Staat is bakken met geld kwijt aan asieldwangsommen: SGP eist duidelijkheid
De Staat is bakken met geld kwijt aan dwangsommen voor asielprocedures die niet op tijd zijn afgehandeld. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kreeg afgelopen jaar te maken met 20.000 ingebrekestellingen. Dat is 4,5 keer meer dan het jaar ervoor, zo meldt De Telegraaf. Tot welk bedrag dit precies leidde is onduidelijk, want dit staat in de jaarcijfers van 2022 niet vermeld, terwijl dat in 2021 wel het geval was.
Daarom eist de SGP uitleg van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). “Ons viel op dat het aantal enorm is toegenomen, maar dat in het staartje van vorig jaar nog het totaalbedrag werd genoemd, zo’n 8 miljoen. En die voetnoot ontbreekt bij het overzicht van dit jaar”, zegt Tweede Kamerlid Roelof Bisschop in Goedemorgen Nederland. “Ik vind het niet meer dan normaal dat er een keurige toelichting wordt gegeven.” Hij schat zelf dat de dwangsommen voor asielzoekers in 2022 zo’n 80 tot 100 miljoen euro hebben gekost. Bisschop wil dat het werkelijke bedrag “het liefst” binnen een week bekend wordt gemaakt.
Nederland is de enige lidstaat van de Europese Unie waar asielzoekers dwangsommen kunnen laten opleggen als er niet binnen de vastgestelde termijn over hun zaak wordt beslist. Een poging van het kabinet om de gang naar de rechter voor een dwangsom te blokkeren, strandde vorig jaar bij de Raad van State.
‘Die mensen zitten stil’
D66-fractievoorzitter Jan Paternotte is ook benieuwd wat de uiteindelijke kosten van de dwangsommen zijn, maar benadrukt dat dit probleem vooral aantoont welke “enorme problemen” Nederland heeft met de asielprocedure. “Het is niet alsof het voor asielzoekers aantrekkelijker is om een jaartje langer in het asielzoekerscentrum te blijven hangen in de hoop dat ze dan een paar duizend euro kunnen krijgen”, zegt hij. “Als mensen daar een jaar lang zitten hebben ze ook de kosten voor levensonderhoud, en ze zitten stil.”
Paternotte maakt de vergelijking met Duitsland, waar asielzoekers mogen werken, ook voordat ze een verblijfsvergunning hebben. “Dan doen ze eigenlijk al mee, terwijl asielzoekers die in Nederland mogen blijven bijna altijd in de bijstand beginnen. Daar moeten we echt iets aan gaan doen. Dat betekent dat je mensen op een afstand zet van de arbeidsmarkt.”
Lees meer:
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
De hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…
Lees meerDe waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…
Lees meerDeze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….
Lees meerKlimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…
Lees meerFemicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…
Lees meerD66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…
Lees meerMicrodosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…
Lees meerEurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…
Lees meerDe inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…
Lees meerWeeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…
Lees meerGeweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meer