Rode Kruis: dodental Turkije en Syrië ligt waarschijnlijk stuk hoger
Het Rode Kruis houdt rekening met aanzienlijk meer slachtoffers door de aardbeving in Turkije en Syrië dan het officiële dodental op dit moment meldt. "Het is waarschijnlijk dat het aantal slachtoffers in de duizenden gaat lopen", zegt hoofd internationale noodhulp van het Rode Kruis Carla Jonkers in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"De aardbeving in Nepal was ongeveer dezelfde omvang. Daar zijn 9000 doden gevallen", verduidelijkt Jonkers.
Zo'n 24 uur na de eerste aardbeving in het zuiden van Turkije bij de grens met Syrië staat het officiële dodental op ruim 4300. Turkije heeft het dodental vannacht bijgesteld van 2316 een paar uur eerder naar 2921. In Syrië zijn volgens de laatste tellingen nog altijd 1440 doden.
De Wereld Gezondheidsorganisatie houdt rekening met zo'n 20.000 doden. Volgens Jonkers is het nu lastig om een precies beeld te krijgen van de omvang van de ramp. "Of het gaat om 10.000 of 20.000 slachtoffers, kun je op dit moment niet zeggen. Dat blijft schatten."
Het Rode Kruis is in het getroffen gebied aanwezig om mensen eerste hulp te bieden. "Het is een hele onrustige nacht geweest, met opnieuw een aardbeving, met een kracht van 5.3 op de schaal van Richter", vertelt Jonkers. "Er worden nog altijd mensen onder het puin vandaan gehaald. Daar ligt nu de focus van de hulpoperatie."
'Mensen slapen op straat'
Veel getroffen plekken zijn voor het Rode Kruis moeilijk te bereiken. Jonkers: "Op dit moment zijn nog veel wegen onbegaanbaar. Er ligt puin op en wegen zijn beschadigd." De naschok van vannacht betekent bovendien dat nog meer gebouwen onbewoonbaar zijn geworden. "Mensen slapen op straat omdat ze bang zijn om binnen te slapen."
Buiten ligt de tempratuur onder het vriespunt. "De omstandigheden zijn heel slecht", zegt Jonkers. Het Rode Kruis probeert mensen te voorzien van eten, tenten en dekens. "En we gaan ons straks focussen op het bij elkaar brengen van mensen. Heel veel mensen zijn elkaar kwijtgeraakt."