Advocaten van Marengo-kroongetuige Nabil B.: ‘Top van het OM moet aftreden’
De advocaten van Marengo-kroongetuige Nabil B. vinden dat de top van het Openbaar Ministerie (OM) moet opstappen. Volgens Onno de Jong en Peter Schouten kijkt het OM weg van het vernietigende rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid.
Als het OM zijn werk beter had gedaan, had Peter R. de Vries nog geleefd, zeggen advocaten Peter Schouten en Onno de Jong. Ze reageren in Op1 op het vernietigende oordeel van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over het werk van het OM en de politie voorafgaand aan de moorden op de broer van kroongetuige Nabil B., Derk Wiersum en Peter R. de Vries.
"Wij vinden de reactie van het OM beschamend", zegt De Jong. "Het is alsof ze de slachtoffers en de nabestaanden van alle betrokkenen hiermee nog een trap nageven."
Tekst gaat verder onder de tweet.
Na het vernietigende OVV-rapport roepen advocaten @SchoutenLegal en @OEdeJong om aftreden van vier topmensen bij het Openbaar Ministerie. “Wij vinden de reactie van het OM bijna beschamend. Ik vind dat de slachtoffers en nabestaanden hiermee een trap na krijgen.” #Op1 #WNL pic.twitter.com/tfGdROZmbN
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) March 2, 2023
Verantwoordelijkheid erkennen
"Je kunt niet zomaar wegkijken. Dat het rapport zo dik is, bewijst wel dat er iets ernstigs aan de hand is", aldus De Jong. "Er wordt nu gezegd dat fout gedrag niet gestraft hoeft te worden. Toen dachten we: hier moe wat gebeuren", zegt Schouten. De advocaten menen dat onder anderen Van der Burg, de hoofdofficier van het Landelijk Parket verantwoordelijk voor de kroongetuigentrajecten, de hoofdofficier van het arrondissement Midden Nederland, die verantwoordelijk was voor de beveiligingsmaatregelen van Peter R.de Vries en de adviseurs die verantwoordelijk waren voor de familie van de kroongetuige en De Vries "hun verantwoordelijkheid dienen te erkennen en uit eigen beweging hun functie ter beschikking moeten stellen."
De advocaten gaan eerst contact zoeken met de minister van Veiligheid en Justitie. Als daar een reactie uitblijft dan stappen de advocaten naar het hoger gerechtshof om de Nederlandse staat te laten onderzoeken.