main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 22 februari 2023 — 12:42

Ollongren: ‘Nederland voert achter de schermen gesprekken over training Oekraïense piloten voor F16’s’

Volgens defensieminister Kajsa Ollongren voert Nederland achter de schermen gesprekken over de training van Oekraïne piloten voor F16’s, zo vertelt ze in het radioprogramma Sven Op 1 van WNL. Ze geeft aan dat het Oekraïense verzoek “duidelijk” is, maar ze wijst erop dat het een complex wapensysteem is. “Dus het gaat om meer dan kunnen vliegen met het toestel.” Bij de F16s geldt dat Nederland er alleen geen besluit over kan nemen, dat moet samen met de Amerikanen. “We voeren de gesprekken. En dat moeten we samen met de bondgenoten doen. De gesprekken worden het beste gevoerd achter gesloten deuren”, aldus Ollongren.

Woensdagochtend was Sven Op1 live vanaf de vliegbasis Malbork vanuit Polen waar Ollongren een bezoek brengt aan het Nederlands detachement. De minister is net terug met de staatsecretaris van defensie, waarover ze sprak over de samenwerking tussen Nederland en Polen. “Als we niet massaal Oekraïne hadden gesteund, stond Oekraïne nu niet overeind”, aldus de minister.

Deëscalerende missie

Ook commandant van het Nederlandse dechatement Guido Schols schoof aan. Volgens hem is de kans klein dat het in Polen daadwerkelijk tot een gewapend conflict komt, licht luitenant-kolonel Guido Schols toe. “Aan beide kanten zijn we de-escalerend bezig. De Russen zijn echt wel bewust van de waarde van het NAVO-grondgebied. Als het wel gebeurt, zijn daar protocollen voor. We gaan niet meteen schieten, want het kan bijvoorbeeld ook zijn dat iemand over wil lopen. Daar moet je ook rekening mee houden. Als er wel een daadwerkelijke dreiging is gaan we over tot actie natuurlijk.”

Actieve rol voor Nederland

“De rol van Nederland is een actieve rol. De diensten waarschuwen al langer voor dreiging vanuit Rusland. Het voorbeeld van het Russische schip is om te laten zien dat we er erg goed op letten. Als er zoiets gebeurd ondernemen we actie. De diensten waarschuwen er ook al langer voor. De kabels en de leidingen en de afhankelijkheden die we hebben zijn wel kwetsbaar, alleen al door de lengte ervan. Daarom moeten we ook samenwerken met onze buurlanden.”

Lees meer:

Defensie-expert na toespraak Poetin: Rusland gaat mogelijk meer kernwapens maken


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer