Hulporganisaties praten over Giro555-actie voor Turkije en Syrië
Verschillende hulporganisaties praten over het optuigen van een Giro 555-actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Dat zegt Japser Kuipers, directeur van Dokters van de Wereld, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. De omvang van de ramp "legitimeert" een Giro 555-actie, zegt Kuipers.
"Ik heb net contact gehad met Kees Zevenbergen, de voorzitter van Giro 555. Op dit moment wordt besproken of dat de goede stap is om te zetten", zegt Kuipers, die benadrukt dat samenwerking tussen verschillende hulporganisaties op dit moment "ontzettend belangrijk" is.
"Dokters van de Wereld werkt in het gebied ook samen met andere organisaties, zoals het Rode Kruis. De krachten bundelen is in dit soort situaties heel noodzakelijk, zodat we niet langs elkaar heen werken", zegt Kuipers. "Ik zou zeggen dat het nodig is om de handen ineen te slaan en daar alle hulp te bieden."
Slachtoffers
Zo'n 24 uur na de eerste aardbeving in het zuiden van Turkije bij de grens met Syrië is het dodental opgelopen tot 4361. Turkije heeft het dodental in de nacht van maandag op dinsdag bijgesteld van 2316 een paar uur eerder naar 2921. In Syrië zijn volgens de laatste tellingen nog altijd 1440 doden, waardoor in totaal meer dan 4300 mensen de ramp niet hebben overleefd. Turkije meldt in de nachtelijke telling ook 15.834 gewonden.
Ook onder medewerkers van zijn organisatie zijn zeker drie doden te betreuren, vertelt Kuipers. "En onze coördinator ligt nog steeds onder het puin. Alle collega's kennen wel iemand die ze verloren zijn, maar ze moesten onmiddellijk aan het werk. We hebben alle klinieken in Noord-Syrië geopend om slachtoffers op te vangen. Daar stromen mensen binnen met breuken, maar inmiddels ook met onderkoelingsverschijnselen."
Tekst gaat verder onder tweet
Zeker drie medewerkers van @doktersvdwereld zijn omgekomen bij de aardbeving in Turkije en Syrië. "Onze coördinator ligt nog steeds onder het puin. Alle collega's kennen wel iemand die ze verloren zijn, maar ze moesten onmiddellijk aan het werk." #WNL pic.twitter.com/EcHdtS4zux
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) February 7, 2023
Syrië
Kuipers is pas net een paar dagen terug uit het noorden van Syrië, waar zijn organisatie slachtoffers van de oorlog in het land helpt. "De cynische reden dat ik daar was is omdat het een beetje een vergeten gebied is. Dokters van de Wereld had achttien klinieken in het gebied. Het afgelopen jaar hebben we negen klinieken moeten sluiten omdat veel donoren zeggen de prioriteit te geven aan Oekraïne."
Kuipers hoopt "dat met deze ramp de aandacht voor dat gebied weer wat terugkomt, ook voor de lange termijn. De situatie daar is al meer dan 10 jaar mensonterend. Mensen zijn aan het overleven. Ze leven in tentjes en er is geen stromend water en elektra".
Hij spreekt van een "perfecte storm" in Noord-Syrië. "Eerst die oorlog en nu de aardbeving en de winterkou. Het is echt een hele dodelijke situatie."