Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Nederlanders minder bereid veel geld uit te geven aan rozen op Valentijnsdag

Bloementelers hebben het er druk mee: Valentijnsdag. Afgelopen week werden ruim 180 miljoen rozen verhandeld. Met name bedoeld voor export. Door de hoge energieprijzen ligt de prijs voor een bosje rozen echter hoger dan normaal en Nederlanders zijn minder happig om daar veel geld aan uit te geven. Dat schrijft De Telegraaf.

Voor een bos premium rozen krijgen bloemisten in Nederland maximaal 50 euro. Ter vergelijking: de Fransen weten zo'n bosje voor zeker 80 euro te slijten aan de nodige romantici.

'Nederlanders zijn zuiniger'

Heel gek is het niet dat Hollandse rozen de grens over gaan. "Deze rozen gaan grotendeels naar Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en slechts een klein beetje naar Nederland", zegt rozenkweker Aad van Luijk bij Goedemorgen Nederland.

Dat de rozenteler minder verhandelt in Nederland heeft te maken met de prijs die een Nederland wil neertellen om zijn of haar geliefde te verrassen met een bos rozen. Voor een bodemprijs kan de rozenteler, gezien de hoge energiekosten die gepaard gaan met het bloeien van de rozen, ze niet verkopen. "Nederlanders zijn zuinig en willen iets minder betalen. Dat gaat niet."

Toch kan Van Luijk zijn hart een klein beetje ophalen, want op de dag van de liefde zijn Nederlanders nét iets meer bereid om rozen in huis te halen. "Gelukkig hebben onze verliefde mensen er wat voor over. Het is immers de koningin onder de bloemen."

Bloemenveilingen walhalla drugscriminaliteit

Bloemenveilingen zijn een walhalla voor drugscriminelen. Zij maken dankbaar gebruik van alle vrachtwagens die af- en aanrijden om bloemen door heel Europa af te leveren. Het probleem is bekend bij gemeenten en de politie, maar door geldgebrek en wetgeving staan zij met de rug tegen de muur. Dat blijkt uit onderzoek van het radioprogramma Het Misdaadbureau van Omroep WNL. “Bij veilingen is er van nature veel minder noodzaak om te controleren op drugscriminaliteit omdat de bloemen het land uitgaan. Bij een haven of luchthaven is dat anders,” zegt Bouke Arends burgemeester van de gemeente Westland en voorzitter van de stuurgroep Weerbare Sierteeltsector.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau