lector aan de…

Lees meer

Nieuw kabinet wil zwaarder straffen en meer blauw op straat, maar hoe uitvoerbaar is het? ‘Financiële dekking is er niet’

De plannen op het gebied van misdaadbestrijding is evenwichtig verdeeld tussen PVV, NSC, VVD en BBB. Dat valt te lezen in het hoofdlijnenakkoord dat donderdag…

Lees meer

Na eerste examenweek ruim twee keer zoveel klachten als in 2023

Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn vrijdag beduidend minder klachten (20.000) binnengekomen dan in de voorgaande dagen. Toch is het totaal van 220.000…

Lees meer

Nijkerk stelt zoeken asielopvang uit om akkoord formatie

De Gelderse gemeente Nijkerk gaat voorlopig niet zoeken naar een opvanglocatie voor asielzoekers. Aanleiding is het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben bereikt….

Lees meer

Neergeschoten Slowaakse premier Fico ligt nog op intensive care

De Slowaakse minister-president Robert Fico ligt nog altijd op de intensive care, meldt zijn regering. Eerder deze week werd gemeld dat hij de aanslag op…

Lees meer

Advocaten Promes: uitleveringsprocedure in Dubai loopt nog

De uitleveringsprocedure van voetballer Quincy Promes in Dubai loopt nog, melden advocaten Sophie Hof en Robert Malewicz in een verklaring. Een rechter in Dubai zal…

Lees meer

Je post binnen 24 uur bezorgd? Vanaf volgend jaar niet meer zo vanzelfsprekend

Vanaf 2025 hoeft de post mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken)…

Lees meer

Eritreeërs in rechtbank: ‘Rellen in Den Haag waren niet de bedoeling’

De Eritreeërs die terechtstaan voor de rellen rond zalencentrum Opera in Den Haag op 17 februari, ontkennen dat het hun bedoeling was om geweld te…

Lees meer

De Hypotheekshop: dieptepunt woningbouw lijkt voorbij

Het dieptepunt op de nieuwbouwmarkt lijkt voorbij. In 2023 is het aantal verkochte nieuwbouwwoningen licht gestegen. Ook zijn er in het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer