Aantal veroordeelde criminelen dat straf ontloopt daalt naar 8000: ‘Blij dat hier bovenop wordt gezeten’
Bijna 8000 criminelen ontlopen momenteel in Nederland hun gevangenisstraf, terwijl ze wel veroordeeld zijn. Dat is een flinke daling ten opzichte van 2017, toen er nog 11.000 criminelen op de vlucht waren. In datzelfde jaar scherpten politie en justitie de opsporing van deze voortvluchtigen flink aan, met resultaat. “Ik ben erg blij dat er hier bovenop wordt gezeten”, zegt minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz in Goedemorgen Nederland.
Van de 7853 voortvluchtige veroordeelden is 90 procent is onvindbaar, omdat ze in het buitenland zitten. Belangrijke kanttekening daarbij is dat het hier gaat om de totale vijver: van personen die nog één dag moeten zitten, tot de zwaar gestraften.
Hoe dan ook zijn deze aantallen een doorn in het oog van Yeşilgöz. “Dit zijn mensen die wegkomen met vreselijke daden.” Minister voor Rechtsbescherming, Franc Weerwind is hier volop mee bezig, verzekert ze. “Dat doet hij in samenwerkingsverband met politie en allerlei andere organisaties, om er zo voor te zorgen dat we in ieder geval nooit rusten en achter deze mensen aan blijven zitten. Dat is ontzettend belangrijk. Dat doe je door opsporing te blijven inzetten, en door met veel verschillende landen afspraken te maken.”
606 daders van deze 7853 criminelen zijn veroordeeld voor een ernstig geweldsmisdrijf, zoals één van de daders van de Beuningse vergismoord. Dat blijkt uit cijfers die het ministerie van Justitie en Veiligheid aan De Gelderlander heeft verstrekt.
‘Een mooi succes’
Dat het aantal voortvluchtigen in 2021 werd teruggebracht tot minder dan 8000 noemt Peter Homminga van de politie Rotterdam in de krant “een mooi succes”. Hij gaf leiding aan het project ‘Onvindbare veroordeelden’. “Destijds bestond het rare beeld dat je in Nederland als crimineel ongestoord vrij kon rondlopen met een gevangenisstraf achter je naam. Je hoefde toch niet te zitten. Dat is dus niet zo.”
Nederland heeft bovendien als een van de weinige Europese landen wel haarscherp in beeld hoeveel daders hun celstraf proberen te ontlopen. Hoeveel verdachten er nu, zoals de schutter van Zwijndrecht, na het plegen van een ernstig misdrijf op de vlucht zijn geslagen, is niet bekend. Op de Nationale Opsporingslijst staan momenteel 24 mannen die dringend door de politie worden gezocht. Onder hen de Wageningse drugsbaron Fahd el K., en de tbs’er Sherwin Benshomin W. , die juni 2021 uit de Nijmeegse Pompekliniek ontsnapte.
Waar zitten de criminelen?
Van sommige criminelen is bekend in welke landen ze zitten. Het gaat voornamelijk om voormalige Oostbloklanden als Roemenië, Polen en Albanië, maar ook Suriname en Marokko. Met sommige landen is geen uitleveringsverdrag. “Maar het kan ook dat je niet weet waar precies in dat land de voortvluchtige zit. Of dat je met een bepaald land in gesprek bent en dat je er toch niet uitkomt omdat het een land is waar misschien veel corruptie is en waar rechters en politici in de zak zitten van criminelen”, legt Yeşilgöz uit. “Je kunt allerlei verschillende verhalen hebben.” Daarom is belangrijk dat er in internationaal verband samengewerkt wordt. “Daar zit minister Weerwind bovenop.”
Heb jij een vraag, tip of verhaal? Stuur deze dan in een audiobericht op WhatsApp naar de redactie van Het Misdaadbureau op 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!
Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.
Scan de QR-code om het nummer op te slaan:
Lees meer:
Minister Dilan Yeşilgöz: mensen als Derk Wiersum moeten we koesteren
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Is vintage nog een koopje?
Kringloop stoffig? Nee hoor. Veel millennials struinen kringloopwinkel na kringloopwinkel af om unieke spullen op de kop te tikken. De prijzen vliegen omhoog, dus is vintage nog wel een koopje?
Presentator Tanja Kok gaat uit op onderzoek, in Stand van Nederland: Generatie Next.
Diefstal in de thuiszorg
Onlangs is de thuiszorgmedewerkster door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf. Hoe vaak komen diefstallen in de (thuis)zorg voor?
De dementerende moeder van Sophie Keulemans is door de thuiszorgmedewerkster bestolen van sieraden. Ze doet haar verhaal. Presentator Maaike Timmerman gaat ook in gesprek met particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg.
Eén op de vijf mensen die afhankelijk is van een hulpmiddel, zoals een rollator of geleidehond, mag soms ergens niet naar binnen, terwijl dit wel…
Lees meerMogelijk zijn ook foto’s of afbeeldingen, die worden gebruikt in visitekaartjes van de politie, buitgemaakt bij de recente hack. “Voor collega’s in heimelijke functies is…
Lees meerNa 22 grandslamtitels, houdt de voormalig nummer één van de wereld en absolute gravelkoning Rafael Nadal het na dit tennisseizoen voor gezien. De 38-jarige Spanjaard…
Lees meerSP-leider Jimmy Dijk wil maximaal 40.000 migranten per jaar toelaten, maar haalt tegelijkertijd hard uit naar de strenge migratieplannen van de PVV. Die zijn “zeer…
Lees meerDe SP moet een duidelijker standpunt innemen wat betreft migratie, vindt de achterban. Dat stelt SP-leider Jimmy Dijk in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Als…
Lees meerDe woningbouw staat op veel plekken stil vanwege de stikstofproblematiek, terwijl het tekort aan betaalbare woningen toeneemt. Is er een betaalbare innovatieve oplossing om de…
Lees meerRuim duizend politiemedewerkers hebben hun zorgen geuit over de recente hack bij het meldpunt dat naar aanleiding daarvan in het leven werd geroepen. Dat meldt…
Lees meerNederland is maar zelden strenger dan de Europese Unie vraagt, constateren ambtenaren. Het kabinet gaat er prat op van onnodig strenge regels bovenop de Europese…
Lees meerDe bezuiniging van 110 miljoen euro op het openbaar vervoer rond Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moet van tafel, vindt bijna de voltallige oppositie. Een…
Lees meerNAVO-topman Mark Rutte maakt zich naar eigen zeggen geen zorgen dat de Amerikaanse steun aan Oekraïne wegvalt als Donald Trump weer president wordt van de…
Lees meerDe huizenprijzen zijn in het derde kwartaal opnieuw gestegen, nadat die in het tweede kwartaal al een nieuw record hadden bereikt. Dit meldt de Nederlandse…
Lees meerOp een onbewoond eiland, Ik heb zo wa- wa- wa- waanzinnig gedroomd en Als ik de baas zou zijn van het journaal. Iedereen kan ze…
Lees meerDe cyberaanvallen die Nederland de afgelopen maanden troffen, onder meer bij de politie, zijn een “wake-up call”, zegt directeur van het Nationaal Cyber Security Centrum…
Lees meerHet kabinet zoekt naar een manier om een noodwet op te tuigen om de migratiestroom in te perken. Voormalig VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra adviseert het kabinet…
Lees meerSchrijver Lale Gül heeft spijt van de toon die ze aanslaat in haar boeken, Ik ga leven en Ik ben vrij, en in eerdere columns…
Lees meer