main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 februari 2023 — 10:26

Veiligheidsconferentie van groot Westers belang: ‘Wij zien de sympathie richting Poetin toenemen’

De grootste veiligheidsconferentie van de wereld gaat vandaag van start in München. Het belangrijkste vraagstuk gaat over agressor Vladimir Poetin, die op steeds meer sympathie lijkt te kunnen rekenen vanuit Afrika en Latijns-Amerika, zegt VVD-Europarlementariër Bart Groothuis bij Goedemorgen Nederland. 

Hoewel er tijdens de conferentie geen officiële besluiten worden genomen, is het goed om bij andere landen te peilen hoe de vlag erbij hangt. “Wij zien in Latijns-Amerika en Afrika – zeker met behulp van Russische desinformatie – dat in allerlei landen de sympathie voor Rusland en Poetin toeneemt”, zegt Groothuis.

Dat is niet in het belang van het Westen, zegt de politicus. Dus is het belangrijk dat er Nederlandse politici en diplomaten, zoals minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra, afreizen naar München. “Om invloed uit te oefenen door feiten op tafel te leggen en mensen aan onze kant te houden.”

Volgens Groothuis kunnen ook veel landen, die zich nog niet hebben gebonden aan het Westen, elkaar opzoeken ter waarborging van de wereldveiligheid. Feit is wel dat iedere staat daar zijn eigen idee over heeft. Dus mogelijk zet de conferentie de boel behoorlijk op scherp.

Agenda Nederland

Groothuis zegt dat Nederland ook een eigen agenda heeft. “Wij moeten Rusland isoleren, van de Russische gas- en olieverslaving af en als derde wij moeten onze eigen defensie versterken.”

Nu is het de tijd om tijdens de veiligheidsconferentie te kijken hoe men elders in de wereld hierover nadenkt. Met name buiten het Westen. “Daar is die veiligheidsconferentie zo belangrijk voor.”

Steun aan Oekraïne

De conferentie vindt een week plaats voordat het een jaar geleden is dat Rusland Oekraïne binnenviel. De oorlog is nog altijd niet voorbij. Minister Kajsa Ollongren (Defensie) zegt derhalve dat het “ontzettend belangrijk is dat de landen die er zijn hun steun richting Oekraïne blijven uitspreken”.

Nederland zal tijdens de conferentie zijn steun aan Oekraïne blijven uitspreken, zegt de bewindsvrouw. “Wij willen dat de oorlog stopt. Dat betekent dat Poetin moet besluiten om te stoppen met zijn aanval. Zolang dat niet zo is moet Oekraïne op ons kunnen rekenen.”

Oekraïense president Volodimir Zelenski is ook aanwezig in München. Naar verwachting zal hij nogmaals om (meer) wapens vragen. In Nederland wordt hier al geruime tijd over gesproken. Denk aan het leveren van tanks, F16’s, munitie of het opleiden en trainen van Oekraïense militairen. “Dat moeten wij doen. Daar moet Oekraïne op kunnen blijven rekenen”, benadrukt Ollongren. Want met Westerse wapens kan Oekraïne de strijd met Rusland blijven aangaan. “Als wij stoppen, dan houdt het ook op. Poetin mag de oorlog niet winnen. Oekraïne vecht, maar wij moeten helpen.”

Lees ook: 

Europees Parlement wil Poetin berechten via een Oekraïne-tribunaal: dit zijn de haken en ogen

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: defensieminister Ruben Brekelmans bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
  • Minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) over Nederlandse drones voor Oekraïne
  • Voormalig PvdA-politicus Rob Oudkerk maakt zich zorgen over fusiepartij GroenLinks/PvdA
  • NSC-Kamerlid Merlien Welzijn en Arno Visser van Bouwend Nederland over de wooncrisis
  • Amerika-correspondent Michiel Vos over de jonge jaren van Donald Trump

Luister nu de aflevering terug als podcast!

Lachgasgebruik onder volwassen afgenomen

Het gebruik van lachgas is het afgelopen jaar opnieuw gedaald, meldt het Trimbos-instituut op basis van de uitkomsten van de jaarlijkse gezondheidsenquête die het uitvoert…

Lees meer

Veldkamp: EU legt Iran extra sancties op

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zijn maandag akkoord gegaan met extra sancties voor Iran. Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp had de sancties al aangekondigd…

Lees meer

Gelderse coalitie wil nu tempo maken met doortrekken A15 naar A12

Nu de Raad van State na een jarenlange juridische procedure toestemming heeft gegeven, moet de snelweg A15 “zo snel mogelijk” worden doorgetrokken naar de A12….

Lees meer

Verdachte moord Gino: jongen gedood om hem tot zwijgen te brengen

Donny M., verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 9-jarige Gino van der Straeten, heeft maandag bij de rechtbank in Maastricht verklaard dat…

Lees meer

BBB: kabinetsstandpunt NAVO-toetreding Oekraïne ‘veel te voorbarig’

Het is “niet oké” om vooruit te lopen op een NAVO-lidmaatschap van Oekraïne, zegt Henk Vermeer, buitenlandwoordvoerder van BBB, in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Steeds meer Nederlanders doen het, is sparen op een buitenlandse rekening voordeliger?

Deze week maakt de Europese Centrale Bank (ECB) naar alle verwachting bekend dat de rentestand daalt met 0,25 procent. Dat betekent dat mogelijk nog meer…

Lees meer

Kun je nog wel koopjes vinden bij de kringloop? ‘Prijzen zijn omhooggegaan’

De tijd dat tweedehands een stoffig imago had, is al lang voorbij. Twintigers en dertigers struinen kringloopwinkels, vintage markten en platenzaken massaal af in de…

Lees meer