main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 februari 2023 — 11:55

‘Joe Biden zal tijdens State of the Union benadrukken dat hij de juiste man is’

De Amerikaanse president Joe Biden zal het Amerikaanse volk vannacht tijdens zijn tweede State of the Union ervan willen overtuigen dat hij de juiste man is om het land te (blijven) leiden. Dat zegt Amerikakenner Raymond Mens. “Voor Biden is dit een belangrijk moment.”

Biden spreekt vandaag (21.00 uur lokale tijd) zijn tweede State of the Union uit, een soort troonreden. Hij vertelt dan wat zijn prioriteiten zijn voor het komende jaar. “De Amerikaanse economie draait momenteel best goed. Ze hebben de laagste werkloosheid in vijftig jaar. Bijna iedereen die wil werken, kan werken. Maar heel veel Amerikanen voelen dat niet zo”, zegt Mens in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Onder meer door de inflatie hebben ze het idee dat het niet goed gaat. Biden zal proberen dat gat te dichten”, zegt Mens. “Hij wil ze ervan overtuigen dat dankzij hem de economie nog beter draait dan onder zijn voorganger Donald Trump.”

Biden wil namelijk gaan voor een tweede termijn bij de presidentsverkiezingen eind 2024. “Hij wil door, hij wil weer president worden. Maar een meerderheid van de Amerikanen ziet liever een andere kandidaat. Zelfs een meerderheid in zijn eigen Democratische Partij wil eigenlijk dat hij stopt en wil een nieuw gezicht.”

“Voor Biden is het belangrijk om dit moment te gebruiken om mensen ervan te overtuigen dat hij de juiste man op de juiste plek is”, benadrukt Mens.

State of the Union

De State of the Union wordt gezien als een van de belangrijkste gebeurtenissen van het politieke jaar en wordt massaal door het Amerikaanse volk bekeken. In zijn eerste State of the Union, vorig jaar op 1 maart, sprak Biden onder meer zijn steun uit voor Oekraïne en haalde hij flink uit naar de Russische president Vladimir Poetin.

Naast de de Amerikaanse economie zal Biden dit jaar naar verwachting de focus leggen op wat hij al heeft bereikt op het gebied van de infrastructuur.

Lees ook: 

Rutte belangrijke pion voor Biden: ‘Nederland soort vooruitgeschoven post’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer