7 op de 10 jongeren doen geen aangifte als ze slachtoffer zijn van een misdrijf
7 op de 10 jongeren doen geen aangifte als ze slachtoffer zijn van een misdrijf. Ze zoeken geen hulp bij een instantie hiervoor, omdat ze denken dat het niet helpt, ze bang zijn voor wraak of zich heel erg schamen, meldt I&O research op de Europese dag van het Slachtoffer.
Slachtofferhulp Nederland liet een onderzoek doen naar deze onzichtbare slachtoffers. Het gaat om ernstige zaken zoals aanranding, mishandeling en online fraude. Zelfs als de politie erachter komt of wanneer iemand anders het meldt bij de politie, blijft meer dan de helft buiten beeld.
Veel jonge slachtoffers hebben in vergelijking tot oudere slachtoffers het gevoel dat het niet zo belangrijk was, zeggen dat ze geen zin of tijd ervoor hebben gehad of doen geen aangifte uit schuld- of schaamtegevoel.
Praat erover
CDA-Kamerlid Anne Kuik reageert in Goedemorgen Nederland op de uitkomsten. Zij stelt dat slachtoffers er echt over moeten durven praten. "Slachtofferhulp speelt er een belangrijke rol in, maar ook het gezin thuis. Voer er een gesprek over. Zeker als het gaat over seksueel misbruik. Dan merk je heel vaak dat er grote schaamte is."
Naast tekorten bij handhaving en politie stelt Kuik ook voor dat we elkaar er meer op moeten durven aan te spreken als mensen zich intimiderend naar een ander gedragen. "Ik denk dat we als samenleving daar ook een rol in hebben."
Misdaadlijn
Heb jij een vraag, tip of verhaal over misdaad? Stuur deze dan in een audiobericht op WhatsApp naar de redactie van Het Misdaadbureau op 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!
Scan de QR-code om dit nummer op te slaan: