main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Haagse Lobby - 6 februari 2023 — 21:57

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? ‘Af en toe heb je een staking nodig’

Terwijl in regio Utrecht het afval zich opstapelt, is het voor OV-gebruikers steeds lastiger om op school of werk te komen. De reden hiervoor zijn stakingen. Personeel in deze sectoren wil een lagere werkdruk en een hoger loon, maar de gesprekken zitten muurvast. Wordt het tijd voor een systeemverandering?

“In Nederland is naar verhouding de arbeid goedkoop. Als je kijkt naar de lonen dan zitten we aan de onderkant van de middenmoot in vergelijking met andere Westerse landen,” reageert hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp bij WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. Maar: “Nederland is geen land van stakingen. We zijn het poldermodel gewend waarbij we ervanuit gaan dat alles in overleg is op te lossen, maar soms is er een staking nodig.” Dat heeft alles te maken met machtsverhoudingen. “De prijs van de lonen worden anders te veel gedicteerd door de werkgevers.”

Juiste middel

Tegelijkertijd begint men zich voorzichtig af te vragen of het middel ‘staken’ wel goed wordt gebruikt. “Het moet het ultieme middel zijn,” zegt directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts. De voorman twijfelt er openlijk aan of het middel op dit moment op de juiste manier wordt gebruikt want tegelijkertijd spinnen de vakbonden garen bij het uitschrijven van stakingen. “We zien een behoorlijke ledenstijging,” geeft vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha toe.

Maar ondertussen moet er een oplossing komen voor de stakingen. Lageirse, de topman van Transdev Nederland, vindt dat de politiek zich er mee moet gaan bemoeien. “De prijs van de lonen wordt ook grotendeels bepaald door de politiek. We moeten daarom naar Den Haag.”

Lees ook:

Uslu: doodsbedreigingen aan adres van schrijvers onacceptabel

 

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer