Retailexperts: binnenkort mogelijk meer lege schappen
Als supermarkten en fabrikanten het niet eens worden over prijsverhogingen van boodschappen kan dit zorgen voor meer lege schappen, zeggen supermarktdeskundigen. Momenteel onderhandelen supermarkten en fabrikanten over prijsverhogingen van producten en die gesprekken zijn door de kostenstijgingen bij veel bedrijven extra moeizaam. “Supermarkten willen geen te hoge prijsverhogingen doorvoeren over de rug van de klant. Zij bepalen nu of consumenten een product kunnen kopen of niet”, zegt retailadviseur Erik Hemmes.
Boodschappen worden komende maanden in elk geval weer duurder, verwachten supermarktdeskundigen. De prijzen zijn al gestegen met 14 procent tot nu toe. Hoe lang de prijzen blijven stijgen is nog niet duidelijk. “Het zal me niet verbazen als boodschappen 3 tot 4 procent duurder worden in 2023”, meldt marketingdeskundige Paul Moers. Volgens de supermarktkenner duren de onderhandelingen voor dit jaar langer dan gebruikelijk en zijn ze nog nooit zo zwaar geweest als nu.
Zowel fabrikanten als supermarkten hebben afgelopen jaar te maken gekregen met stijgende kosten voor bijvoorbeeld grondstoffen en energie. Deze kosten moeten ze doorberekenen, maar het lukt ze niet altijd om het eens te worden over een prijs, zien Moers en Hemmes. Daardoor kiezen supermarkten er soms voor om een fabrikant onder druk te zetten door een product helemaal niet in te kopen, wat kan zorgen voor lege schappen in de winkel.
Onderhandelingen ‘steeds intensiever’
Supermarktenkoepel CBL geeft toe dat de onderhandelingen “steeds intensiever” worden. “Door scherpe onderhandelingen proberen supermarkten ervoor te zorgen dat niet alles op het bordje van de consument terecht komt. Dit vergt nu eenmaal meer onderhandelingen en daarmee meer tijd”, zegt een woordvoerder van de brancheorganisatie.
Fabrikanten als Unilever, van merken als Dove, Magnum en Knorr, en supermarkten hebben doorgaans maar een kleine winstmarge, zegt Moers. Hij vermoedt dat de winst van supermarkten afgelopen jaar ongeveer 1 procent is en dat sommige winkels zelfs verlies hebben gedraaid.
8.3 miljard euro winst
Unilever maakte afgelopen jaar 8,3 miljard euro winst. Volgens topman Alan Jope profiteert het bedrijf niet van de huidige marktomstandigheden, zoals bijvoorbeeld olie- en gasbedrijven dat wel doen.
Supermarkten proberen prijsverhogingen zo lang mogelijk uit te stellen, zegt Hemmes. Maar hoe lang de prijzen voor boodschappen nog gaan stijgen hangt af van de oorlog in Oekraïne en wat prijzen voor grondstoffen als graan en energieprijzen gaan doen.
Lees ook:
Nederlanders eten gezonder, maar nog altijd niet gezond genoeg
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Zijn datingapps uit?
De datingindustrie staat op een kantelpunt. Veel millennials zijn klaar met betaalde datingapps en kampen met een dating burn-out. ‘Stand van Nederland’ onderzoekt de toekomst van daten.
Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: Menzis-topman Wouter Bos bij Rick Nieman
- Menzis-topman Wouter Bos over de toekomst van de zorg;
- Brigadegeneraal Han Bouwmeester met het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne;
- Olguita Oudendijk van WePlanet over mini-kerncentrales;
- Wetenschapsjournalist Simon Rozendaal over zijn nieuwe boek Paniek om niets.
Luister deze aflevering van WNL Op Zondag nu terug als podcast in je favoriete podcastapp.
Rusland, bondgenoot van de Syrische president Bashar al Assad, heeft zijn luchtaanvallen geïntensiveerd op gebieden in Syrië waar rebellen de afgelopen dagen terreinwinst hebben geboekt….
Lees meerVolgens wetenschapsjournalist Simon Rozendaal is de paniek om giftige stoffen zoals PFAS, dioxine en glyfosaat nergens voor nodig. Hij stelt dat door de meetrevolutie de…
Lees meerZondag 1 december zendt Omroep WNL op NPO1 de eerste aflevering uit van het aangrijpende drieluik De Jongen Zonder Gisteren. Deze documentaireserie, gemaakt door Ivo…
Lees meerDe roep om een eventuele liefdespartner offline tegen het lijf te lopen wordt steeds groter. Bijna tachtig procent van de respondenten van ons onderzoek ontmoet…
Lees meerEen West-Duitslandmodel kan een optie zijn om de oorlog tussen Rusland en Oekraïne te beëindigen. Dat zegt brigadegeneraal Han Bouwmeester in WNL Op Zondag, naar…
Lees meerWouter Bos, topman van zorgverzekeraar Menzis, stoort zich aan de langer wordende wachtlijsten in de zorg. Dit komt mede door het beleid van het kabinet,…
Lees meerVeel Nederlanders bezoeken dit jaar een kerstmarkt in Duitsland. Ze lijken daar vaker zelf met de auto of het openbaar vervoer naartoe te gaan. Georganiseerde…
Lees meerDak- en thuislozen in Amsterdam kunnen zich weer melden voor de winteropvang. Vier locaties in de stad hebben tot 1 april plek voor in totaal…
Lees meerNSC-partijleider Pieter Omtzigt was geen onderwerp van gesprek tijdens het VVD-congres en dat is maar goed ook, vindt de Rotterdamse VVD-wethouder Tim Versnel. De bestuurder…
Lees meerOp de N855 bij Wapse, in de Drentse gemeente Westerveld, is zaterdagochtend een dode wolf gevonden. Het dier is aangereden, meldt de provincie. Het is…
Lees meerBij ongeregeldheden in en rond een ijshal in Nijmegen heeft de politie vrijdagavond twee mensen opgepakt en raakten enkele beveiligers en stewards gewond. Twee van…
Lees meerHet liberalisme zal het populisme uiteindelijk verslaan, verzekerde VVD-leider Dilan Yeşilgöz haar partijgenoten zaterdag bij het congres van haar partij. “Ik ben ervan overtuigd dat…
Lees meerConsumenten hebben op Black Friday minder vaak gepind aan de winkelkassa dan vorig jaar. Dat meldt de Betaalvereniging Nederland. Het aantal pintransacties bedroeg bijna 19…
Lees meer62 procent van de VVD-leden denkt dat dit kabinet meer kwaad dan goed doet voor Nederland, blijkt uit een enquête van de JOVD, de jongerenbeweging…
Lees meerHet Nederlandse Forensisch Instituut (NFI) heeft een nieuw wapen om plofkraken tegen te gaan: een speciale databank met inkt, afkomstig uit geldautomaten. Dankzij de inkt…
Lees meer