main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 maart 2023 — 11:22

OVV: beveiliging van onder anderen vermoorde Peter R. de Vries heeft gefaald

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) trekt harde conclusies na bevindingen in het onderzoek naar de beveiliging van Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum en de broer van kroongetuige Nabil B. “Bij een aantal keuzes in de onderzochte beveiligingssituaties, bijvoorbeeld bij het delen van informatie, werd aan het belang van bewaken en beveiligen minder gewicht toegekend dan aan het opsporingsbelang”, concludeert de OVV.

“In een aantal gevallen kwam het niet eens tot een afweging van belangen”, meldt het OVV. “Het is drie keer misgegaan en dat is heel treurig”, reageert strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Een concept van het onderzoek ‘Bewaken en Beveiligen, lessen uit drie beveiligingssituaties’ lekte eerder al uit. Zo zou de politie meerdere malen zijn gewaarschuwd voor de moorden er kwamen er genoeg signalen binnen, maar dat heeft niet geleid tot betere beveiliging wegens intern geblunder. “Het is misgegaan in organisaties die langs elkaar spraken. Daardoor zijn dingen blijven liggen en hebben partijen steken laten vallen”, zegt Ausma. “Nu is alleen nog bekend wat er fout is gegaan. Er moet ook gekeken worden naar hoe het beter kan in de toekomst en waar men van kan leren.”

‘Van fouten moet je leren’

De beveiliging van misdaadverslaggever Peter R. de Vries is niet aangepast, ondanks dat daar aanleiding toe was. Dat concludeert de OVV. Er waren, ondanks aandringen van verschillende kanten, geen structurele beveiligingsmaatregelen bij mediaoptredens van De Vries.

De strafrechtadvocaat zei het al: leren van je fouten. Volgens Ausma moet er beter gekeken worden naar beveiliging op maat. Of wanneer de beveiliging stopt en kan worden afgeschaald. “Het is een complex gebeuren”, concludeert Ausma.

Of er ook politieke consequenties zullen volgen weet Ausma niet. Dat zou betekenen dat minister Dilan Yeşilgöz verantwoordelijk gehouden moet worden, ook al zijn de moorden buiten haar ambtsperiode als minister van Justitie en Veiligheid gepleegd. “Dat vind ik geen oplossing. Je moet het in de kern aanpakken, waar het is misgegaan. Dat is bij een aantal organisaties.”

Marengo-proces

De OVV begon in augustus 2021 met het onderzoek. De maand daarvoor werd Peter R. de Vries neergeschoten. Hij was het derde dodelijke slachtoffer in de nabije omgeving van de kroongetuige, De Vries was zijn vertrouwenspersoon. Advocaat Derk Wiersum werd in september 2019 voor zijn huis doodgeschoten. De broer van B. werd in maart 2018 vermoord, kort nadat het Openbaar Ministerie de kroongetuigendeal wereldkundig had gemaakt.

Hoofdverdachte in de strafzaak Marengo is Ridouan Taghi, tegen hem is medio vorig jaar een levenslange gevangenisstraf geëist. De rechtbank is van plan in oktober van dit jaar uitspraak te doen. Taghi wordt formeel niet verdacht van de moorden op De Vries, Wiersum en de broer van B., maar er wordt wel vanuit gegaan dat hij betrokkenheid heeft gehad. Taghi zelf heeft dat altijd ontkend.

Lees ook:

Advocaten Taghi pleiten voor vrijspraak wegens gebrek aan bewijs

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: Thuiszorghulp steelt van dementerende vrouw: ‘Ze droeg het sieraad van mijn moeder op haar profielfoto’

Sophie Keulemans ontdekt op Facebook een foto van de thuiszorgmedewerkster die het sieraad van haar dementerende moeder draagt. De vrouw, de 51-jarige Sharda N., is onlangs veroordeeld.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Sophie en particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg. Onderzoeksjournalist Alissa Hippe zoekt uit hoe vaak diefstallen in de (thuis)zorg voorkomen.

Luister de podcast nu in je favoriete podcastapp.
Faber erkent: dragende motivering noodrecht nog niet helemaal af

De “dragende motivering” die inzet van het noodrecht voor asielmaatregelen moet rechtvaardigen, is toch “nog niet helemaal af”, geeft asielminister Marjolein Faber toe. Eerder op…

Lees meer

Kabinet steekt geen geld in glasvezel voor buitengebieden

Het kabinet is niet van plan geld beschikbaar te stellen om huishoudens in buitengebieden aan te sluiten op een glasvezelnetwerk. Minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken)…

Lees meer

Overgrote meerderheid Nederlanders blijft vlees eten

Ondanks de aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, is het aantal Nederlanders dat vlees eet de afgelopen jaren niet afgenomen. Dat staat…

Lees meer

Defensieminister Brekelmans deelt Duitse zorg over Russische oorlogsplannen: ‘Nederland ook in het vizier’

Defensieminister Ruben Brekelmans deelt de zorgen van Duitse inlichtingendiensten over toenemende Russische ondermijning en sabotage. “Nederland hebben ze ook in het vizier. We zien vergelijkbare…

Lees meer

Thuiszorghulp beroofde Sophie’s dementerende moeder van sieraden: ‘Het bloed zonk weg uit mijn hoofd’

Thuiszorgmedewerker Sharda N. moest onlangs voor de rechter verschijnen omdat zij meerdere cliënten had beroofd. Eén van van die cliënten was de inmiddels overleden moeder…

Lees meer

Lachgasgebruik onder volwassen afgenomen

Het gebruik van lachgas is het afgelopen jaar opnieuw gedaald, meldt het Trimbos-instituut op basis van de uitkomsten van de jaarlijkse gezondheidsenquête die het uitvoert…

Lees meer

Veldkamp: EU legt Iran extra sancties op

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zijn maandag akkoord gegaan met extra sancties voor Iran. Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp had de sancties al aangekondigd…

Lees meer