Alzheimer Nederland pleit voor dementievriendelijke woning: ‘Het scheelt kosten en zorguren’
Alzheimer Nederland dient vandaag een petitie in bij de Tweede Kamer waarin het pleit voor meer alzheimervriendelijke woningen. "Het scheelt kosten en vooral ook zorguren", zegt Julie Meerveld, belangenbehartiger van Alzheimer Nederland.
Het aantal mensen met dementie in Nederland neemt toe. Uit onderzoek van Alzheimer Nederland blijkt dat er in 2021 zo'n 290.000 mensen dementie hebben. Naar verwachting, ook gezien de vergrijzing, zal dit aantal in 2050 meer dan verdubbelen naar 620.000.
Dementievriendelijke woning
Alzheimer Nederland zet daarom alles op alles om de leefsituatie zo draaglijk mogelijk te houden. Daar hoort ook een passende woning bij die speciaal is ingericht op de mankementen die dementie met zich meebrengt. Volgens de organisatie zij er per jaar zo'n 11.000 van deze woningen nodig zijn.
"Een dementievriendelijke woning is een fijn één- tweepersoons appartement. Heel overzichtelijk, zodat je altijd precies weet waar de keuken of de badkamer is", omschrijft Meerveld in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Daarnaast komt de woning te staan in een buurt waar buren en omwonenden getraind zijn in hoe om te gaan met dementerenden. "Er is altijd met een eenvoudig belletje een zorgteam te hulp te roepen."
Zorg
Meerveld vertelt dat het loont om dementievriendelijke woningen te bouwen. Niet alleen omdat het veel kosten scheelt, maar ook het aantal zorguren kan met deze investering elders besteed worden. "Wij hebben een tekort aan zorgprofessionals en mantelzorgers en naasten zijn al overbelast. Daarom is het belangrijk om de woningen zo in te richten dat mensen zolang mogelijk voor zichzelf kunnen zorgen."