VVD’er Pim van Strien wil vestigingsklimaatakkoord: ‘Moeten banen en boterham behouden’
VVD-Tweede Kamerlid Pim van Strien pleit voor een vestigingsklimaatakkoord. “We hebben in Nederland veel akkoorden, op zorg, pensioenen en onderwijs. Maar we hebben geen akkoord waarmee we al die akkoorden kunnen bekostigen”, zegt de liberaal in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij waarschuwt dat een goed vestigingsklimaat geen vanzelfsprekendheid is.
Volgens het Kamerlid staan sommige partijen in de Kamer nu “te juichen” als grote bedrijven Nederland verlaten. “We moeten ervoor zorgen dat ons vestigingsklimaat goed blijft. Wij zouden het mooi vinden als we de discussie kunnen veranderen met een vestigingsklimaatakkoord”, zegt Van Strien. “Laten we als politiek, overheden en bedrijven schouder aan schouder staan om de grote uitdagingen aan te gaan. Voor de banen, inkomsten en de boterham.”
Van Strien is blij dat ministers en partijgenoten Micky Adriaansens (Economische Zaken) en Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) zich tegen een initiatiefwetsvoorstel van zes politieke partijen voor verplicht maatschappelijk verantwoord hebben gekeerd. Op het wetsvoorstel was veel kritiek, vooral vanuit het bedrijfsleven. Baggeraar Boskalis dreigde zelfs met een vertrek uit Nederland.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Het wetsvoorstel moest ertoe leiden dat grote bedrijven strenger zouden kijken naar de keten van toeleveranciers. Ze zouden dan moeten kunnen verantwoorden dat die zich niet schuldig maken aan kinderarbeid, dwangarbeid of illegale milieuvervuiling. “Een topman van een bedrijf, dat kan een klein mkb-bedrijfje zijn, dat iets bestelt in Bangladesh, zou door dit voorstel zelfs in de gevangenis kunnen belanden.”
“Ik denk dat het verstandig is dat de ministers hier voor zijn gaan liggen”, zegt Van Strien. Volgens hem zou het invoeren van deze wet “een verdere aantasting van ons vestigingsklimaat” betekenen.
Volgens de VVD’er is niemand tegen internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen en doen bedrijven hier ook hun best voor. “Maar deze wet ging echt te ver.” Hij is blij dat het kabinet zich wil committeren aan Europese wetgeving. “Dan creëer je een gelijk speelveld en kun je meer impact hebben. Als Nederland alleen kun je niet zoveel.”
Hij hoopt dat Boskalis nu besluit in Nederland te blijven. Eerder kozen Shell en Unilever voor een vertrek uit ons land, tot groot ongenoegen van de VVD. “Rond de bedrijven die hier zijn zitten leveranciers, mkb’ers, winkeliers. We moeten ervoor zorgen dat ook in de toekomst de banen en boterhammen hier blijven en we de belastinginkomsten houden. Die zorgen ervoor dat we met z’n allen zo’n mooi land kunnen opbouwen.”
Experimenteerruimte
Voorzitter van VNO-NCW Ingrid Thijssen waarschuwde onlangs in Op1 voor “betonrot”. Volgens Van Strien is het “fundament” van het Nederlandse vestigingsklimaat nog steeds goed. “In alle internationale lijstjes staan we in de top 10 of top 5, maar dat is een achteruitkijkspiegel. We moeten een aantal zaken gaan verbeteren, zodat het vestigingsklimaat ook in de toekomst goed blijft.”
Hij pleit voor meer ruimte om te experimenteren. “Wat je vaak ziet is dat er mooie bedrijfjes zijn, bijvoorbeeld startups, die een innovatie hebben die ons gaat helpen om in de toekomst dingen groener of duurzamer te doen. Dan komt er een gemeentelijke of provinciale overheid die zegt: het kan niet vanwege die en die regels. We hebben een enorm beklemmend korset, waardoor die innovatie niet volledig tot wasdom kan komen.”
Fractievoorzitter van de VVD Sophie Hermans zei onlangs in WNL Op Zondag dat haar partij bezig is met het maken van een ‘Experimenteerwet’ voor innovatieve ondernemingen. “Als je lokaal ziet dat er innovatie is die kan doorgroeien, maar je loopt tegen regelgeving aan, laat die regelgeving dan even vieren, zoals bepaalde bouwbesluiten of criteria aan aanbestedingen, zodat zo’n bedrijf volledig zich kan focussen op de uitrol van innovatie”, zegt Van Strien.
Hij vindt het “stom” dat de biotech sector grotendeels uit Nederland vertrokken is. “We moeten ervoor zorgen dat we bedrijven in staat stellen om echt de innovaties uit te rollen en te experimenteren, binnen de marges van de veiligheid.”
De Tweede Kamer debatteert vandaag over het vestigingsklimaat in Nederland.
Lees ook:
Is het Nederlandse vestigingsklimaat echt zo slecht? ‘Wij hebben een heel goed totaalpakket’
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Geweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meer