Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Wet seksuele misdrijven op de schop: ‘Slachtoffers van zedendelicten nog beter beschermen’

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) wil daders van seksueel geweld harder aanpakken. Dat probeert de bewindsvrouw te bewerkstelligen door de wet seksuele misdrijven aan te passen. "De kern is dat wij slachtoffers van zedenmisdrijven nog beter beschermen", zegt de minister bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het wetsvoorstel van Yeşilgöz stelt een aantal delicten strafbaar die nog niet strafbaar zijn. Zoals straatintimidatie, seksuele intimidatie online of seks-chatting, dan wel het seksueel benaderen van kinderen onder de 16 jaar. "Het is een brede wet, maar zo complex is het ook", zegt de minister.

Wat ook is opgenomen in het voorstel van de bewindsvrouw is het strafbaar stellen van seks hebben met iemand waarvan je had kunnen of moeten weten dat de ander het niet wilde. "Dan hoef je dwang niet meer te bewijzen."

Verjaringstermijn

De aanpassing in de wet moet slachtoffers meer bescherming bieden. Zo moet de verjaringstermijn van een seksueel delict komen te vervallen. "Zodat je altijd aangifte kunt doen als er sprake is van verkrachting", aldus Yeşilgöz.

De bewijslast van dit soort misdrijven blijft lastig. Dat is al zo als het om een recent zedendelict gaat, laat staan over iets wat jaren geleden is gebeurd. "Die worsteling hadden wij zelf ook. Je wilt uiteindelijk dat het niet een valse belofte op papier is, maar dat je er ook iets mee kunt." Yeşilgöz heeft er vertrouwen in dat het goedkomt. "Onze rechercheurs, het OM en onze rechters zijn hier heel ervaren in."

Daders sneller straffen

Jaarlijks worden er zo'n 2000 meldingen van verkrachting gedaan. Daarvan worden er nog geen 200 gestraft. Of de pakkans omhoog gaat met het wetsvoorstel? "Ik hoop dat de wet daaraan bijdraagt." Het wetsvoorstel heeft ook een "normerende en preventieve" kant, stelt de VVD'er. Zij hoopt dat mensen meer gaan nadenken, bijvoorbeeld tijdens seks, of er sprake is van wederzijds goedvinden.

Dat er zoveel zedenzaken op de plank blijven liggen heeft ook te maken met een nijpend personeelstekort. Met het wetsvoorstel van Yeşilgöz is de kans groot dat er bij justitie nog meer aangiftes komen binnenrollen. De minister verzekert dat hiernaar gekeken is. "Wij investeren extra in zedenrechercheurs. Zij worden op hoog tempo aangenomen."

Dat gaat alleen om de politie. Er zijn ook mensen nodig bij het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht. Daarover zijn de betrokken organisaties met elkaar in gesprek, vertelt de justitieminister. "Uiteindelijk bestaat er één doel en dat is slachtoffers sneller helpen. Er wordt echt alles op alles gezet om dat waar te maken. Wij zijn aan het opbouwen dat aangifte loont."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'
1:37

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'
1:46

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'
1:28

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau